Quantcast

Pakaunėje mauduolių lauks ir Velnyno tvenkinys

Nors sinoptikai prognozuoja permainingą vasarą, kartu tikina, kad karštų dienų pasilepinti saulės spinduliais ir maudynėmis tikrai netrūks. Kadangi COVID-19 pandemija, kaip ir pernai, vis dar reguliuoja mūsų planus, pramogausime ir ilsėsimės savo šalyje, arčiau namų.

Išaugusių lankytojų srautų laukiama ir pakaunės maudyklose: kai kurios jau puikiai žinomos ir pamėgtos, tačiau atsiras ir naujų. Batniavos seniūnijos bendruomenė poilsiui ir rekreacijai planuoja pritaikyti tvenkinį, vadinamą Velnynu.

Daugėja paslaugų

Kauno rajone nėra oficialiai įteisintų paplūdimių, tačiau puikių vietų maudynėms netrūksta. Populiariausia jų – Kulautuvos tvenkinys. "Kulautuva visada pasirengusi maudynių sezonui, – šypsojosi seniūno pavaduotoja Asta Tamonienė. – Turime keletą vietinių ruonių, kurie maudosi jau nuo ankstyvo pavasario. Vis dėlto paplūdimyje dar aktyviai nesirenkama dėl gana vėsių orų. Be abejo, netrūksta ateinančių pasivaikščioti, atvykstančių su dviračiais, bet maudynių sezonas dar neprasidėjo".

Kulautuvos tvenkinį prižiūrinti bendrovė "Dock 7" birželio 3 d. jau pradėjo veiklą, o pasirengimo darbai verda nuo pavasario pradžios. Pasak A. Tamonienės, greta karjero įrengiamas kempingas, jau atvesta elektra. Plečiama kavinės zona, kad daugiau poilsiautojų galėtų čia patogiai prisėsti, papietauti ir atsigaivinti.

"Panaikinta viena čiuožimo trasa, todėl atsirado daugiau vietos maudynėms. Įrengta papildoma paplūdimio tinklinio aikštelė, – permainas vardijo seniūno pavaduotoja. – Šiemet tikimės didesnių poilsiautojų srautų, nes manome, kad dėl pandemijos daugiau žmonių rinksis atostogas Lietuvoje. Didėjančius srautus pastebime jau dabar. Kulautuva sulaukia vis daugiau lankytojų, ypač savaitgaliais."

2014 m. Kulautuvoje įrengta gelbėjimo stotis, persirengimo kabinos, žaidimų aikštelės vaikams, tinklinio aikštelė, treniruokliai, specialiu taku į vandenį gali patogiai nusileisti ir neįgalieji. Kulautuvos karjeras sutvarkytas pasinaudojus ES lėšomis ir čia esantis paplūdimys atitinka Mėlynosios vėliavos reikalavimus.

Lipa ant kulnų

Nemažai mauduolių sutraukia Drąseikių ir Neveronių tvenkiniai. Pastarasis objektas lipa ant kulnų Kulautuvos tvenkiniui ir tampa konkurentu Kulautuvos paplūdimiui. Prieš kelerius metus įrengiant maudyklą pirmuosius žingsnius žengė Neveronių seniūnija: atvežė žvyro ir išlygino apie 150 m ilgio pakrantę, išrovė vandenyje augusias žoles, netrukus seniūnaičio Gedimino Bagdonavičiaus iniciatyva prie Neveronių tvenkinio buvo suręstas tiltelis.

Vejasi: Neveronys lipa ant kulnų Kulautuvos tvenkiniui ir tampa konkurentu Kulautuvos paplūdimiui. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Iškirtus ir išvežus krūmus, vandens telkinys atsivėrė visu grožiu, o teritorijos vaizdas pamažu vis labiau panašėja į parengtą vizualizaciją. Pernai Neveronių seniūnija išvalė dar kelis šimtus metrų pakrantės nuo ten priaugusių žolių, įrengė dar vieną maudynių vietą su paplūdimio smėliu. Prie tvenkinio atvežė žemių, pasėjo žolę, pasodino medžių, pastatė suolelių, įrengė paplūdimio tinklinio aikštelę ir treniruoklius. Be to, seniūnija kartu su nauju Neveronių bendruomenės centro pirmininku Laimonu Teresa jau suplanavo tolesnius tvarkymo darbus šiems metams. Bendradarbiaujant bus sutvarkyta visa Neveronių tvenkinio pakrantė, atsiras poilsio ir sporto zonų gyventojams.

Sutvarkius pakrantes, įrengus laisvalaikio praleidimo erdves, vandens telkinys taptų dar vienu traukos objektu gyventojams.

Viltis – dalyvaujamojo biudžeto programa

Nors Drąseikių karjeras pakaunėje taip pat yra tarp populiariausių, Lapių seniūnijos bendruomenė planuoja kelti jo reitingą. Bendruomenė sugeneravo projektinę idėją "Drąseikių karjero rekreacinė zona", kuriai viliasi finansavimo iš šiemet Kauno rajone startavusios naujos dalyvaujamojo biudžeto programos.

Jei pavyks gauti lėšų, Lapių seniūnijos bendruomenė žada sutvarkyti ir įrengti paplūdimį su aktyvaus laisvalaikio aikštele, grilio zona, plaustu, metalinėmis čiuožyklomis į vandenį.

Atgaivins Velnyną

Veikaus seniūno Šarūno Pikelio dėka gražią vietą šventėms ir poilsiui prie vandens jau keleri metai turi ir Batniavos seniūnijos gyventojai. Prie Kvesų karjero seniūnijos iniciatyva įrengta maudynių vieta, tinklinio aikštelė, pastatyta grilinė, persirengimo kabina, šiukšliadėžė, lieptelis. Nors poilsiautojai yra palyginti kultūringi, teritoriją prižiūri ir tvarką palaiko seniūnijos darbininkai. Dažniausiai, pasak seniūno, čia lankosi žvejai.

Dabar iniciatyvi bendruomenė turi naują sumanymą – atgaivinti Velnyną. Taip vietos gyventojai vadina Batniavos tvenkinį Naujienos kaime. "Tiesą pasakius, tiksliai ir nežinau, iš kur kilo šis pavadinimas. Anksčiau čia buvo malūnas, kurį vadino velnio malūnu, dabar apie statinį liudija tik pamatai. Pirmiausia ketiname atstatyti sunaikintą kelią, kad būtų galima privažiuoti, o tuomet imsimės pavėsinės. Norime atverti miško apsuptyje esantį nepaprastai gražų tvenkinį, kad jame būtų galima pasiirstyti valtimis. Nežinau, kiek spėsime padaryti šiemet, tačiau kitą sezoną čia, pravalius priėjimo taką, bus patogu maudytis, atsiras persirengimo kabinų", – patikino Š. Pikelis.

Planai: Batniavos seniūnijoje esantį tvenkinį ketinama pritaikyti poilsiui ir rekreacijai. / Š. Pikelio nuotr.

Pasak seniūno, šiuos darbus seniūnija kartu su bendruomene ketina atlikti savo jėgomis, didesnių investicijų pareikalauti gali tik kitas užmojis – sutvarkyti užtvanką. Žalia gatvė sumanymams įgyvendinti jau atidaryta. Gegužės 27 d. Kauno rajono savivaldybės taryba nusprendė kreiptis į Nacionalinę žemės tarnybą, kad valstybinis žemės sklypas būtų pripažintas būtinu visuomenės poreikiams ir įtrauktas į neprivatizuotinų žemės sklypų sąrašą.

Kulautuva visada pasirengusi maudynių sezonui. Turime keletą vietinių ruonių, kurie maudosi jau nuo ankstyvo pavasario.

Tvenkinys, kurio plotas 1,23 ha, atsirado 1983 m., įrengus hidrotechninius statinius – Batniavos tvenkinio užtvanką, kuri nuosavybės teise priklauso valstybei, o patikėjimo teise yra valdoma Kauno rajono savivaldybės. Šiuo metu Batniavos tvenkinys yra nenaudojamas. Visur aplink tvenkinį yra privati žemė. Anksčiau tų žemių savininkas prie tvenkinio buvo įrengęs užtvarą, todėl gyventojai negalėjo prieiti prie tvenkinio, tačiau įsikišus seniūnui, savininkas užtvarą pašalino.

"Sutvarkius pakrantes, įrengus laisvalaikio praleidimo erdves, vandens telkinys taptų dar vienu traukos objektu gyventojams. Žmonės vasaros metu galėtų maudytis, žvejoti, čia būtų galima organizuoti ir renginius, suburti bendruomenes", – mano Batniavos seniūnas.

Planai prie Dubysos

Pakaunėje maudytis galima ne tik tvenkiniuose ir karjeruose, bet ir Dubysoje Partikų kaime (Vilkijos apylinkių seniūnija). Čia yra 1 ha valstybinės žemės. "Mes tik nušienaujame, kad žmonėms būtų patogu ateiti kelis šimtus metrų nuo pagrindinio kelio Seredžius-Čekiškė, daugiau jokios infrastruktūros nesame įrengę, tačiau vieta karštomis vasaros dienomis yra populiari", – patikino Vilkijos apylinkių seniūnas Arūnas Bačiūnas.

Seniūnas neslėpė, kad ketina parengti projektą. Kitą sezoną maudykloje Partikų kaime tikriausiai jau bus persirengimo kabina, suolelių ir kitų patogumų poilsiautojams.

Tiria kas dvi savaites

Turbūt atsirado ne vienas galvojantis – ar šiose gražiose vietose maudytis saugu. Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Juknienė sakė, kad specialistai vandens mėginių tyrimams paima likus dviem savaitėms iki maudymosi sezono pradžios, vėliau jie imami kas dvi savaites. Oficialus maudymosi sezonas prasideda birželio 1-ąją ir baigiasi rugsėjo 15 d.

"Kulautuvos tvenkinio ir Dubysos Partikų kaime vanduo kol kas tirtas tik vieną kartą, gegužės 28 d., pagal grafiką ir sutartį su nacionaline visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Tyrimo rezultatai geri, žarnyno lazdelių ir žarninių enterokokų skaičius 100 ml neviršija nustatytų HN 92:2018 normų. Mikrobiologinis tyrimas bus atliekamas kas dvi savaites iki sezono uždarymo", – teigė savivaldybės atstovė.

Pasak, G. Juknienės, nors prašymų kol kas negauta, bus tiriamas ir Neveronių, Raudondvario bei Garliavos Maišiaus tvenkinių vanduo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ribokas

Ribokas portretas
O tame batniavos tveninyje gali zvejoti? Ir ar nereikia atskiro leidimo?

Kalbajobas

Kalbajobas portretas
Aplamas rašuolis dienuolyje...

kuoktelėjuolis

kuoktelėjuolis portretas
skenduolis - suprantu, bet mauduolis.... tai gal plaukuolis, narduolis jau tuojau atsiras?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių