Quantcast

Sausio 17-ąją – pageidavimų koncertas Meno gimtadieniui

Išaušus sausio 17-osios dienos rytui, pramerkę akis turėtumėte pajausti šiek tiek padidėjusį savo puslą, kiek dažniau, nei įprastai, plakančią širdį, kūnu cirkuliuojantį šiltos energijos pliūpsnį, judinantį nuo karantino (ir žiemos) sustingusius kaulus. Pažvelgę į veidrodį, pastebėsite labiau žibančias savo akis, gyvesnę, sveikesnę veido spalvą ir jame nedrąsiai pasirodančią šypseną. Neišsigąskite. Sausio 17-ąją jus ištiks antrą kartą Lietuvoje švenčiamas Meno gimtadienis.

Jį Kauno menininkų namai (KMN) organizuoja kartu su kultūros kompleksu SODAS 2123 ir Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga (LTMKS), o renginį šiais metais kuruoja KMN kuratorius Edvinas Grinkevičius ir kompozitorė, menininkė, SODAS 2123 rezidentė Gailė Griciūtė. Menui sukanka nei daug, nei mažai – 1 000 058-eri. Bent jau taip manė "Fluxus" menininkas, prancūzas Robert'as Filliou, 1963 m. sausio 17-ąją pradėjęs Meno gimtadienio tradiciją. Anot jo, menas atsirado kažkam į vandens kibirą įmetus sausą kempinę.

Su muzika ir palinkėjimais

"Tradicija tampančią Meno gimtadienio idėja prieš dvejus metus kilo menininkui, kompozitoriui Arturui Bumšteinui, kuris ją perleido KMN tikėdamas, kad mes ją tęsime. Šio renginio tradicija žavi tuo, kad turime daug laisvės pasirinkdami jo formatą, išbandydami vis kitokią kuravimo strategiją", – pasakoja kuratorius E.Grinkevičius.

E.Grinkevičius prisipažino nekantraujantis ir pats išgirsti pageidavimų koncerte skambėsiančius kūrinius. / E. Lylaus nuotr.

Šiais metais renginio organizatoriai kviečia švęsti Meno gimtadienį, klausantis specialiai jam dedikuojamo pageidavimų koncerto LTMKS ir SODAS 2123 radijo eteryje (radio.letmekoo.lt).

Mes keičiame ugdymo programas kaip kojines, bet nesugebame spręsti sudėtingų socialinių ir jau dabar emocinių savo mokinių problemų.

Būsimo gimtadienio šventės dalyviai buvo raginami KMN siųsti sveikinimus ir linkėjimus draugams, artimiesiems, o gal net ir priešams, kurie tapo inspiracija muzikantams-menininkams, pageidavimų koncertui kūrusiems muzikines kompozicijas.

"Sveikinimai, linkėjimai, kurių sulaukėme, labai įvairūs, nulemti karantino sukeltos vienatvės ir atskirties, netikėtai pasirodžiusios, pusnyse nuskendusios žiemos ar asmeninių patirčių", – atskleidžia kuratorė G.Griciūtė.

Dalyvauja visi

"Radijo programa, kuria bus transliuojamos pageidavimų koncertui sukurtos muzikinės kompozicijos, yra skirta eksperimentams, jos tikslas – tyrinėti garso meno apraiškas, burti menininkų bendruomenę Lietuvoje ir internete, skatinti garso meno formų tyrinėjimą, kūrinių sukūrimą ir sklaidą", – apibūdina G.Griciūtė.

Nuotaika: sveikinimų koncerte skambėsiančios melodijos ir palinkėjimai, anot G.Griciūtės, atspindi aktualijas – karantiną, vienatvę, net žiemą. Ph. Gerlach nuotr.

Meno gimtadienio šventei pasirinktas netikėtas formatas užtikrins, kad joje saugiai galėtų dalyvauti visi, norintys švęsti kartu.

Šiais metais renginio organizatoriai kviečia švęsti Meno gimtadienį, klausantis specialiai jam dedikuojamo pageidavimų koncerto LTMKS ir SODAS 2123 radijo eteryje (radio.letmekoo.lt).

"Natūralu, kad, pasauliui patiriant globalią pandemiją, kultūros laukui teko prisitaikyti ir rasti alternatyvius nuotolinių / virtualiųjų renginių formatus. Galvojant apie tai, kokią įgyvendinimo formą pasirinkti Meno gimtadieniui šiemet, buvo svarbus šios tradicijos kontekstas ir tam tikri susiformavę įpročiai", – sakė E.Grinkevičius. Įvairios radijo stotys kasmet tiesiogiai transliuoja Meno gimtadienio renginių ištraukas iš įvairių pasaulio šalių, todėl radijo laidos žanras pasirodė artimas ir kauniečiams.

"Pageidavimų koncerto formatą su renginio bendrakuratore Gaile pasirinkome diskutuodami, su kuo mums asocijuojasi radijas. Prisiminėme senus laikus, kai būdavo galima paskambinti į radiją ar siųsti SMS žinutę ir užsisakyti dainą, perduoti linkėjimus. Šiais laikais, kai mūsų socialumas ir įsitraukimas į veiklas yra gana apriboti, norėjosi pasiūlyti galimybę dalyvauti, todėl ir kvietėme siųsti sveikinimus, linkėjimus, pagal kuriuos muzikantai menininkai kūrė muzikines kompozicijas", – apie tai, kaip kilo originali renginio idėja, pasakojo E.Grinkevičius, prisipažindamas, kad pats nekantrauja išgirsti pageidavimų koncerte skambėsiančius kūrinius.

"Kiekvienas su radijumi, manau, turime savitą santykį, kuris nulemtas asmeninių patirčių. Tai savotiškas portalas, nukeliantis į įsivaizduojamą erdvę tarp čia ir ten, įgalinantis klausytojus paskambinus tapti kuriamos garsinės realybės-patirties dalimi", – papildo G.Griciūtė.

Iš Lietuvos – pasauliui

Muzikines kompozicijas, kurios skambės pageidavimų koncerto metu, kūrė skirtingi muzikantai-menininkai, savo kūrybinėse praktikose naudojantys įvairias priemones.

"Adomas Palekas yra studijavęs molekulinės biologijos bakalaurą, pats kuria muzikos instrumentus ir interfeisus (liet. sąsajas). Jis domisi elektronine garso sinteze ir garso jutikline manipuliacija. Elena Neniškytė – kompozitorė, vokalistė, instrumentalistė, grojanti ir kurianti muzikos grupėse. Demetrio Castellucci – italų kompozitorius ir garso dizaineris, šiuo metu kuriantis ir gyvenantis Lietuvoje. Kompozitorius tyrinėja choreografinio judesio ir garso dialogą. Antanas Lučiūnas savo praktikoje taiko įvairias performanso, garso ir instaliacijos formas, tyrinėja paradoksalius skaitmeninių ir fizinių erdvių intymumus, bendrystės principus, taiklumo ir troškimų sistemas", – dalį pageidavimų koncertui muzikines kompozicijas kūrusių muzikantų-menininkų pristato G.Griciūtė.

Vardai ir garsai

Sausio 17 d. 17 val. žymėkite Meno gimtadienį, klausydamiesi pageidavimų koncerto transliacijos: https://radio.letmekoo.lt/ Specialiai 1 000 058-ajam Meno gimtadieniui paminėti skirtas pageidavimų koncertas yra įtrauktas į Europos transliacijų sąjungos (EBU) organizuojamą Euroradio Ars Acustica Group radijo festivalį (https://arsacustica.wordpress.com), tad Meno gimtadienis, švenčiamas Lietuvoje, bus girdimas radijo eteriuose visame pasaulyje.

Meno gimtadienio organizatoriai: Kauno menininkų namai kartu su kultūros kompleksu SODAS 2123 ir Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.

Kuratoriai: kompozitorė, menininkė, SODAS 2123 rezidentė Gailė Griciūtė ir Kauno menininkų namų kuratorius Edvinas Grinkevičius.

Dalyvaujantys muzikantai-menininkai: Jūra Elena Šedytė, Adomas Palekas, Augustė Vickūnaitė, Elena Neniškytė, Demetrio Castellucci, Antanas Lučiūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių