Quantcast

Kalėdinė paroda, dvelkianti sovietmečiu ir mandarinais

Penktadienio popietę Kauno miesto muziejuje atidaryta kalėdinė paroda „Pasiilgau miško...“, kurioje eksponuojami sovietinių laikų eglučių žaisliukai, girliandos, lemputės.

Penktadienio popietę Kauno miesto muziejuje atidaryta kalėdinė paroda „Pasiilgau miško...“, kurioje eksponuojami sovietinių laikų eglučių žaisliukai, girliandos, lemputės.

Pravėrus duris į parodos salę nosį maloniai kuteno mandarinų kvapas, nes kiekvienas lankytojas buvo vaišinamas šiais vaisiais. Tai irgi simboliška, nes sovietmečiu mandarinai buvo ne kiekvienam prieinama prabanga.

„Gražus atsitiktinumas, kad parodos atidarymas sutapo su tikros žiemos pradžia, juk už lango sninga“, – džiūgavo parodos iniciatorė, muziejaus Kauno istorijos skyriaus vedėja Odeta Grigonienė.

Šioje parodoje apsilankę kauniečiai gali ne tik prisiminti, kaip per Kalėdas namus išgražindavo mūsų seneliai ir tėvai, kokiomis kaukėmis vaikai pasipuošdavo per Naujųjų metų karnavalą, bet ir praplėsti savo istorijos žinias. Parodos aplinka nukelia į sovietinių laikų Kauno naujuosius rajonus – čia galima pamatyti XX a. 6-9 dešimtmečio urbanistinį miesto miegamųjų rajonų vaizdą su Kalniečių daugiaaukščiais, Dainavos vaikų darželiu, Šilainių mokykla.

Parodoje taip pat žaismingai, per dviejų personažų – senos Varnos ir jos viešnios Lapės – pokalbį pateikiama miesto ir miško priešprieša. 

„Laputė jau ilgą laiką trinasi Šilainiuose ir niekaip neranda kelio į mišką, o visažinė varna pažada ilgauodegei padėti“, – apie parodos personažus pasakojo O. Grigonienė.

Varna, kaip sena miesto gyventoja, supažindina savo viešnią Lapę ir parodos lankytojus su sovietmečiu vykusia Kauno miesto plėtra, o Lapė pabrėžia, kad mieste trūksta žaliųjų plotų.

Smalsuolių dėmesiui – 162 eksponatai, kuriuos muziejui padovanojo lankytojai. Tai įvairiausių formų ir spalvų kalėdiniai žaisliukai. 

„Oi, kaip seniai nemačiau tokių nemačiau, juk anksčiau jais puošdavome savo eglutes“, – pamačiusi puošmenas aiktelėjo Rasa.  

Nemažai smagių prisiminimų kelia eksponuojamas tarybiniais laikais itin populiarus televizorius „Šilelis“. Savo laikais jis kainavo net 160 rublių.

„Reikėjo taupyti visus metus, kad galėčiau sau leisti nusipirkti šį televizoriuką“, – prisiminė kaunietis Antanas.

Paroda veiks iki 2014 m. sausio 4 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nagi

Nagi portretas
Tai kur ta miesto plėtra per tuos 20 metų, kiek sovietmečiu pastatė, tiek ir liko? O darželiu tada buvo pakankamai, ar parodos organizatoriai nepaskaičiavo, kiek jų uždaryta per tuos metus? O kad į žaliuosius plotus sutupdė prekybpramogųcentrus ir automobilių stovėjimų aikšteles, tai iš kur jų bus? Na kam tie medeliai, juk geriau pramogų centrelis, juk dirbame Kaunui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių