Quantcast

„Nenugalėtieji“ – spektaklis, kurio repeticijose aktoriai verkė

Netradicinis, apvalantis, gydantis. Taip po premjeros naują meno terapijos spektaklį "Nenugalėtieji" apibūdino žiūrovai ir kūrybinė komanda. Spektaklis pastatytas pagal sergančiųjų vėžiu istorijas.

Jausmai išgirdus diagnozę

Per "Nenugalėtųjų" premjerą "Žalgirio" arenos amfiteatras vos sutalpino visus žiūrovus.

Penkios onkologinių ligonių parašytos istorijos spektaklyje perteiktos dramos ir šokio kalba. Atvejus, kai klastinga liga suserga mylima dukrytė, žmona ar vyras, scenoje pasakojo du aktoriai – Ugnė ir Ridas Žirguliai, kurių perteikiamas istorijas papildė Kauno valstybinio muzikinio teatro šokėjai Gintaras Visockis ir Viltė Kazlauskaitė, taip pat augančios aktorių kartos atstovė Nika Šilova.

Viena labiausiai sukrečiančių istorijų – moters, kurią palieka vyras, išgirdęs grėsmingą diagnozę.

Aktorių lūpomis paliestieji klastingos ligos kalbėjo apie jausmus, su kuriais susiduria išgirdę diagnozę. "Negali būti, ar tai vyksta su manim? O mano dukros, tėvai, darbas?

Aš nenoriu būti plika. Aš to neišgyvensiu. Chemija, netvirtos kojos. Aš einu lėčiau, nesiorientuoju. (…) Kartais gauname ne tai, ko trokštame, o tai, ko reikia. Liga man išaugino sparnus", – sergančiųjų vėžiu mintis perteikė aktoriai.

Vaidindamas pjesę retai kada iš tikrųjų apsiverki. Mes, aktoriai, žinome, kaip tai padaryti, kai reikia, bet čia emocijos buvo tikros ir jas labai sunku buvo suvaldyti.

"Nenugalėtieji" – apie šviesius ir tamsius išgyvenimus. Vis dėlto šviesos netradiciniame spektaklyje daugiau. Juolab kad visas penketas, kurių istorijų pagrindu pastatytas spektaklis, patiria ilgalaikę remisiją – liga atsitraukė ir yra kontroliuojama.

Ne išgalvota, o tikra

Kūrybinio proceso metu aktoriai bendravo su perteikiamų istorijų herojais, atsižvelgė į jų pastabas. Žiūrėdami spektaklį ne tik kai kurie žiūrovai braukė ašarą – kaip ir per repeticijas, jos tekėjo aktoriaus R.Žirgulio skruostais. Jis prisipažino, kad tam nereikėjo jokių teatrinių gudrybių. "Čia – visai kas kita, nei vaidinti pjesę. Pjesė yra sugalvotas dalykas, be to, ji gal prieš šimtą metų parašyta. O šią mūsų perteikiamą istoriją parašęs žmogus dažniausiai sėdi salėje, išgyvena. Mes, aktoriai, puikiai jaučiame tas energijos vibracijas. Būdamas scenoje tiesiog matai tą žmogų. Vaidindamas pjesę retai kada iš tikrųjų apsiverki. Mes, aktoriai, žinome, kaip tai padaryti, kai reikia, bet čia emocijos buvo tikros ir jas labai sunku buvo suvaldyti", – pasak R.Žirgulio, kiekvienam aktoriui būtų naudinga įgyti tokios patirties.

U. ir R.Žirguliai vaidino ir "Nenugalėtųjų" režisierės Aušros Žukaitės-Kupčiūnienės anksčiau pastatytame spektaklyje apie sergančiųjų diabetu potyrius, kuriame remiamasi panašiais išgyvenimų teatro principais. "Man labai artima "Nenugalėtųjų" tema – esu palaidojusi vėžiu sirgusį tėtį. Viskas įvyko labai greitai – mes nespėjome nė su tuo susitaikyti, nei susivokti, kas įvyko, – panašiais žodžiais, kaip "Nenugalėtųjų" herojai skaudžią savo gyvenimo patirtį atskleidė U.Žirgulė. – Tačiau, nepriklausomai nuo to, ar būčiau tai išgyvenusi, ar ne, šias istorijas sunku suvaidinti dėl to, kad tai – ne išgalvota, o tikra. Tos istorijos labai paveikia."

Gyvenimas pasikeitė negrįžtamai

Po spektaklio žiūrovai neskubėjo skirstytis: negailėjo plojimų, dėkojo kūrybinei grupei už tai, kad ėmėsi skaudžios, bet labai reikalingos temos.

Nors premjeroje dalyvavo visas penketas jį pastatyti padėjusių sergančių žmonių, viešai po spektaklio apie tai prisipažino tik du iš jų. Tai – kaunietis "Nenugalėtųjų" idėjos autorius ir organizatorius Virginijus Šaulys bei plungiškė Vida Gasauskienė. "Nebijokite apie savo diagnozę papasakoti draugams – jie padės išgyventi ligą. Ir nesijaudinkite dėl tokių dalykų kaip nulūžęs kulniukas. Juk tai – tokia smulkmena palyginti su galimybe gyventi", – po premjeros žiūrovus ragino V.Gasauskienė.

Diagnozę – antros stadijos krūties vėžys – jauna moteris išgirdo prieš dvejus metus. Praėjus metams, liga buvo suvaldyta. "Prisimenu, buvo pavasaris – kaip ir dabar. Dėl to man šis laikas taip patinka – man jis susijęs su sveikimu, prašviesėjimu. Dabar štai pavasarį švenčiame spektaklio premjerą", – su nedingstančia nuo veido šypsena pasakojo pašnekovė. Ligai atsitraukus, moteris grįžo į darbą, pradėjo sportuoti. "Mano gyvenimas pasikeitė negrįžtamai: dabar aš visada stengiuosi rasti laiko artimiesiems, draugams. Aš noriu bendrauti, apkabinti kitus", – šypsojosi V.Gasauskienė.

Suvaldė kasos vėžį

Kitos istorijos autoriui Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) vadovui V.Šauliui prieš šešerius metus buvo nustatytas ketvirtos stadijos kasos vėžys. "Susirgęs pradedi kitomis akimis žvelgti į dalykus, kurių anksčiau net nepastebėdavai. Mėgstu sakyti, kad po diagnozės mūsų turimas laikas yra deimantinis – visai kitaip vertiname šeimą, artimuosius, skiriame pakankamai dėmesio sau. Be to, šiuo metu galime padaryti tuos svarbius darbus, kurie anksčiau buvo nustumti į šoną arba apie kuriuos gyvenimo sūkuryje net nepagalvojome, – pasakojo vidutinio amžiaus vyras. – Juk išeiti irgi yra menas. Džiaugiuosi, kad man per šešerius metus nuo to laiko, kai išgirdau diagnozę, pavyko paauginti vaikus, aplinkinius žmones pripratinti prie minties: kas būtų, jeigu būtų."

Reikėjo drąsos išsipasakoti spektaklyje, jos reikia ateiti ir į "Nenugalėtuosius", ir visa tai išgirsti.

Retas atvejis – V.Šauliui ketvirtos stadijos ligą pavyko suvaldyti. Neatkristi padeda onkologijos ligoniams tinkamas maistas, kuriuo vyras labai domisi, geros emocijos, mėgstama veikla. Savo patirtimi iš pažiūros trapus, tačiau, matyti, viduje tvirtas vyras dalinasi POLA organizuojamose konferencijose ir tiesiogiai susitikdamas su šios ligos paliestais žmonėmis. "Optimizmas ir pozityvios emocijos yra labai svarbios kovojant su vėžiu. Ir spektakliu siekiame diagnozę išgirdusiems žmonėms įpūsti optimizmo", – sakė kovojant su liga ir nuopuolių, ir pakilimų patyręs kaunietis.

Vis dėlto V.Šaulys įsitikinęs: "Reikėjo drąsos išsipasakoti spektaklyje, jos reikia ateiti į "Nenugalėtuosius", ir visa tai išgirsti".

Veš į kitus miestus

Pasak spektaklio autorių, "Nenugalėtieji" – pirmas tokio pobūdžio spektaklis Lietuvoje, kuriam sukurti pasitelkta ne pjesė, o tikri žmonių, sergančių onkologinėmis ligomis, išgyvenimai. Šios istorijos gimė meno terapijos metu. Terapinį spektaklio poveikį turėtų pajusti ir publika. "Meno terapija skirta neigiamoms mintims, negatyviems prisiminimams valyti. Net jei žiūrovo aplinkoje nėra onkologinių ligonių, tikimės, žiūrėdamas "Nenugalėtuosius" jis vis tiek apsivalys", – tikisi spektaklio režisierė A.Žukaitė-Kupčiūnienė.

Mintimis apie spektaklį pasidalijo ir žiūrovai. LSMU ligoninės Kauno klinikų onkologė Edita Juodžbalienė prisipažino, kad ją į spektaklį atvedė noras į šią ligą pasižiūrėti iš ligonių pusės. "Su visu tuo, kas buvo išsakyta, mes susiduriame kiekvieną dieną, tik kaip gydytojai. Su spektaklyje išsakytomis mintimis sutinku: ne materialūs dalykai svarbiausia, tik per kasdienį lėkimą kartais tai pamirštame", – užsiminė gydytoja.

Spektaklis "Nenugalėtieji" rodomas nemokamai. Tikimasi, kad jam išlikti padės garsaus dailininko Eugenijaus Varkulevičiaus-Varkalio paveikslai, kurių paskutinius potėpius menininkas dėjo scenoje.

Juos žiūrovams siūlyta įsigyti. Spektaklio organizatoriai žada, kad visos taip surinktos lėšos, kaip ir pinigai iš aukų dėžutės, bus skirti tam, kad "Nenugalėtuosius" būtų galima rodyti ir toliau, vežti į kitus miestus.

"Tikiuosi, spektaklis atkeliaus pas mus į Žemaitiją", – vylėsi V.Gasauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vida

Vida portretas
Labai jautrus, stiprinantis, estetiškas ir profesionalus onkologinių pacientų tikrų istorijų perteikimas. Dėkoju komandai. Gyvenimas visada turi prasmę kovoti už savo sveikatą, kad gyventi...

Irena

Irena portretas
Džiaugiuosi,kad,radau galimybę vėl norėti gyventi.Ačiū.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių