Quantcast

Negaili ovacijų: folklorinė „The Roop“ dainos versija pranoksta originalą?

Eurovizinė „The Roop“ daina „Discoteque“ jau turi ir folkloro versiją, ir ji skamba ne mažiau kietai ir įdomiai nei originalas. Tai yra kauniečio muzikos mokytojo Artūro Sinkevičiaus ir jo atžalų projektas, sulaukęs didelio internautų palaikymo ir susižavėjimo.

Dešimt instrumentų

„Liaudies instrumentai gali skambėti šiuolaikiškai“, – įsitikinęs A.Sinkevičius. Dabar tuo neabejoja ir daugybė klipą mačiusių žmonių, nors „Youtube“ ši „Discoteque“ versija įdėta vos vakar vakare.

Pagrindinis akcentas – dešimt liaudies instrumentų ir jų skambesys. Dainuoti patikėta trečiokei Giniotei. Ji klipo pradžioje dar spėja pademonstruoti, kaip skamba vienas instrumentų – pučia kazoo.

Pats A.Sinkevičius su penktoku sūnum Skomantu atliko muzikantų rolę. Pristatė kankles, basedlą (kontraboso atitikmuo), būgną, švilpą, dambrelį, skudučius, ratukinę rylą, ilgą trimitą – daudytę ir tarškynę.

„Tikslas buvo ne kuo daugiau instrumentų pademonstruoti, o kuo įvairesnių ir tikrai lietuviškų. Be ukulelių ir gitarų. Gal dar būčiau įdėjęs dūdmaišį, kuris yra lietuviškas paveldas, bet kūrinyje nebuvo jam tinkamos tonacijos“, – vardijo mokytojas.

Išnaudojo karantiną

Karantinas iš dalies išėjo į gerą. Anksčiau šeimyniniam muzikavimui nelikdavo progų, namo visi grįždavo vėlai vakare. Giniotė po pamokų dainuoja, lanko dabar tik nuotolines gimnastikos treniruotes, abu su broliu yra plaukikai.

Giniotė/Stop kadras

„Dabar visi kartu praleidžiame daugiau laiko, taip atsirado ir šis sumanymas“, – pasakojo prieš penkerius metus Kauno metų mokytoju išrinktas Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos ir Kauno J. Grušo meno gimnazijos pedagogas.

Jis taip ir yra vienas žygeivių ir folkloro klubo „Gilė“ vadovų, o taip pat įvairių iniciatyvų kompozitorius, nors pats sako, kad šis apibūdinimas – per stiprus.

„Discoteque“ yra tėčio ir vaikų projektas“, – apibūdino A.Sinkevičius. Kartu muzikuoja ir žmona Rimgailė, bet šįkart ji atliko vaizdo režisieriaus vaidmenį.

Liaudies instrumentai gali skambėti šiuolaikiškai.

Namų projektas

Viskas filmuota namų sąlygomis telefonais. „Ieškojome medžiagų fonui. Pasirodo, juodą nufilmuoti yra sudėtinga, reikia dėti efektus. Nesu video specialistas, todėl teko daugybę valandų praleisti prie kompiuterio, mokytis kaip koreguoti nufilmuotą vaizdą. Dabar muzikos ir apskritai visi mokytojai yra tapę beveik visų sričių specialistais“, – pastebėjo A.Sinkevičius.

Nuo projekto idėjos gimimo ir įgyvendinimo šeimyna truko savaitę. Taip prabėgo visos vaikų mokyklos atostogos.

Vaizdo klipui buvo nufilmuoti apie 20 dublių, dar daugybę grojimo, dainavimo įrašų. „Ir po to dėliojom“, – pasakojo kaunietis.

 

 

Jis spėja, kad „Discoteque“ turės bene daugiausiai versijų iš visų eurovizinių dainų. „Pats kūrinys nėra lengvas. Dukrai ir išdainuoti buvo sudėtinga, bet visi gal tiesiog taip nori parodyti savo palaikymą grupei – pernai jiems viską sujaukė pandemija“, – kalbėjo A.Sinkevičius.

Jo pažintis su muzika prasidėjo, kai pradėjo lankyti „Gilę“. Jį labiausiai traukė turistiniai žygiai, tačiau išbandęs gitarą, po to kankles, jų nebepaleido.

Kai atsitrauks pandemija, A.Sinkevičius tikisi, kad su giliukais galės leistis į poros savaičių žygį. Jie tradiciškai – be kompiuterių ir telefonų. Taip pat prireiks laiko, kol vėl bus suburtas ansamblis, tai yra, vaikai pripras groti ne po vieną, o visi kartu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virgilijus

Virgilijus portretas
Labai patiko!

Vida

Vida portretas
Labai puiki versija. Skamba puikiai. 100 balų.

Dainius Labuckas

Dainius Labuckas portretas
Įdomus variantas, gražios pastangos. Tik leiskit paklausti, kokios gi šalies čia folkloras? Australijos, Suomijos, Marsijos?
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių