Quantcast

Naujai pastatytoje LNDT salėje įvyko pirmoji premjera – G. Jarzynos „Soliaris 4“

  • Teksto dydis:

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre įvyko pirmoji premjera po trejus metus trukusios rekonstrukcijos.

Naujai pastatytoje, 350 vietų salėje, kuri taip ir vadinasi – Naujoji – ketvirtadienio vakarą buvo parodytas spektaklis „Soliaris 4“, kurį inspiruotą Stanislawo Lemo romano (dramaturgas Tomasz Spiewak) režisavo lenkų teatro įžymybė Grzegorzas Jarzyna.

Į premjerą naujojoje LNDT erdvėje susirinko Lietuvos kultūros elitas – teatro režisieriai, aktoriai, kompozitoriai, kostiumų kūrėjai, teatrologai ir žurnalistai, kultūros srityje dirbantys politikai. Rekonstrukciją galėjo įvertinti ir buvę LNDT vadovai – Pranas Treinys, Jonas Vaitkus.

Dainius Gavenonis/D. Matvejevo nuotr.

Susirinkusius Naujojoje salėje sveikino LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis: „Šiandien švenčiame teatro rekonstrukcijos pirmojo etapo pabaigą ir nors pandemija, rekonstrukcija ir gyvenimas išmokė, jog visi planai gali labai greitai pasikeisti, nuoširdžiai tikiu, kad kitais metais visos trys scenos – Naujoji, Didžioji ir Mažoji – kvies žiūrovus į spektaklius.

Arūnas Sakalauskas/D. Matvejevo nuotr.

Šie trys metai teatrui nebuvo labai lengvi. Tačiau darbai teatre nenutrūko, ir net sudėtingiausiu metu stengėmės siekti užsibrėžtų tikslų. Todėl visų pirma noriu padėkoti visiems teatro darbuotojams dirbusiems sunkiomis sąlygomis, mūsų aktoriams, kurie tris metus vaidino pačiose įvairiausiose scenose visoje Lietuvoje ir puoselėjo mūsų teatro kultūrinę ir meninę tapatybę.“

LNDT direktorius padėkojo šviesaus atminimoarchitektui Algimantui Kančui, pradėjusiam rekonstrukcijos projektą, jo darbą tęsusioms architektūros istorikei Jolitai Kančienei, architektei Gustei Kančaitei ir visiems Kančo studijos darbuotojams, prisidėjusiems prie projekto, taip pat generaliniam statybų rangovui – „Infes“, direktoriui Arvydui Markevičiui, šio projekto vadovui Konstantinui Stechui ir visai jo komandai, visiems aplinkinių namų gyventojams ir visiems žiūrovams, laukusiems teatro atsidarymo. M. Budraitis nuoširdžiai dėkojo ir savo bendražygiams: Aušrai Jolantai Pliaugienei, Ievai Skaržinskaitei, Gediminui Ušackui, Viktorui Karpušenkovui ir Dariui Malinauskui.

Kęstutis Cicėnas/D. Matvejevo nuotr.

Naują salę atidariusioje premjeroje vaidmenis kuria Nelė Savičenko, Martynas Nedzinskas, Arūnas Sakalauskas, Oneida Kunsunga, Dainius Gavenonis, Kęstutis Cicėnas, Gytis Ivanauskas, Rasa Samuolytė. Vieni vaidina realius žmones, kiti – svečius, veikėjų avatarus. Susiformuoja poros, susijusios praeities ryšiais. Tai senos meilės, traumos, baimės, kiti į užmarštį nustumti dalykai.

„Soliario 4“ veiksmas vyksta netolimoje ateityje, čia, Žemėje. Nes kaip mes galime bendrauti su tolima civilizacija, kai nesugebame susikalbėti su savimi?

 

 

 

.

 

Martynas Nedzinskas/D. Matvejevo nuotr.

„Sprendimas pasirinkti Lemo „Soliarį“ naujam kūrybiniam darbui buvo tiesioginis izoliacijos rezultatas. Priverstinio sprendimo izoliuoti žmones rezultatas. Pasaulis sustojo, mes užsidarėme savo butuose, mus apėmė neviltis, bejėgiškumas ir apatija. Vandenynas, nežinoma materija, pranokusi mus savo veiksmais, nulėmė mūsų elgesį ir tikslus. Dėl atliktų eksperimentų šalutinio poveikio stotyje „Soliaris“ pasirodė avatarai. Tai vandenyno padarai, kurie materializuoja mūsų pasąmonėje išsaugotus įvykius, košmarus ir traumas. Nepageidaujama, ištrinta mūsų atminties dalis. „Soliario“ stoties žmonės negali atlikti tolesnių tyrimų, kol nesusitaikys su savo praeitimi. Žmogus negali judėti pirmyn, kol nesusitaikys su savo slopinamais potyriais. „Soliario 4“ veiksmas vyksta netolimoje ateityje, čia, Žemėje. Nes kaip mes galime bendrauti su tolima civilizacija, kai nesugebame susikalbėti su savimi?“ – teigia G. Jarzyna.

Artimiausi spektaklio „Soliaris 4“ rodymai LNDT Naujojoje salėje numatyti rugsėjo 10, 11, 30 d. spalio 1 d., lapkričio 16, 17 d.

Grzegorz Jarzyna/D. Matvejevo nuotr. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių