Quantcast

Moksleivių kūryba atveria duris užsienyje

  • Teksto dydis:

Ne kiekvienas Lietuvos mokinys gali pasigirti tuo, jog su bendraamžiais mokėsi Kipre, mokėsi nardyti Turkijoje ar kartu kūrė spektaklį Gran Kanarijoje. Tuo tarpu Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos mokiniams mokymasis tarptautiniuose projektuose jau tampa kasdienybe. Keliavusių ir besimokiusių užsienio mokyklose mokinių jau suskaičiuojamos kelios dešimtys. Kaip kitaip geriau pažinti šalį, nei gyvenant tos šalies šeimoje, einant kartu į mokyklą, atliekant bendras veiklas, dalinantis patirtimis.

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija per paskutinius 5 metus sudarė galimybę mokiniams dalyvauti net keliuose tarptautiniuose projektuose, o šį rugsėjį startavo dar vienas  tarptautinis projektas Erasmus+ „FOLKLORIKA“,  kuriame dalyvauja tokios šalys kaip Lenkija, Lietuva, Rumunija, Kipras, Ispanija bei Turkija.   Į šį projektą įsitraukė gimnazijos 12-17 metų vaikai, kurie nuo 2019 iki 2021 metų lankysis partnerių šalyse, susipažins su vietos papročiais, liaudies medicina, senovine architektūra, folklorika, atliks įvairias užduotis, kurios leis labiau įsigilinti į vietos papročius, senovės amatininkystę.

Visą praeitą savaitę, t.y. spalio 21-26 dienomis gimnazijos atstovai – mokiniai ir mokytojai vyko į pirmąją šio projekto mobilumo išvyką Lenkijoje. Mobilumo metu netradicinėse erdvėse buvo organizuota daugybė edukacinių veiklų, susijusių su lenkų  amatininkyste bei tradicijomis, tokių kaip žvakių ir muilo gaminimas, lipdymas iš molio, tradicinio šokolado gamyba, tapyba ant stiklo ir kt. Mokiniai susipažino ir  su tradicine šalies virtuve - kepė tradicinius meduolius, virė virtinius, ragavo  tik šiam kraštui būdingų patiekalų. Visos savaitės  metu buvo aplankyta Nidzica, Varšuva, Olšteinas, Torūnė.

Tarptautinio projekto įgyvendinimas taip pat suteikia galimybę įvairaus amžiaus mokiniams ugdytis savarankiškumą ir toleranciją bendraujant ir bendradarbiaujant su įvairių šalių mokiniais ir mokytojais, pripažinti svetimų šalių kultūrą. Ir nors oficiali projekto kalba - anglų kalba ir visi jame dalyvaujantys gilina bendravimo užsienio kalba įgūdžius, projektas taip pat suteikia puikią galimybę pažinti svetimų šalių kalbą, atrasti panašumus ir skirtumus tarp gimtosios lietuvių kalbos bei kultūros.

Tai ne pirmas ERASMUS+ projektas, į kurį įsitraukia šios ugdymo įstaigos mokiniai: gimnazija sėkmingai įgyvendino tarptautinius ERASMUS+ projektus „VETA“ (Values in Education - teenagersin action) bei ELIT (Ecological literacy). Įgyvendinant pirmąjį projektą didžiausias dėmesys buvo skirtas vertybių ugdymui, antrąjį ekologijai.

Projektinė veikla - būdas praplėsti ugdymo turinį, organizuoti ugdymo procesą netradicinėse erdvėse, neįprastomis formomis. Dalyvaudami projektų patirtinėse veiklose mokiniai ne tik gilina žinias ir įgūdžius, bet ir tampa labiau motyvuoti mokytis, priimti naujus  iššūkius ir juos įveikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių