Quantcast

Moksleiviai jauniems kūrėjams atveria virtualiąsias galimybes

Kas labiau supras jaunimą, jei ne jis pats. Pamatę, kaip sunku su savo darbais prisibelsti į galerijas, moksleiviai jauniems kūrėjams atveria virtualiąsias galimybes.

Pagalba jauniems kūrėjams

Problema, su kuria susiduria darbo ieškantis jaunimas, jau daug metų išlieka ta pati – menkas pažinčių ratas, patirties stoka ar netinkamas išsilavinimas. Suvokdami, kad tas pats kiša koją ir jauniems menininkams, norintiems savo darbus eksponuoti didžiosiose šalies galerijose, iniciatyvūs moksleiviai, susibūrę po "Kaunas Interact Club" vėliava, siūlo puikią alternatyvą. Kol kas virtualiąją, tačiau, atlaisvinus arba panaikinus karantino suvaržymus, – realiai apčiuopiamą.

"Pati nei šoku, nei dainuoju, tačiau menu domiuosi, todėl norėjau surengti renginių, susijusių su menu, o mano draugai – sukurti platformą jauniems kūrėjams. Taip mūsų bendros idėjos susijungė, – apie projektą "Menų ciklas. Taburetė" kalbėjo koordinatorė Urtė Girčytė. – Pagrindinė mūsų dvylikos žmonių komandos mintis – neprofesionaliems menininkams suteikti platformą, kurioje jie galėtų eksponuoti savo kūrybą. Neturėdami atitinkamų diplomų, tokios galimybės jie dažnai netenka, nors kuria tikrai nuostabius darbus".

Įvairūs kūriniai

Savo nuomonę išsakyti galite ir elektroniniais laiškais. Mielai su jumis pabendrausime.

Būrelio 9–10 klasių moksleivių globojamas projektas startavo visai neseniai, o pirmieji jaunųjų menininkų darbai jau kabo virtualiojoje galerijoje. Joje – fotomontažai, skaitmeniniai, planšetėmis arba kompiuteriais kurti piešiniai. Kiti lieti akvarele, tapyti aliejiniais dažais ant drobės. Moksleiviai kūrėjams ypatingų reikalavimų nekėlė – į amžiaus rėmus nespraudė, miestų ribų nebrėžė, tik akcentavo, kad visi darbai turi būti pačių sugalvoti ir atlikti.

Pildosi: U.Girčytė jau seniai svajojo organizuoti renginius, susijusius su menu. Asmeninio archyvo nuotr.

"Pradžioje norėjome eksponuoti tik skaitmeninius darbus, bet gavome atliktų ir kitomis technikomis, todėl juos taip pat įdėjome", – U.Girčytė džiaugėsi nemenku žmonių susidomėjimu. Sužinoję apie projekto "Menų ciklas. Taburetė" siūlomas virtualiąsias erdves, savo darbus siuntė ne tik paaugliai, bet ir vyresnio amžiaus kūrėjai. Piešiniai keliavo ir iš Kauno, ir iš kitų Lietuvos miestų. Visi darbai įdėti puslapyje čia. Labiausiai patikusio kūrinio autoriui parodos lankytojai gali atiduoti savo balsą. Nugalėtojas bus apdovanotas specialiu moksleivių prizu.

"Savo nuomonę išsakyti galite ir elektroniniais laiškais. Mielai su jumis pabendrausime", – KTU gimnazijos auklėtinė vylėsi užmegzti glaudžius ryšius ir su kūrėjais, ir su jų darbus vertinančiais meno mylėtojais.

Dideli ateities planai

"Menų ciklas. Taburetė" – gražus moksleivių sumanymas su tęsiniu, todėl jau netrukus bus paskelbta registracija į naują virtualiąją parodą. U.Girčytė menininkus kvietė būti aktyvius, sekti puslapio naujienas, o paskelbus registracijos startą – veikti.

"Ne veltui vartojame žodį "ciklas", – KTU gimnazijos dešimtokė prasitarė, kad jos ir bendraminčių galvose kirba begalė įvairių idėjų, kurios ateityje virs ne tik parodomis, bet galbūt ir koncertu.

Tiesa, kol kas moksleivė ir visa aktyvistų komanda gyvena artimesne ateitimi. Iš virtualiojo pasaulio paaugliai svajoja grįžti į realybę – ekrane matomus veidus vėl išvysti gyvai, o visų kūrėjų darbus kada nors perkelti ant tikros galerijos sienų.

"Patalpų idėjų turime daug, tačiau ne viskas taip paprasta. Į jaunimą daug kas žiūri atsargiai, be to, mūsų finansai yra riboti. Dabar tiesiog laukiame, kol pagerės situacija, o tada spręsime, ką daryti", – kaunietė U.Girčytė vylėsi, kad maksimalistų komandos laukia geriausi scenarijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eglė

Eglė portretas
Šaunuolis jaunimas

Saulė

Saulė portretas
Šaunuoliai :)
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių