Quantcast

Metų knygos rinkimų atomazga: laurai E. Striogaitės „Žmonėms“

  • Teksto dydis:

Kaunietės poetės Enrikos Striogaitės knyga "Žmonės" tapo 2020 m. knyga poezijos kategorijoje.

Metų knygų rinkimai vyko jau šešioliktą kartą. Nors dėl pandemijos suvaržymų sutriko kultūrinis gyvenimas, nevyko gyvi skaitytojų susitikimai su nominuotų knygų autoriais, balsuota aktyviai. Iš viso už Metų knygas sulaukta beveik 32 tūkst. balsų – skaitytojai rinko iš ekspertų, įvertinusių 2020 m. išleistas knygas, sudaryto nominantų sąrašo.

2020-ųjų skaitytojų mėgstamiausiomis knygomis kitose kategorijose išrinktos: suaugusiųjų prozos – Akvilės Kavaliauskaitės "Kūnai" (BALTO leidybos namai); publicistikos ir dokumentikos knygos  – Jono ir Adolfo Mekų "Gyvenimo lai(š)kai" (sudarytojas Kęstutis Pikūnas; leidykla "Post scriptum. Littera"); vaikams skirta Vainiaus Bako ir Marijos Smirnovaitės "Ką manė kamanė" (leidykla "Žalias kalnas"); paaugliams skirta Ignės Zarambaitės knyga "Juodavandeniai" (leidykla "Nieko rimto").

Tai buvo mano slapta viltis, rusenusi daugybę metų, kad poezija iš tikrųjų gali būti suprantama visiems; kad kiekvienas žmogus gali atrasti savo gyvenime poeziją, ir tos poezijos kiekvieno žmogaus gyvenime yra labai daug.

Leidyklos "Naujasis lankas" išleistoje Metų poezijos knygoje,  anot pačios poetės, – paprastos eilės apie paprastus žmones. "Tai buvo mano slapta viltis, rusenusi daugybę metų, kad poezija iš tikrųjų gali būti suprantama visiems; kad kiekvienas žmogus gali atrasti savo gyvenime poeziją, ir tos poezijos kiekvieno žmogaus gyvenime yra labai daug", – Metų knygos apdovanojimų ceremonijoje sakė E.Striogaitė.

Knygą po keturiolikos metų pertraukos parašiusi poetė prisipažino neketinusi jos išleisti, nenorėjusi "gadinti popieriaus ir reikalauti dėmesio, kuris buvo svarbus jaunystėje". "Norėjau vienam žmogui parašyti eilėraštį, bet 20 metų jis "nepasirašė". Supratau, kad jo taip ir neparašysiu, todėl atrodė beprasmiška rašyti bet ką. Tačiau vieną naktį jis staiga "pasirašė". Tačiau vienas knygoje jis nebūtų atsiskleidęs. Neišturėjau", – apie impulsą parašyti "Žmones" LRT surengtoje ceremonijoje sakė E.Striogaitė.

Anot ekspertų, vertinusių 2020-aisiais išleistas knygas, išryškėjo žanrų difuzija, kai laisvai žaidžiama ties tam tikrų žanrų riba. Tad, kaip LRT prognozavo dr. Dainius Vaitiekūnas, ateityje rasis vis daugiau knygų, kurias bus sunku įsprausti į tam tikras kategorijas. Knygos sintetins įvairias patirtis, įvairius žanrus, grožinę ir negrožinę literatūrą. Šiandien net mokslinės monografijos pasižymi tam tikra grožinės literatūros stilistika, kai tekstai, anot dr. D.Vaitiekūno, dėliojami it geras romanas.

Metų knygos laureatus, taip pat tuos autorius, kurių knygos buvo pastebėtos ekspertų, pasveikino kultūros ministras Simonas Kairys. "Tai didžiulis ir nuoširdus jūsų darbo įvertinimas. Jūsų knygos savo temomis, herojais, poetiniais įvaizdžiais pildė mūsų mintis ir tapdavo diskusijų objektu. Jūsų laukė šalies bibliotekos ir knygynai, bet labiausiai – skaitytojai. Linkiu, kad tai niekuomet nesikeistų", – sakė S.Kairys.

Kultūros ministerija knygų laureačių autoriams skyrė 500 eurų premiją, o autorinių antspaudų studija "Ekslibris.lt" dovanojo vardinius antspaudus. Antspaudų autorė – grafikė Jūratė Kemeklytė-Bagdonienė.

Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005-ųjų. Akciją rengia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Anksčiau knygos buvo nominuojamos keturiose kategorijose, 2018 m. įtraukta ir penktoji – publicistikos ir dokumentikos kategorija. Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į tai, kad randasi vis daugiau tokio pobūdžio literatūros, kurią mielai renkasi ir skaitytojai.

Akcijos "Metų knygos rinkimai" tikslas – skatinti Lietuvos rašytojus kurti kokybišką, šiuolaikišką literatūrą įvairaus amžiaus žmonėms, skatinti įvairaus amžiaus ir skirtingų socialinių grupių gyventojus skaityti, užtikrinti meniškai vertingos literatūros prieinamumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių