Quantcast

Metų iniciatyva – interaktyvusis turas po žydiškąjį Kauną

Įsimintiniausia 2020 m. kultūros iniciatyva išrinktas Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos pristatytas interaktyvusis žydų kultūros paveldo Kaune žemėlapis. Trečią kartą Kauno menininkų namų surengtuose Įsimintiniausios Kauno miesto ir rajono kultūros iniciatyvos rinkimuose galėjo balsuoti visi kauniečiai. Žodį tarė ir speciali komisija, sudaryta iš kultūros lauko atstovų.

Naujas žvilgsnis

Laimėjęs projektas išsiskiria tuo, kad dėl bendro tikslo sujungė daugybę skirtingų sričių profesionalų. Rengiant žemėlapį tartasi ne tik su žydų bendruomenės atstovais, bet ir istorikais, kultūros paveldo bei IT specialistais.

Idėjos autorė – bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Inga Zinkevičiūtė džiaugėsi, kad sunkus, bet įdomus komandos darbas buvo įvertintas. "Paskelbimas įsimintiniausia kultūros iniciatyva mums svarbus kaip patvirtinimas, kad einame tinkama linkme, ir darome tai, kas aktualu visuomenei. Virtualiojo žemėlapio sukūrimas pareikalavo išties daug darbo ir resursų, bet buvo to vertas. Dabar kauniečiai ir miesto svečiai turės dar vieną įdomų maršrutą, kuriuo sekdami nauju žvilgsniu pažvelgs į Kauną ir jį kūrusius žmones. Be to, jie galės tai daryti žaismingai, interaktyviai, ir neiškeldami kojos iš namų", – sakė ji.

Dar viena pastatų grupė, kurią galima aplankyti virtualiojoje ekskursijoje, – socialinėms reikmėms skirti pastatai.

Išmanusis žemėlapis leidžia virtualiai aplankyti daugiau kaip 40 kultūros paminklų, pamatyti unikalius archyvinius kadrus, žaisti interaktyvųjį žaidimą arba po paveldo objektus pasivaikščioti savarankiškai, naudojantis išmaniąja programėle. Pasirinktu maršrutu galima keliauti virtualiai arba gyvai – klausantis audiogido aplankyti Senamiestyje, Žaliakalnyje, Vilijampolėje ir Žemuosiuose Šančiuose išsidėsčiusius objektus.

Lankytojui virtualiajame žemėlapyje pristatyti bemaž visi svarbiausi objektai, susiję su Kauno žydų kultūros paveldu ir istorija. "Juos išskirstėme į keletą kategorijų. Kviečiame pasižiūrėti, kaip atrodo išlikusios sinagogos, pristatome gyvenamuosius pastatus, kurie priklausė žydams, parodome veikusias švietimo ir kitas visuomenines įstaigas", – pasakojo I.Zinkevičiūtė.

„I.B.Volfas-Engelman“ alaus gamykla.

Į kai kurias vietas realybėje patekti nelengva. Žemėlapis, pvz., atveria Vilijampolėje įkurtos Volfo alaus daryklos duris. Ši darykla išsiskiria savo paskirtį ilgą laiką išlaikiusiomis patalpomis ir skliautuotais rūsiais.

"Dar viena pastatų grupė, kurią galima aplankyti virtualiojoje ekskursijoje, – socialinėms reikmėms skirti pastatai. Žydai buvo įkūrę našlaičių ir senelių prieglaudų bei visiems kauniečiams gerai žinomą žydų ligoninę. Beje, joje gydydavosi įvairių tautybių Kauno gyventojai. Tad žydai buvo itin svarbia Kauno dalimi, aktyviai dalyvavo miesto kultūriniame ir socialiniame gyvenime. Vaikščiodami jų paveldo takais, galime aiškiai tai matyti", – pastebėjo pašnekovė.

Inovatyvūs sprendimai

Pasak I.Zinkevičiūtės, išmaniuoju žemėlapiu stengiamasi pasiekti kuo didesnę auditoriją. Tad jo turinys yra išverstas į keturias kalbas – lietuvių, anglų, vokiečių ir rusų. Kad ekskursantas galėtų susidaryti visą vaizdą, pateikiamos tiek dabartinės, tiek archyvinės nuotraukos, kurias suteikė Kauno miesto muziejus, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus ir Lietuvos centrinis valstybės archyvas.

Buvęs Malkės Bruskienės namas.

Mėgstantys interaktyvumą, gali išbandyti žaidybinę ekskursijos versiją, ar net virtualiosios realybės akinius. Pastarajam variantui tereikės specialios programėlės. Tie, kuriems technologiniai stebuklai ne prie širdies, gali bibliotekos tinklalapyje tiesiog atsidaryti žinyną ir perskaityti jiems rūpimą informaciją, peržiūrėti fotografijas.

Buvęs Malkės Bruskienės namas.

"Stengėmės sujungti visas įmanomas auditorijas. Prie žemėlapio prisijungti galima iš bet kurio pasaulio krašto, tereikia atsidaryti bibliotekos tinklalapį. O tuomet galite apkeliauti žydiškąjį Kauną sau patogia forma – skaitydami, klausydamiesi, žaisdami ar išbandydami papildytą realybę", – sakė I.Zinkevičiūtė.

Pirminis projekto variantas buvo įgyvendintas dar prieš dvejus metus – tuomet žemėlapyje buvo galima rasti tik dešimt objektų. Tačiau Kaune esama daugybė žydų kultūrai svarbių paveldo paminklų. Tiesa, nemaža dalis jų apgriuvę, sunkiai pasiekiami, bet turintys labai įdomią istoriją. Tad komanda nutarė projektą tęsti ir toliau. Antrasis darbų etapas buvo dedikuotas Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metams.

Siekiant įgyvendinti visus technologinius sumanymus, prie bibliotekos prisijungė Kauno technologijos universiteto (KTU) virtualioji laboratorija ir jos vadovas, technikos mokslų daktaras Tomas Blažauskas. I.Zinkevičiūtė prisipažino, kad parengti virtualųjį žemėlapį buvo išties sudėtingas ir atsakingas darbas.

"Žinoma, pirmiausia reikėjo susidaryti maršrutą, kurį mes norime parodyti būsimiems keliautojams po žydiškąjį Kauną. Komandoje vyko audringos diskusijos, kol sudarėme tiek plačiai žinomų, tiek pamirštų vietų, kurios svarbios miesto istorijai, sąrašą – apie kūrybinę virtuvę papasakojo ji. – Tada su fotografais keliavome po miestą, ir fiksavome pastatus iš visų pusių, kad vėliau virtualusis turistas galėtų pasijausti taip, lyg gyvai būtų atsidūręs prie tam tikros sinagogos ar nuošalioje gatvelėje."

Kadangi visa komanda žemėlapį kūrė labai entuziastingai, jis tobulinamas iki šiol. Pavyzdžiui, neseniai žemėlapis pritaikytas naudotis mokytojams istorijos pamokose.

Kad ekskursantas galėtų susidaryti visą vaizdą, pateikiamos tiek dabartinės, tiek archyvinės nuotraukos.

Sugrąžinta istorija

I.Zinkevičiūtė apgailestavo, kad dauguma žydų kultūrai svarbių pastatų yra jau apgriuvę ir neprižiūrėti. Žemėlapio sudarytojai iš pradžių nuodugniai svarstė, galbūt į žemėlapį reikėtų įtraukti tik gražius ir spindinčius pastatus, o apgriuvėlius palikti ramybėje. Tačiau vėliau vieningai sutarta, kad šie objektai yra svarbūs miesto istorijai, tad juos rodyti ir apie juos kalbėti yra būtina.

"Galbūt kas nors, pamatęs tokius pastatus, susirūpins ir priims sprendimą juos prikelti naujam gyvenimui? – mąstė I.Zinkevičiūtė – Mane maloniai nustebino buvusios Neviažskio sinagogos pastatas, esantis L.Zamenhofo gatvėje, Senamiestyje. Jis priklauso privatiems savininkams, kurie maloniai mus pakvietė į vidų. Šiandien šis pastatas yra pakeitęs pirminę paskirtį ir tarnauja kaip konferencijų salė, bet jo erdvės nuostabiai sutvarkytos. Tai galėtų būti puikus pavyzdys kitiems."

Buvusi Kauno žydų ligoninė. Kauno miesto muziejaus fondų nuotr.

Pašnekovė tiki, kad virtualusis žemėlapis kauniečiams padės naujai pažvelgti į Kauną, geriau pažinti jo praeitį. Juk, pavyzdžiui, nedaugelis žino, kad Birštono gatvėje esantis autoserviso pastatas kitados buvo sinagoga. "Dauguma Kauno sinagogų jau yra praradusios savo paskirtį, nes okupantų buvo paverstos sandėliais, jose įkurtos mokymosi įstaigos, o Šančių sinagogoje veikė net bandelių kepykla. Kartais, neturint specifinių žinių, labai sunku atpažinti, kad pastatas anksčiau buvo žydų maldos namai. Einant Senamiesčiu link Laisvės alėjos, yra labai daug pastatų, priklausiusių žydams. Keliaudamas žemėlapio maršrutu pradedi suprasti, kad žydai kitados kūrė šį miestą, prisidėjo prie jo vystymosi, čia gyveno, augino vaikus, rašė knygas, kūrė muziką, tapė, – kalbėjo pašnekovė. – Be abejonės, savo istoriją reikia pažinti. O ši istorijos dalis buvo tarsi balta dėmė, tačiau dabar mes turime galimybę ją susigrąžinti, sužinoti, kaip iš tikrųjų kūrėsi ir atrodė mūsų miestas."

Keliaudamas žemėlapio maršrutu pradedi suprasti, kad žydai kitados kūrė šį miestą, prisidėjo prie jo vystymosi, čia gyveno, augino vaikus, rašė knygas, kūrė muziką, tapė.

Garsių kauniečių pėdsakais

Svarbi komandos dalis – tekstus žemėlapiui rengusi architektūros istorikė, gidė dr. Marija Oniščik. Ji paantrino I.Zinkevičiūtei, kad teko nemažai padiskutuoti, kokius objektus verta įtraukti į maršrutą. Galiausiai buvo priimtas sprendimas įtraukti ir porą pastatų, kurių Kaune, deja, nebėra. Vienas jų – Centralinis žydų bankas, stovėjęs dabartinėje T.Ivanausko zoologijos muziejaus vietoje. Žemėlapiu besinaudojantys turistai gali pamatyti archyvines banko pastato nuotraukas. Kitas neišlikęs, bet žemėlapyje minimas pastatas – garsaus filosofo Emanuelio Levino gimtasis namas. Caro laikais iškilęs pastatas šių dienų tiesiog nesulaukė.

Virtualiojo turo kadras.

"E.Levinas turbūt yra žymiausias asmuo, gimęs Kaune. Šiuolaikinei filosofijai jis padarė neišmatuojamą įtaką. Galima drąsiai teigti, kad be jo nebūtų ir dabartinės Vakarų filosofijos. Tad buvo tiesiog būtina žemėlapyje papasakoti apie šį pasaulinio garso filosofą, parodyti su juo susijusius objektus, – sakė dr.M.Oniščik. – Kitas svarbus kaunietis yra rašytojas, grožinės hebrajų literatūros pradininkas Abraomas Mapu. Dabar jis gal kiek primirštas, tačiau XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje jo vardas skambėjo garsiai. Nors su rašytoju susieti pastatai nežinomi, Kaune yra A.Mapu gatvė, stovi rašytojui skirtas paminklas. Tad su žemėlapiu keliaujantis žmogus aplanko šias miesto vietas, sužino apie garsųjį rašytoją."

Dar vienas svarbus su Kaunu susijęs asmuo – esperanto kalbos kūrėjas Liudvikas Zamenhofas. Jis čia ne kartą lankėsi, vedė, Kaune gimė viena jo dukterų. Deja, su šiuo žymiu žmogumi susijęs pastatas – jo uošvių namas – šiuo metu visiškai apleistas, nors per jį į Kauną būtų galima privilioti nemažai esperanto sąjūdžio narių.

"Gaila, bet keliaujant žemėlapio maršrutu prie kai kurių objektų tenka nusivilti – jie apgriuvę, neprižiūrėti. Tačiau nenorėjome rinktis vien restauruotų ir puikiai atrodančių pastatų. Nusprendėme įtraukti kiek įmanoma daugiau Kauno žydų kultūros ir istorijos pėdsakus menančių objektų. Manau, kad nemažai atradimų mūsų laukia ir ateityje. XIX a. antroje – XX a. pirmoje pusėje kai kuriose Kauno senamiesčio gatvėse visi namai priklausė žydams ir dauguma jų gyventojai buvo žydai. Tad tarp tų namų dar galime daug ko atrasti", – sakė dr. M.Oniščik.

Ji atkreipė dėmesį, kad pastaraisiais metais vis daugėja žmonių, norinčių kuo geriau pažinti savo miestą. Tad žemėlapis pasitarnaus kaip gidas po žydiškąjį Kauną ir paskatins per gerai pažįstamas gatves ne tik pereiti, bet ir jas pagaliau pamatyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anoninmui

Anoninmui portretas
Patikslinu tavo istorinių žinių spragas. Lietuvą rusai buvo okupavę 1795 -1915, 1940-1941 ir 1944-1990. Taigi, skaičiuok - 167 m., neskaitant 6 metų vokiečių okupacijos.

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
Nesuprantu, ko jus pavydyte zydams, jus lietuviai nekalti gi kad buvote paskutiniai eileje, kai Dievulis prota dalino. O zydai buvo pirmieji, kaip visada ir visur. Susitaikykite su tuo, gerbiamieji.

Uzknisot

Uzknisot portretas
Nebijok, neapsilankys zydas pas toki ubaga kaip tu, nes tavo saldytuvas tik voblu prikrautas.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių