Quantcast

Menui sukanka 1 milijonas 58 metai: kviečia paminėti netradicinį gimtadienį

  • Teksto dydis:

Sausio 17-ąją Menui sukanka 1 milijonas 58 metai. Bent jau taip manė Fluxus menininkas, prancūzas Robert Filliou, 1963 m. sausio 17 d. pradėjęs Meno gimtadienio tradiciją. Anot jo, menas atsirado kažkam į vandens kibirą įmetus sausą kempinę.

Vyks radijo eteryje

Prisijungdami prie pasaulinės menininkų bendruomenės, Kauno menininkų namai (KMN) kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) ir kultūros komplekso SODAS 2123 radiju antrus metus iš eilės kviečia minėti Meno gimtadienį ir Lietuvoje. Praėjusiais metais atšvęstas gyvai KMN, šįmet gimtadienis bus transliuojamas pageidavimų koncerte LTMKS ir SODAS 2123 radijo eteryje.

Sausio 17 d. 17 val. vyksiančioje šventinėje laidoje skambės gimtadieniniai palinkėjimai ir sveikintojų pageidauti muzikiniai kūriniai, kuriuos specialiai šiai progai sukūrė menininkai Demetrio Castellucci, Antanas Lučiūnas, Elena Neniškytė, Adomas Palekas, Elena Šedytė ir Augustė Vickunaitė.

Kviečia eksperimentuoti

LTMKS radijas – tai garso meno platforma, inicijuojanti kūrybinius procesus bei klausymosi seansus. Radijo programa skirta eksperimentams, o jos tikslas – tyrinėti garso meno apraiškas, burti menininkų bendruomenę Lietuvoje ir internete, skatinti garso meno formų tyrinėjimą, kūrinių sukūrimą ir sklaidą.

Internetinį radiją, adresu radio.letmekoo.lt, kuruoja kompozitorė, menininkė, SODAS 2123 rezidentė Gailė Griciūtė, kuri kartu su KMN kuratoriumi Edvinu Grinkevičiumi organizuoja šiųmetinį Meno gimtadienį.

„Kiekvienas, manau, turi savitą, asmeninių patirčių sąlygotą santykį su radiju. Tai savotiškas portalas, nukeliantis į įsivaizduojamą erdvę tarp „čia ir ten“, įgalinantis klausytojus skambučio pagalba tapti kuriamos garsinės realybės-patirties dalimi. Dažnai tai gan intymi erdvė, asmeninė kelionė“, – pasak G. Griciūtės per karantiną atsirado galimybė vystyti šią seniai menininkę traukiančią mediją ir pernai metų gruodį buvo paleistas radio.letmekoo.lt.

Transliuos visame pasaulyje

Meno gimtadienio tradiciją Lietuvoje pradėjo menininkas, kompozitorius Arturas Bumšteinas, užpernai savo idėją atnešęs į KMN. Antrus metus iš eilės renginį kuruojantis E. Grinkevičius teigia, kad nors nebuvo galima išvengti virtualaus formato, buvo atsižvelgta į pasaulines šios dienos minėjimo praktikas bei radio.letmekoo.lt iniciatyvos atsiradimą.

„Įvairūs radijai ir radijo tinklai kasmet tiesiogiai transliuoja Meno gimtadienio renginių ištraukas iš viso pasaulio. Mūsų radijo laida taip pat buvo įtraukta į Europos transliacijų sąjungos (EBU) organizuojamą „Euroradio Ars Acustica Group“ radijo festivalį. Tad pasauliniuose radijo eteriuose sausio 17 d. skambės įspūdinga Meno gimtadienio šventės programa“, – pasak E. Grinkevičiaus, šis formatas jam ir pačiam buvo artimesnis.

„Iki šiol visada mėgdavau vizualiai pateikiamą turinį, maniau, kad taip geriau įsisavinu informaciją. Tačiau leisiu sau teigti, kad šis laikas pasiūlė ne tik didžiulę virtualių renginių gausą, bet, mano nuomone, ir perteklių. Tapo labai svarbu atsirinkti. Kalbančios galvos zoom'o ekrane ėmė varginti, pastebėjau, kad pats kasdienybėje daug mieliau renkuosi ne vizualius formatus, tokius kaip radijo laidos ar tinklalaidės“, – teigė renginio kuratorius.

Prisiminė nostalgiją keliančias laidas

Pageidavimų koncerto formatas buvo pasirinktas su renginio bendrakuratore G. Griciūte diskutuojant apie radijo keliamas asociacijas: „Prisiminėme senus laikus, kai būdavo galima paskambinti į radiją ar siųsti sms žinutę ir užsisakyti dainą ar perduoti linkėjimus. Smagu, kad tai tebevyksta iki šiol. Šiais laikais, kai mūsų socialumas ir įsitraukimas į veiklas yra gana apribotas, norėjosi pasiūlyti galimybę dalyvauti“.

Anot, E. Grinkevičiaus, kviečiant žmones siųsti pageidavimus įsivaizduojamiems kūriniams, pagal kuriuos projekte dalyvaujantys menininkai sukuria naujus kūrinius, tarsi įtraukiama juos į kūrybinį procesą, pasiūlant į ir tam tikrą kūrybinę treniruotę menininkams.

„Manau, kad meną švęsti visada yra svarbu, tai ypatingas laukas praturtinantis žmogaus vaizduotę, įgalinantis plėsti akiratį ir suvokimo galimybes“, – teigė G. Griciūtė.


Renginys „Meno gimtadienis 2021: pageidavimų koncertas“ vyks šį sekmadienį, sausio 17 d. 17 val. internetinio radijo eteryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių