Quantcast

„Mažiau yra daugiau“ – fragmentiški pasakojimai dailininko E. Nalevaikos kūryboje

Trečiadienio vakarą Kaune, galerijoje „Meno parkas“, atidaroma dailininko Eugenijaus Nalevaikos personalinė paroda „Mažiau yra daugiau“.

Pasak galerijos pranešimo, šioje parodoje bus eksponuojami nauji, specialiai šiai ekspozicijai sukurti paveikslai (jų ciklai), pristatantys menininkui labiausiai būdingas abstrakčias kompozicijas. Analizuojamos ir pristatomos kūrybos galimybės, kai tiriama, vertinama ir eksperimentuojama remiantis dviem esminėmis nuostatomis: „mažiau yra daugiau“ ir „daugiau galvoti, mažiau daryti“.

Šios nuostatos formavosi per daugiau kaip 30 metų autoriaus kūrybos patirtį ir priartino jį prie idėjos, kad ne visuomet įdėtas darbas lemia rezultatą, nes minimalistinėmis priemonėmis kartais galima pasiekti įtaigesnį rezultatą. Todėl meno kūrinio „gimimo“ eigoje labai svarbu yra laiku sustoti, atidžiai vertinant atliktus veiksmus (žingsnius) ir „nenuvarginti“ meninio rezultato, bandant jį tobulinti dar ir dar vienu sluoksnius ir / ar potėpiu.

Atsižvelgiant į akvarelės technikos, kuri E. Nalevaikai yra artimiausia, subtilybes, verta įsiklausyti į patarimą / siūlymą „daugiau galvoti – mažiau daryti“, nes pataisymai akvarelėje – neįmanomi. Kiekvienam potėpiui turėtų būti prieš tai pasiruošta, ne tik apmąstant veiksmų eigą / seką, bet ir psichologiškai, ir fiziškai „treniruojantis“ kasdien.

Parodos, kuri veiks iki rugpjūčio 30-osios, organizatoriai primena, kad dažnas iš mūsų kasdien susiduriame su fragmentavimo fenomenu: fragmentiškai prisimename savo praeitį, papasakojame istoriją, fragmentiškai regime arba pastebime aplinką. Labiausiai fragmentavimas būdingas menininkų pasaulio pajautai ir jos reiškimui. Tačiau jis visada yra nuostolingas: kažkas atrandama ir iškeliama į kūrinio paviršių, o kažkas pražūsta negrįžtamai. Nors šie nuostoliai ir nėra išvengiami,  menininkai ryžtasi surinkti / sulaikyti / išlaikyti kūrinyje viso, ne tik regimojo, bet ir jaučiamo, pasaulio grožį, dažnai „persotindami“ kūrinius detalėmis, už / tarp kurių pradingsta esmė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o kada apie lietuvius menininkus rasysit o tai istisai apie arabus rasot

...,

..., portretas
O Piteryje meras nalivaikas norėjo užraukti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių