Quantcast

M. K. Čiurlionis netikėtai nubunda komiksuose

Jaunųjų grafikų iš Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto paroda dovanoja išskirtinę galimybę pažvelgti į dailininko, kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gyvenimą ir kūrybą netikėtu kampu.

Jaunųjų grafikų iš Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto paroda dovanoja išskirtinę galimybę pažvelgti į dailininko, kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gyvenimą ir kūrybą netikėtu kampu.

Paroda suteikia progą susipažinti su M.K.Čiurlionio gyvenimu ir kūryba iš arčiau ne skaitant sudėtingus tekstus, o tiesiog smagiai leidžiant laiką apžiūrinėjant komiksus. Kiekvienas komiksas – tarsi atskira istorija iš menininko gyvenimo. Juose gausu juokingų posakių ir kasdienių, visiems pažįstamų situacijų. Nors menininko kūryboje gausu simbolizmo ir abstrakcijos, mistikos ir paslapties, studentų darbuose tai perteikiama kiek kitokia nei įprastai, humoristine, forma.

Studentai, vadovaujami jau žinomų komiksų kūrėjų Miglės Anušauskaitės ir Gerdos Jord, kūrė rinkdamiesi skirtingas technikas. Vieni komiksai piešti ranka, labai spalvingi, kiti sukurti kompiuteriu, tačiau ne mažiau įspūdingi ir traukiantys akį. Kai kurios vaizduojamos istorijos yra net pamokančios ir priverčiančios susimąstyti. Komiksuose susipina M.K.Čiurlionio pamąstymai, gyvenimo akimirkos ir kūryba su šiuolaikinio žmogaus gyvenimo kasdienybe. Jie suteikia galimybę kiekvienam žiūrovui supanašėti su garsiuoju kūrėju, pajausti, kad jis visų pirma buvo paprastas žmogus, toks kaip ir mes visi.

Komiksų istorijos nėra nurašytos iš knygų – studentai drąsiai improvizavo ir papasakojo taip, kad skaityti būtų įdomu ir smagu. Čia galima išvysti visko: nuo M.K.Čiurlionio buities reikalų iki jo meilės istorijos ar net kūrybinių kančių.

Ši paroda puikus būdas pritraukti ne tik M.K.Čiurlionio gerbėjus, bet ir priminti jį jaunajai kartai. Apžiūrėjus parodoje eksponuojamus linksmus, trumpus ir aiškius darbus, telieka prisiminti, kas apie M.K.Čiurlionį girdėta mokykloje – ir menininkas vėl gyvas mūsų prisiminimuose.


Kas? Pirmasis komiksas apie M.K.Čiurlionį.

Kur? Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus kiemelyje.

Kada? Veikia iki rugpjūčio 2 d.


Šiame straipsnyje: M. K. Čiurlionisparodakomiksai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių