Quantcast

M. K. Čiurlionio muziejui padovanota likusi A. ir P. Galaunių namo Žaliakalnyje dalis

Šios vasaros pradžioje Nacionalinį M. K. Čiurlionio dailės muziejų pasiekė žinia, kad po ilgų metų Pauliaus Galaunės dukra, Dalia (Galaunytė-Kaupas) Adele Augunas, gyvenanti JAV, Floridoje, apsisprendė padovanoti likusią pastato, kuriame įsikūręs A. ir P. Galaunių namas-muziejus, dalį, kuri vis dar priklausė dukrai Daliai.

Dovanojimo sutartis buvo pasirašyta liepos 13-ąją, – šį pirmadienį pranešė Muziejus, pabrėždamas, jog „ši neįkainojama dovana leis ne tik toliau puoselėti Galaunių šeimos vertybes, pristatyti jų palikimą visuomenei, tačiau ir žymiai plačiau aktualizuoti modernizmo, XX a. muziejininkystės idėjas, operos istoriją, knygos meno istoriją įrengiant modernias edukacines, renginių, susitikimų bei parodų erdves“.

Dalia Adelė Augunas (Galaunytė, Augunas; g. 1923 02 04 Kaune), pedagogė, muziejininko Pauliaus Galaunės ir operos solistės Adelės Galaunienės duktė. Mokėsi Kauno „Aušros“ gimnazijoje, studijavo Vytauto Didžiojo universitete. 1944 metais pasitraukusi į Vokietiją, studijavo Tiubingeno ir Freiburgo universitetuose. Persikėlusi į JAV, Wayne valstybiniame universitete Detroite (Mičigano valst.), įgijo vokiečių filologijos ir socialinių mokslų bakalauro laipsnį. Dirbo Detroito lituanistinės mokyklos mokytoja, dėstė vokiečių kalbą ir psichologiją Lake Shore mokykloje, buvo jos Kalbų skyriaus vedėja. 1985–1995-aisiais buvo Lietuvos dukterų organizacijos Juno Beach, Floridos valst., pirmininkė.

Po Pauliaus Galaunės mirties (1988 10 18), Dalia Augunas drauge su tėvo našle Kazimiera Galauniene (1924–2016) aktyviai siekė, kad jos tėvų kultūrinis palikimas (per 12 tūkst. spaudos vnt. biblioteka, grafikos ir memorialinių daiktų rinkinys (2856 vnt.), fototeka (2312 vnt.), archyvas (5755 vnt.)) būtų sugrąžinti į jų lėšomis Kauno Žaliakalnyje 1932-aisiais pastatytą bei 1941 metais nacionalizuotą namą ir padovanoti P. Galaunės kurtam bei 25-erius metus vadovautam M. K. Čiurlionio dailės muziejui. Su sąlyga, kad jame būtų įkurtas Adelės ir Pauliaus Galaunių memorialinis muziejus-namai, galintys tęsti kultūrinę veiklą.

Tai buvo padaryta 1990 metų rugpjūčio 27 dieną Dalios Augunas oficialiu raštu Kauno miesto savivaldybės turto grąžinimo komisijai. Toliau jos suteiktu juridiniu įgaliojimu turto grąžinimo reikalais rūpinosi Kazimiera Galaunienė, todėl 1992-ųjų liepos 21-ąją Kauno miesto valdybos potvarkiu, nuosavybės teisė į namą Kaune ir žemės sklypą buvo atstatyta Kazimieros Galaunienės vardu. 1992 metų rugpjūčio 31 dieną minėto namo 0,77 dalį K. Galaunienė dovanojo Valstybiniam M. K. Čiurlionio dailės muziejui, o jo dalį, – 0,23 (butą III aukšte) – dukrai Daliai Augunas, kuri iki šiol leido šiuo plotu neatlygintinai naudotis muziejaus reikmėms.

Namą Vydūno al. 2 restauravus valstybės lėšomis, į jį iš I. Kanto g. 34-34, kuriame nuo 1971-ųjų gyveno K. ir P. Galaunės, buvo sugrąžintas kilnojamasis A. ir P. Galaunių kultūrinis turtas. Galaunių muziejus atidarytas 1996 metų gruodžio 14-ąją.

Muziejaus atstovai teigė, kad didžiausias K. Galaunienės ir D. Augunas siekis buvo ir yra, kad tiek kilnojamasis, tiek nekilnojamasis A. ir P. Galaunių kultūrinis palikimas nebūtų išsklaidytas. Dalia Augunas, kartu su A. ir P. Galaunių vaikaičiais Algiu Kaupu ir Jūrate Kaupas nuolat domisi ir rūpinasi A. ir P. Galaunių namų veikla ir, kiek galėdami, ją remia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių