Quantcast

Lietuvoje atidaromos trys grafo B. H. Tiškevičiaus fotografijų parodos

  • Teksto dydis:

Vilniaus paveikslų galerijoje, Fotografijos muziejuje Šiauliuose ir Kauno rajone esančioje Raudondvario pilyje nuo liepos 13 d. veiks grafo Benedikto Henriko Tiškevičiaus (1852–1935)  fotografijas pristatančios parodos, kuriose bus pristatytos dingusiomis laikytos piktorialinės fotografijos meistro grafo dokumentinės ir meninės nuotraukos, darytos Prancūzijoje, Lenkijoje, Lietuvoje bei netoli Vilniaus buvusiame Vialos dvare dabartinėje Baltarusijoje.

Parodos „Tarp Lietuvos ir Prancūzijos. Du grafo Tiškevičiaus pasauliai jo XIX a. pabaigos nuotraukose“ atidarymas vyks liepos 13 d., antradienį, 17 val. Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4, Vilnius).

Didžiąją gyvenimo dalį praleidęs Prancūzijoje, bet nuolatos į gimtąjį kraštą sugrįždavęs grafas Tiškevičius XIX amžiaus pabaigoje susidomėjo menine fotografija, buvo prestižinio Paryžiaus fotoklubo narys, jo darbais gėrėjosi daugelio meninės fotografijos salonų lankytojai.

Vienose nuotraukose grafas fiksavo prabangius rūmų interjerus, dvarų aplinką, aristokratų gyvenimą ir pramogas, keliones, fotografavo savo šeimos narius ir artimus žmones, kitose gėrėjosi Nalibokų girios gamta, tyrinėjo Zakopanės ir Lietuvos žmonių tipus ir buitį, kūrė menines scenas gamtoje ir savo fotostudijoje. Ir nors vienos nuotraukos turėjo likti šeimos albumuose, o kitos buvo skirtos parodoms ir žurnalams, jos visos šiuolaikiniam žiūrovui įdomios ir kaip praeities liudininkės, ir kaip fotografo meninių aspiracijų rezultatas.

Ilgą laiką buvo manyta, kad visi grafo nuotraukų negatyvai ir atspaudai žuvo. Gediminas Petraitis (1956–2021) prieš kelerius metus rado ir sugrąžino į Lietuvą daugiau kaip septynis šimtus B. H. Tiškevičiaus fotografijų, darytų 1891–1898 m.

Parodos Vilniuje ir Šiauliuose veiks nuo 2021 m. liepos 13 d. iki spalio 3 d.

Paroda Raudondvario pilyje veiks nuo 2021 m. liepos 6 d. iki rugpjūčio 29 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių