Quantcast

Legenda virstančio Užupio veidas – iš arčiau

  • Teksto dydis:

Kauno miesto muziejaus Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyriuje šiandien atidaroma fotomenininko, keliautojo ir rašytojo Mariaus Abramavičiaus paroda "Užupis: mitai ir realybė".

M.Abramavičiaus kūrybinės erdvės atsiveria per keliones, aitvarais pakeliamų vėliavų paveikslus, tekstus, Užupio respublikos įvykius. Jis nuolat kuria, rengia personalines parodas ir dalyvauja bendrose dailės ir fotografijų parodose.

Menininkas yra sukūręs fotografijų ciklus: "Atspindžiai", "Esminės smulkmenos", "Aš esu aš, arba Narcizo dienoraštis", "Sidabrinės svajonės visuomet išsipildo", "Juokas", "Stiklo karoliukų žaidimai", "Žmonės yra žmonės", "Dviese", "Užupio foto studijos portretai", "Gyvas. Vilnius" , Gruzija šypsosi". Jau beveik du dešimtmečius Lietuvos fotomenininkų sąjungai priklausantis menininkas pernai gavo valstybinę stipendiją, dėl kurios ir radosi Kaune pristatomos parodos kūriniai. Parodą rengia VšĮ "Gabrielės meno galerija".

"Pirmas gilus impulsas mano susitikimo su Užupiu buvo labai seniai, nors prieš tai aš čia dažnai lankydavausi savo tėvuko amžinąjį atilsį Kazio Abramavičiaus dirbtuvėje, bet tas naujas žvilgsnis stipriai pakeitė mano gyvenimo liniją. Tai atsitiko jau beveik užmirštais laikais, tais laikais, apie kuriuos kasdien neprisimenu, bet jie lėmė tai, kad esu ten, kur esu, tai yra čia, Užupyje, ir kuriu Užupiui ir pasauliui", – apie fotografijų serijos "Užupis: mitai ir realybė" sukūrimą sako autorius.

Jis sako gerai pamenantis jausmą, žvelgiant nuo Šventos Dvasios cerkvės į Užupį, tą užvaldantį norą būti ten. "Dabar galima pasakyti: reikia perbristi upę, pasiekti kitą krantą, perkopti perėją. Būti ten, kur noriu. Kiek daug vandens Vilnele nutekėjo, oi kiek daiktų nunešė srovė. Ir ne tik daiktų, o ir įvykių, situacijų, atradimų, praradimų, likimų. Kiek visko matė dangus, kiek visko matė mano akys", – sako menininkas.

M.Abramavičiaus teigimu, menininkų pamėgtas sostinės rajonas išgyvena transformacijos metą, kuriam pasibaigus neišvengiamai baigsis ir nerūpestingas Užupio gyvenimo etapas. Todėl nuotraukos, kuriose užfiksuotas Užupio gyvenimas, netrukus atliks ir naują – praeities dokumentikos – funkciją.


Komentaras

Marius Abramavičius

Fotomenininkas, rašytojas

Dabar, žiūrėdamas į mano išsipildymų žemę, ką aš galiu perduoti? Galiu tik gėrėtis visokiais žmogaus gyvenimo būdo pasireiškimais, visais metų laikais, nuotaikomis, situacijomis ir atrakcijomis. Žmonės yra žmonės. Jie prisitaiko prie besikeičiančio laiko. Bet apie tai jau romanas arba kinas. Čia tik fotografijų paroda, tik būsimas, dar kuriamas fotografijų albumas, knyga, maži langeliai į realybę. Taip matau, taip šiuo pasauliu gėriuosi. Kartais išeinu pasivaikščioti pagautas saulės blykstelėjimo, svaigaus vyšnių žydėjimo, kartais vakaro snaigių pūgos. Ir kas kartą – į nežinią, kas kartą atrandant vis kažką naujo. Man Užupis vis gyvas atradimų šaltinis, pilnas paprastų stebuklų, kurios tereikia mokėti pastebėti. Būna, kad kartais tiesiog nerandu tam jėgų, einu vienodu žvilgsniu skenuodamas erdvę, kol kas nors švysteli netikėtai. Spalva, daiktas, katė, durys, dangus, kažkas tokio, kas išmuša iš tradicinio ritmo. Tik paskutiniais metais Užupis pateko į didelių interesų bei permainų erdvę. Anksčiau buvęs tolimas žodis – "gentrifikacija" dabar tapo akivaizdus ir aktualus. Akivaizdu, kad prasideda naujas etapas, kurio metu jau bus pasakojamos legendos apie tai, kas buvo kadaise. Gali būti, kad Užupio respublika tuoj atrodys kaip spektaklis su brangiais butais, barais, parduotuvėmis ir restoranais, o dinamiškas kūrybinis gyvenimas išsikels kitur. Ši mano paroda kaip vienas iš mitų, kaip legenda, pasakojama dalyvio akimis.


Kas? M.Abramavičiaus parodos "Užupis: mitai ir realybė" atidarymas.

Kur? Kauno miesto muziejaus Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyriuje (L.Zamenhofo g. 12).

Kada? Balandžio 25 d. 16 val. Veiks iki gegužės 27 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių