Quantcast

Laisvės alėjoje pristatoma paroda „Abatijų dialogas“

Italijos Respublikos ambasada drauge su miestais partneriais Kaunu ir Kava de Tireniu, pristato baroko architektūros paminklams dedikuotą parodą. Fotografo Angelo Tortorello nuotraukos lankytojams atvers Pažaislio vienuolyno ir Švč. Trejybės abatijos grožį.

„Prieš penkioliką metų užsimezgė graži Kava de Tirenio ir Kauno draugystė. Jos rezultatus matėme renginių, susitikimų pavidalu, o šį kartą ji įprasminta paroda. Iki spalio pabaigos kauniečiai galės dar kartą atrasti mūsų miesto baroko perlu tituluojamą Pažaislį ir pažinti pietų Italijoje esantį miestą ir Švč. Trejybei skirtą abatiją“, – mintimis dalijosi vicemeras Mantas Jurgutis. 

Benediktinų Kava de Tirenio abatija, esanti Salerno rajone, dedikuota Švč. Trejybei. Abatiją įkūrė 1011 m. šv. Alferijus, priklausęs Salerno longobardų kunigaikščių šeimai. Ansamblyje, kuris 1867 m. paskelbtas nacionaliniu paminklu, saugomi vertingi istoriniai dokumentai. Tarp jų – viduramžių kodeksai, miniatiūros, pergamentai, knygos ir neįkainojamos meno vertybės.

Organizatorių nuotr.

Pasak meno ir architektūros tyrinėtojo prof. Lorenzo Santoro, tūkstantmetė Kava de Tirenio benediktinų Švč. Trejybės abatija – viena pagrindinių Pietų Italijoje. Įkurta 1011 m. šv. Alferijaus, kilusio iš Salerno langobardų kunigaikščių šeimos, ji nuo pat pradžių tapo labai svarbiu kultūriniu ir religiniu centru. Tarp įkūrėjo įpėdinių yra keturiolika šventųjų ir palaimintųjų. 

Tai – galinga vienuolių kongregacija, turėjusi šimtus jai pavaldžių bažnyčių ir vienuolynų visoje Pietų Italijoje.

Organizatorių nuotr.

Ant Kauno marių kranto iškilęs Pažaislio vienuolynas iš pradžių sumanytas kaip kamaldulių dvasingumo centras, ansamblis buvo pradėtas statyti 1664 m., o baigtas tik 1774 m. Dėl savo ypatingos architektūros, šešiakampio plano, turtingai puošto fasado ir vertingų freskų viduje tai yra vienas iš baroko perlų. Projekto autoriai – italų architektai Giovannis Battistas Fredianis, Pietro,as ir Carlo,as Puttinis.

„Daugiau kaip du tūkstančiai keturi šimtai kilometrų. Koks ryšys egzistuoja tarp Pažaislio vienuolyno ir bažnyčios ansamblio Kaune ir Kava de Tirenio abatijos Pietų Italijoje? Klausimas, į kurį ir atsakys ši paroda. Abi abatijos išgyveno skaudžius istorinius įvykius, religinius disputus, tačiau išliko iki mūsų dienų. Jos – svarbios Italijos ir Lietuvos kultūros bei meno liudytojos“, –  teigė nuotraukų autorius Angelo,as Tortorellas. 

Organizatorių nuotr.

Paroda „Abatijų dialogas“ – nuo 2008 m. susigiminiavusių Kava de Tirenio ir Kauno miestų artimo bendradarbiavimo išraiška.  

Abatijos viena nuo kitos nutolusios daugiau nei 2,4 tūkst. kilometrų, o miestus sieja daugelį metų trunkanti partnerystė. Kava de Tirenyje gyvena 50 tūkst., o Kaune – 300 tūkst. gyventojų. Per 15 draugystės metų vyko įvairūs kultūriniai ir ekonominiai mainai, sustiprinę Italijos ir Lietuvos ryšius. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių