Quantcast

Laisvės alėjoje prasideda kasmetinis festivalis „Gertrūdos vasara“

  • Teksto dydis:

Operos solisto Liudo Mikalausko autoriniu vakaru šį antradienį Marijonų vienuolyno kiemelyje prie Šv. Gertrūdos bažnyčios prasideda kasmetinis renginių ciklas „Gertrūdos vasara 2022“.

„Sunku nesižavėti įspūdingus vaidmenis Nacionaliniame operos ir baleto bei Kauno valstybiniame muzikiniuose teatruose kuriančiu solistu L. Mikalausku. Talentingas, charizmatiškas, – jis prikausto nuo pirmų garsų, ir kiekvienas jo pasirodymas yra pagunda, kuriai neįmanoma atsispirti. Kiekvienas jo koncertas, tarsi mažas spektaklis, leidžiantis žiūrovams pasijusti ne tik stebėtojais, bet ir bendraautoriais. Solistui akompanuos pianistas – virtuozas Daumantas Slipkus“, – taip pirmąjį ciklo renginį pristato „Getrūdos vasaros“ organizatorius – ATM kompanijos įkūrėjas bei vadovas Alvidas Tautkus.

Pagal festivalio programą, trečiadienio vakarą vienuolyno kiemelyje kauniečių laukia susitikimas su Lietuvos teatro ir televizijos aktore Larisa Kalpokaite. Koncerte ji atsiskleis kaip jautri dainininkė, galinti papasakoti skausmingas, pilnas vilties ir meilės istorijas, sutalpintas „už širdies griebiančiuose“ romansuose ir šių dienų dainose.

Ketvirtadienio vakarą „Gertrūdos vasaros 2022“ žiūrovų svečias bus Lietuvos kino, teatro ir televizijos aktorius Vladas Bagdonas. Jis Kauno Marijonų vienuolyno kiemelyje surengs autorinį koncertą visiems savo kūrybos gerbėjams. Kauniečiams tai bus proga pamatyti ir išgirsti aktorių, kurio indėlis į Lietuvos teatro istoriją yra įvertintas Nacionaline kultūros ir meno premija. Nuo 1970-ųjų V. Bagdonas Lietuvos scenoje įkūnijo vaidmenis: Daukantą, Pirosmanį, Otelą, Faustą, Zorbą, bendradarbiavo su režisieriais: Dalia Tamulevičiūte, Jonu Vaitkumi, Eimuntu Nekrošiumi ir kitais. Už pagrindinį vaidmenį Pavelo Lungino filme „Dirigentas“ tarptautiniame Šanchajaus kino festivalyje buvo pripažintas geriausiu aktoriumi.

„Koncerte išgirsite senų, laiko patikrintų dainų bei naujų, dar negirdėtų kūrinių, atliekamų giliu, sodriu, tarsi hipnotizuojančiu V. Bagdono tembru, – bus reta galimybė išgirsti dainuojantį aktorių“, – sako A. Tautkus.

Scenos grandų programas liepą papildys ir „Getrūdos vasaros“ naujokės iš uostamiesčio. Jas pristatydami organizatoriai klausia: kas bendro tarp renesansinės gražuolės, rašytojos su skarele ir tarybinės herojės? Ir patys atsako: jos trys, pasikvietusios dar būrį draugių, veržiasi ant scenos, kad papasakotų visiems, ką reiškia būti moterimi Lietuvoje.

Scenoje greta Astos, Ievos, Marijos, Rugilės bei Vaivos pasirodys ir Lietuvos istorijoje vietą išsikovojusios Barbora, Bona, Dalia, Julija, Marytė ir Teklė. Kartu jos papasakos, kokios yra dabartinės jaunos Lietuvos moterys, ir kokia tradicija jas pagimdė. O vyresnės kolegės primins net tai, kokia nedraugiška moterims gali būti Lietuvos istorija: vietos joms čia ne tiek ir daug, o visos į ją prasibrovusios dažniausiai įsitvirtina dėl savo grožio arba galios nulemti vyrų sprendimus.

Tikri, tikrais faktais paremti ir išgalvoti pasakojimai spektaklio-koncerto „Lietuvos moterys“ žiūrovus nukels ne tik į skirtingus istorinius laikotarpius, bet ir į skirtingus moters gyvenimo tarpsnius, suskambančius skirtingais muzikos stiliais. Koncertą rengia kūrybinė komanda: Vaiva Kvedaravičiūtė, Rugilė Latvėnaitė, Ieva Pakštytė, Asta Zacharovaitė, Marija Žemaitytė, dramaturgijos asistentė Kristina Steiblytė, kostiumų dailininkė Rūta Lendraitytė, šviesų dailininkas Julius Kuršys bei garso režisierius Laurynas Milinis.

Liepos 20-ąją kauniečių lauks susitikimas su Juozu Erlicku. O kadangi jis visados priešinosi prievartai, tai koncerto „Mėlynoj stotelėj“ programa bus laisvoji. „Norim – slenkam į koncertą. O nenorim – namie sėdim. Aprangos stilius – laisvas. Vyrams nebūtini juodi kostiumai, o moterims nereikia suknelių. Darbiečiai gali būt su konbinezonais, o valstiečiai – su šakėm.

Salėj elgiamės irgi laisvai. Kalbam su telefonu ar su kaimynu. Juozas juk scenoj irgi kalbės. Vienam mat galima, o kitiems – ne?

Žiūrovų skaičius neribojamas, nors Juozas ne sykį patylom guodėsi: „Kodėl aš turiu aptarnauti dvigubai daugiau žiūrovų nei kiti?“ Vis dėlto, kalbėdamas per „ATM info“, žadėjo Lygių teisių komisijai nesiskųsti. „Matyt, jau tokia mano karma,“ – liūdnai atsiduso Maestro. Aišku, per koncertą visiems bus galima dainuot. Tik jokių „O dabar visi kartu!“ Kiekvienas dainuoja, kas jam patinka. Natūrali koncerto trukmė – iki galo“, – šmaikščiai intriguoja žiūrovus pats J. Erlickas ir „Getrūdos vasaros“ organizatoriai.

Ciklo pabaigtuvės numatytos liepos 21-osios vakarą, kai Marijonų vienuolyno kiemelyje prie Šv. Gertrūdos bažnyčios nuskambės „Auksiniai Lietuvos balsai“ (solistų Onos Kolobovaitės bei L. Mikalausko), pažersiantys kauniečiams nuostabiausių operečių, miuziklų ir dainų puokštę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Su nostalgija prisimenu

Su nostalgija prisimenu portretas
kai kurie dainininkai jau iškeliavę į amžinybę.

Ožių partija

Ožių partija portretas
Iš Bagdono atimti geriausio Šanchajaus filmų festivalio aktoriaus vardą, nes jis jį laimėjo kaip rusų filmo aktorius.

anonimui

anonimui portretas
kad ir koks tu protingas, Liudui net batų nuvalyti netinkamas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių