Quantcast

Kviečia pagauti cirko atradimų bangą

Tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis "Cirkuliacija" suteiks išskirtinę galimybę išvysti vienos stipriausių šiuolaikinio cirko trupių Europoje – "Barely Methodical Troupe" (BMT, Didžioji Britanija) – pasirodymą "Shift". Tai bus pirmas trupės pasirodymas Baltijos šalyse.

BMT pasirodymams būdingas profesionalumas, nepriekaištingas fizinis pasirengimas, įspūdinga akrobatika, teatrališkumas, šiuolaikinio šokio elementai ir unikalių bei kartu pavojingų numerių paieška, kurių nėra parodžiusi jokia kita cirko trupė. Apie trupės išskirtinę patirtį ir šiuolaikinį cirką Didžiojoje Britanijoje – pokalbyje su vienu iš trupės įkūrėjų Charlie Wheeleriu (Cyro lankas).

– Kokiais pagrindiniais principais vadovaujatės kurdami savo pasirodymus?

– Cirkas mus traukia savo unikalumu, į jo pasaulį mes patekome siekdami auginti savo pačių unikalumą. Visi turime skirtingas patirtis – breiko, parkūro ir trikingo. Mes, trys pagrindiniai BMT nariai, labai norėjome išmokti ką nors naujo, įdėti dalelę savęs ir atrasti savo fizinį išskirtinumą. Šiuolaikinis cirkas suteikė tokią galimybę. Jis į save įtraukia viską: šokį, teatrą, pantomimą, gyvą muziką, gimnastiką, kapueirą, ir šį sąrašą būtų galima dar tęsti ir tęsti. Kadangi tai jaunas menas, šiuolaikinis cirkas vis dar ieško savo kelio ir mes mėgaujamės būdami šios atradimų bangos dalimi.

– Kas slypi už jūsų trupės pavadinimo "Barely Methodical Troupe" (išvertus į lietuvių kalbą, kažkas panašaus į "Vos metodinė trupė")?

– Prieš atvykdami studijuoti cirko meno į tą pačią mokyklą, mes nebuvome susipažinę su tuo, kas vėliau tapo mūsų specialybe, tad ir mūsų požiūris į treniruotes ir triukus buvo kitoks. Pradėję dirbti kartu, treniruočių metu mes buvome apsupti kitų gimnastų ir cirko artistų, kurie naudojo technikas ir metodus, mokydamiesi savo disciplinas. Dirbdami kartu pajautėme mus jungiančią aistrą ir supratome, kad toliau norime treniruotis taip, kaip norime patys. Visa tai ir rodo trupės pavadinimas.

Kurdami su BMT patiriame daug išbandymų ir klaidų. Mums patinka rizika. Kartais pasirodymai taip pat gali nepavykti. Dėl to turime būti atviri ir lankstūs, ne sykį mūsų linksmiausios ir geriausios akimirkos atsirado būtent iš klaidų, bet stengiamės nebijoti klysti.

– Ko gali tikėtis žiūrovai, atvykę į jūsų pasirodymą "Shift"? Ką žymi šis pavadinimas?

– Kūrybiniame procese vis netikėtai iškildavo vienas žodis "kaita" (angl. shift). Jį naudojome įvairiuose kontekstuose: jis kalba ir apie scenų pasikeitimą, emocijų pokytį, svorio pakitimą ir t.t. Atrodo, kad jis leido paaiškinti ir sujungti labai daug skirtingų dalykų, bet jo galutinė reikšmė visada išlikdavo iki galo nepaaiškinama.

Publika su atlikėjais susitiks uždaroje patalpoje, kur veiksime ant nedidelės pakylos, kuri mums kels daug iššūkių. Susipažindama su nežinoma aplinka, trupė kabinsis už bet ko ir visko, kad tik išlaikytų pusiausvyrą, ar tai bus elastinis plastikas, Cyro lankas, ar tiesiog vienas už kito. Pataupykite orą, nes jį tikrai gali pavogti neįtikima akrobatika ir, patikėkite manimi, šio kvapą gniaužiančio pasirodymo metu teks save išbandyti ne tik mums, bet ir žiūrovams.

– Minėjote, kad jums patinka rizika. Kiek pavojingi yra jūsų atliekami akrobatiniai numeriai?

– Mes siekiame atlikti tokius triukus, kurių niekada anksčiau nematėme, susidurdami su pavojais, kurių anksčiau nepatyrėme. Rizika tapo įrankiu, kuriuo galime žaisti. Publika paprastai mato galutinį rezultatą, bet tai nereiškia, kad pasiruošimo valandos buvo visiškai saugios. Pasitikėjimas užima didžiausią svarbą mūsų trupėje ir mes turime nuolat žinoti ir stebėti, kas vyksta aplink. Mes visi jaučiame pavojingų triukų aistrą, bet esame laimingi, nes žinome, kad krentant apačioje mus sugaus tvirtos rankos. Tai leidžia atlikti dar sudėtingesnius triukus.

– Koks jūsų paties kelias į cirką?

– Vaikystėje aš daug praleisdavau laiko teatre – mano tėtis buvo dramaturgas ir dramos pedagogas. Vėliau išbandžiau įvairius šokių tipus ir atradau gyvenimo džiaugsmą šokdamas breiką. Man labai patiko tai, kad jis drąsino ir skatino būti kitokį, susikuriant savo asmeninę fizinę tapatybę. Kai ieškojau, kuriame universitete studijuoti dramą ar kurioje šokio mokykloje – šokį, atradau Nacionalinį cirko meno centrą. Pamaniau, kad cirkas skamba labai įdomiai ir kad nuo vaikystės mėgavausi palapinių paslaptingumu ir klounais. Taip pradėjau studijuoti cirką, studijų metu atradau Cyro lanką ir susipažinau su Beren ir Louisu (kitais BMT įkūrėjais). Cirkas buvo visų mano aistrų susiliejimas (į jį įsiliejo ir drama, ir šokis), ir mus paskatino kurti kažką visiškai naujo, naudojantis ta patirtimi, kurią kiekvienas turėjome.

– Kokia šiuolaikinio cirko situacija yra Didžiojoje Britanijoje?

– Didžioji Britanija turi dvi cirko mokyklas ir šiuolaikinis cirkas čia neabejotinai auga. Populiaru yra rengti solo pasirodymus arba dirbti duetu, pademonstruojant savo talentus kabaretuose ar tarptautiniuose pasirodymuose. Tikimės, kad sulauksime didesnio kolektyvų antplūdžio, kurie dirbs kartu ir kurs pasirodymus, kurie kalbės patys už save. Šokio ir teatro auditorijos Didžiojoje Britanijoje yra stiprios ir įpratusios prie to, ką šiuolaikinis cirkas gali pasiūlyti. Įvairios renginių erdvės ir festivaliai labai noriai priima cirką ir siekia didinti šią auditoriją. O tai galima daryti kartu su atradimais ir eksperimentais, kas šiuolaikinis cirkas yra ir gali būti.

– Kokią svarbiausią edukacinę funkciją, jūsų akimis, atlieka šiuolaikinis cirkas? Kur slypi jo žavesys?

– Manau, kad jis gali įkvėpti žmonėms aistras (stiprų norą veikti ir keistis) ir parodyti, kad yra įmanoma kažkas kitas. Mes vis dar ieškome, koks yra cirko vaidmuo šiame besikeičiančiame pasaulyje. Stengiamės skatinti meilę ir idėją, kad būdami kartu mes esame geresni. Manau, kad daugelį problemų pasaulyje gali išspręsti tiesiog atviri pokalbiai ir atviras buvimas kartu.

Šiuolaikinio cirko grožis yra tai, kad kiekvienas atlikėjas turi skirtingą kelią į jį, kad kiekvienas jų panaudos praeityje įgytus įgūdžius. Cirkas tampa katilu, kuriame jie gali virti, sumaišydami viską kartu ir išsirinkdami tai, ką mėgsta ir su kuo mėgsta tai daryti. Manau, kad šiandien cirko artistams tereikia vos keleto dalykų: iššūkių troškulio ir žaismingumo alkio. Publika labai vertina šiuos dalykus ir tai gali padėti patirti pačias netikėčiausias akimirkas.

– Tai bus jūsų pirmasis pasirodymas Baltijos šalyse. Ko tikitės atvykdami į Lietuvą? Ką norėtumėte palinkėti būsimiems žiūrovams?

– Keletą kartų turėjau malonumą mokyti su Cyro lanku dirbančią artistę iš Lietuvos ir mačiau jos švelnumą ir gerumą. Tai man sukėlė gražių lūkesčių šiai šaliai. Girdėjau apie jūsų šalies gražią gamtą ir gaivų orą. Nesulaukiu, kada aplankysiu Lietuvą!

"Shift" yra veiksmo šou, bet tai nereiškia, kad jame nebus jokios siužetinės linijos. Akrobatika bus naudojama kaip įrankis, kuris mums leis papasakoti tam tikrą istoriją. Mes visi kartais būname šiek tiek kvaili, tad ir humoras taip pat užima svarbią vietą mūsų pasirodymuose. Tai yra viena mėgstamiausių mūsų emocijų. Kai baigiame pasirodymą, stengiamės palikti auditoriją ramumo ir lengvumo jausme, kuris turbūt neturi asociacijos su stebuklų magija. Tad ir žiūrovams linkiu ateiti nusiteikus šiltai ir linksmai.


Kas? Tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis "Cirkuliacija’19". "Barely Methodical Troupe" spektaklis "Shift". Įspūdingo teatrališkumo ir akrobatikos kupina sapniška realybė.

Kur? Dainavos mikrorajone, buvusiuose vaikų namuose "Atžalynas" (Partizanų g. 85).

Kada? Birželio 15 ir 16 d. 19.30 val.

Birželio 16 d. 20.30 val. – diskusija su "Barely Methodical Troupe".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Savas

Savas portretas
Cia ne cirkas,cia akrobatika
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių