Quantcast

Europos bendruomenių apdovanojimai: kūrybiškumas sutelkė bendrystei

  • Teksto dydis:

Romoje neseniai buvo išdalyti Europos bendruomenių apdovanojimai "Bendros kūrybos ir supratimo link". Kauno bienalės kuruojamo tarptautinio projekto "Stebuklingi kilimai" antrą kartą teikiamą prizą pasidalijo Slonas (Rumunija) ir Novo Naselje (Serbija) bendruomenės bei organizacija "Pontedicontro". Tarp nominuotųjų – menininkių mamų susivienijimas "Mothers Artlovers" (Čekija) bei Kauno Šančių ir Akademijos bendruomenės.

Sėkmė – kelias, ne tikslas

Pasak projekto "Stebuklingi kilimai" vadovės Neringos Stoškutės, šis apdovanojimas unikalus tuo, kad jis yra skiriamas ne kultūros organizacijoms ar menininkams, o vietos bendruomenėms.

"Stebuklingų kilimų" platforma į bendras menines veiklas įtraukia bendruomenes, kurios turi galimybę dalytis savo istorijomis, pasakojimais, mitais ir nutikimais, taip iš kitų šalių atvykusiems menininkams atskleisdamos ir parodydamos vietos kontekstą. Tokie gyvi susitikimai, patirčių mainai ir bendra kūryba tarp vietos bendruomenių ir užsienio menininkų sukuria terpę geresnei tarpkultūrinei, emocinei ir socialinei aplinkai kurti.

Šiais metais daugiausia "Stebuklingų kilimų" kuratorių balsų pelnė Slono kaimo vaikų ir Novo Naselje rajono bendruomenė. Vaikai iš Slono apdovanoti už smalsumą, atvirumą bei norą bendrauti su užsienio menininkais, iš jų mokytis. Novo Naselje gyventojai išsiskyrė bendruomenę vienijančiu noru susitelkti ir veikti kartu. Trečią vietą ir dalį 3 tūkst. eurų piniginio prizinio fondo laimėjo italų organizacija "Pontedicontro", kuri dirba su socialinę atskirtį patiriančių šeimų vaikais, siekia per meninius projektus ugdyti jų pilietiškumą.

"Europos bendruomenių apdovanojimas buvo sukurtas neatsitiktinai – jis skatina vietos bendruomenių aktyvumą ir dalyvavimą kultūros srityje, tai užtikrina "Stebuklingų kilimų" projekto tęstinumą. Apdovanotos vietos bendruomenės įvertintos atsižvelgiant ne į projekto sėkmę, o bendrą poveikį vietos kultūros ir socialinei aplinkai. Žinoma, kuo atviresnės ir aktyvesnės bendruomenės, tuo sėkmingesnis projektas ir labiau paveikūs projekto rezultatai. Tokias iniciatyvas reikėtų skatinti ir šis apdovanojimas būtent tai leidžia daryti!" – sako projekto vadovė.

Bendruomenės įvertintos atsižvelgiant ne į projekto sėkmę, o į bendrą poveikį vietos kultūros ir socialinei aplinkai.

Suteikė impulsą

Šią vasarą 12-os Kauno bienalės programoje Lietuvoje "Stebuklingi kilimai" pristatė kroatų menininkės Anos Kovačić ir serbų menininkės Sonjos Jo darbus, kurie buvo sukurti su Akademijos ir Šančių bendruomenėmis. Pasak N.Stoškutės, Europos bendruomenių apdovanojimo nominacijas pelnę rajonai aktyviai įsitraukė į projektą, mielai dalijosi idėjomis ir toliau savarankiškai tęsia bendras veiklas.

M. Staniulytės nuotr.

"Kroatų menininkė A.Kovačić rinko medžiagą apie profesorių Tadą Ivanauską, o dalį jo meilės paukščiams ir gamtai nusprendė įamžinti meninėje instaliacijoje. Tuomet menininkė į pagalbą pasikvietė Akademijos bendruomenę, kuri mielai dalijosi idėjomis. Šiame projekte meninė instaliacija yra tik tiltas, nutiesiantis kelią bendruomenei į Obelynės parką. Instaliacija veikia kaip kvietimas būti kartu su gamta ir su kitais bendruomenės nariais. Projektu siekiame skatinti dialogą, bendravimą, vienas kito supratimą. Šiuo metu Obelynės parke vyksta nemažai edukacinių veiklų, įvairių bendruomeninių projektų, tad smagu matyti, kad vieta telkia bendruomenę", – bendruomenės aktyvumu džiaugiasi N.Stoškutė.

Šančiuose serbų menininkė Sonja Jo dirbo su buvusių Šančių fabrikų darbuotojais. Susitikimų ir diskusijų metu surinkta nemažai medžiagos apie darbuotojų kasdienybę, po nepriklausomybės atgavimo pasikeitusias darbo ir gyvenimo sąlygas, žmonių siekį išgyventi bei kurti naują ateitį nepriklausomoje Lietuvoje.

"Užčiuopti gyvą atmintį pavyksta ne kiekvienam, tad labai džiaugiuosi, kad turėjome progą susipažinti su šiais nuostabiais žmonėmis, kurie taip atvirai ir nuoširdžiai mums pasakojo apie savo išgyvenimus. S.Jo sukurtos skulptūrinės instaliacijos atspindėjo šių žmonių patirtis. Kai rengėme specialų turą, menininkės kūriniuose jie matė sovietinius griuvėsius, iš kurių kyla naujas rytojus. Man be galo patiko ši mintis!" – sako tarptautinio projekto vadovė.

Šiuo metu Šančių bendruomenė toliau dirba rinkdama istorijas apie buvusius fabrikus, Šančius ir šančiškių gyvenimą.

Prasmingas tęstinumas

Praėjusiais metais pirmieji Europos bendruomenių apdovanojimai "Bendros kūrybos ir supratimo link" buvo įteikti Novo Naselje bendruomenei Novi Sado mieste Serbijoje. Taip pat apdovanotos bendruomenės – "FOCUS Casa dei Diritti Sociali" Italijoje, Wilten rajono Austrijoje, Jelsa Hvaro saloje.

Piniginis fondas laimėjusiose bendruomenėse padėjo padengti įvairias menines veiklas, kūrybines dirbtuves, prisidėjo prie teatro pastatymo ir teigiamo pokyčio mažinant socialinę atskirtį.

"Stebuklingi kilimai" ("MagiC Carpets") – tai "Kūrybiškos Europos" iš dalies finansuojamas keturmetis projektas (2017–2021), kurį vykdo Kauno bienalė kartu su keturiolika organizacijų-partnerių iš skirtingų ES ir kandidačių šalių. Projektas sujungia kylančius užsienio ir vietos menininkus su bendruomenėmis bendroms meno veikloms įgyvendinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geriausias darbo pasiūlymas

Geriausias darbo pasiūlymas portretas
Tai geriausias uždarbis. Pirmą mėnesį gavau 25386 USD už darbą 3 valandas per dieną. Aš pradėjau prieš keturis mėnesius ir iš karto namo pasiimdavau bent 5638–7364 USD per savaitę. Aš negaliu patikėti, kaip lengva buvo, kai aš tai išbandžiau. Šiuo atžvilgiu potencialas yyra begalinis. Tai aš ir darau ....................>>>>>>>>>>>>>>> w­­­w­­­w.C­­­a­­s­­­h­­F­­­l­­­o­­­w77.C­o­m

...,mielieji,gyvenkime MALONIOJE BENDRYSTEJE...,

...,mielieji,gyvenkime MALONIOJE BENDRYSTEJE..., portretas
tik SOCIUME MES APSIREISKIAME ZMONEMIS... TASKAS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių