Quantcast

Kuo kvepia tikri Joninių laužai?

Joninės – Šv.Jono Krikštytojo gimimo diena. Anot etnologo Juozo Kudirkos, išimtinai Joninėms reikėtų priskirti bene XIX a. Lietuvoje prigijusį paprotį sveikinti vardo dienos proga.

Jonas ilgą laiką buvo pats populiariausias vardas. Sveikindavo kaimynai, draugai, pažįstami, giminės. Joninių išvakarėse vyrai atnešdavo ąžuolų šakelių, iš jų merginos nupindavo vainikus. Sutemus apvainikuodavo varduvininkų durų staktas. Vainikus tvirtindavo slapčia, kad niekas nematytų ir negirdėtų. Tarpukariu kabindavo ir vainikėlius, prisegdami pirktinius arba pačių pieštus atvirukus su linkėjimais ir sveikintojų parašais.

Merginos kartais net dovanėlę – rankšluostį, pirštines, nosinę – savo mylimiesiems įrišdavo. Jonai dažniausiai slapčiomis stebėdavo duris, ėmus kalti vainiką išbėgdavo ir kalėjus sugaudavo. Jų pareiga buvo sveikintojus pavaišinti. Vaišindavo alumi, gira, džiovintu sūriu, pyragu. Būdavo, kad vaišes atidėdavo ir rytojui, Joninių dienai. Jei kuris nuo vaišių bandydavo išsisukti, Pašvitinio apylinkių jaunimas tokiam kitais metais vietoje vainiko prie durų už kojos pakabindavo nudvėsusį šunį: "Buvai ubags, tai ir būk."

Joną pasodindavo kėdėn, uždėdavo vainiką ir pradėdavo kilnoti. Paskui traukdavo pas kitą varduvininką.

Varduvininkus sveikindavo ir viešai. Būrys jaunimo kartu su muzikantais eidavo po kaimą nešini vainikais ir dainuodami dainas. Joną pasodindavo kėdėn, uždėdavo vainiką ir pradėdavo kilnoti. Paskui traukdavo pas kitą varduvininką. Paskutiniame kieme pašokdavo ilgiau, dažnai iki vėlaus vakaro. Jonai per savo vardines surengdavo ir vakarones. Dažniausiai kviesdavosi bendraamžius – jauni jaunus, vyresni – vyresnius, tik vaikų – ne.

Birželio 24 d. 13 val. prisiminti šį bei daugelį kitų senųjų Joninių šventimo tradicijų ir papročių, drauge susiburti tradiciškai kviečia Lietuvos liaudies buities muziejus. Joninių šventė vyks Dzūkijos etnografiniame sektoriuje, dzūkų kaime-bendrėje.

Renginyje visus linksmins, dainuoti ir šokti kvies folkloro ansambliai "Aidija", "Dainoriai" ir tautiška kapelija "Sutaras". Lankytojų lauks apeiginė vandens magija, kupoliavimas, vainikėlių pynimas ir jų plukdymas, ateities spėjimas iš žolynų, burtai prie kupolės medžio, laukų lankymas, ugnies pagerbimas, Jonų ir Janinų sveikinimas ir, žinoma, Joninių laužas. Bus galima išbandyti savo jėgas orientaciniame žaidime "Kaip paparčio žiedą rasti?", pažaisti smagius senovinius kaimo žaidimus.

17 val. Klojimo teatre vyks spektaklis "Apie vėles, žemėje klajojančias", ypač tinkantis šiai erdvei ir pačiai Joninių šventei. Šmaikščiųjų aktorių Vitalijos Mockevičiūtės ir Neringos Varnelytės kūrybinis duetas (teatras "Labas") nuolat stengiasi naujoviškai ir patraukliai pateikti mūsų tautos etnografinį paveldą. Spektaklyje susipina Jono Basanavičiaus ir Norberto Vėliaus užrašytos lietuviškos sakmės, siaubo pasakos ir lietuvių liaudies romansai. Jame pasakojama apie vieno žmogaus šeimos lemtį nuolat susidurti su anapusiniu dvasių, vėlių ir velnių pasauliu, baimės pažinimą, pastangas apgauti mirtį.

Beje, atvykę į Jonines lankytojai galės patogiai pasivažinėti ne tik arklių traukiamais vežimais, bet ir išmėginti ir 14 vietų elektromobilį – muziejuje vyks šios naujos paslaugos bandymai. Pateikę dokumentus, Jonai ir Janinos į šventę bus įleidžiami nemokamai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu jo.

Nu jo. portretas
Bet tai linksmai linksminosi kaimiečiai prie durų sabačindami nudvėsusius šunis. (Šunes aišku dvėsdavo patys laisvanoriškai). Nu bet čia gi Joninės, ne kažkokios pagonių Rasos.

...

... portretas
Rasų laužai tai Gyvastis, o štai juodaskvernių esą šv.Jonų laužai deginamonis 'raganomis' dvokia - prisiminkim jų sudegintas mūsų seses Vaidilutes!

Jane Myers

Jane Myers portretas
Šiuo mEtu „Google“ kas menesi moka nuo 17 000 iki 22 000 JAV doleriu, kad galetu dirbti internete iš namu. Aš prisijungiau prie šios veiklos prieš 2 menesius ir uždirbau 20544 $ per pirmaji šios veiklos menesi. Galiu pasakyti, kad mano gyvenimas visiškai pagerejo! Patikrinkite, ka aš darau.apsilankykite >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> w­­w­­w.W­­orkLinks3.Com
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių