Quantcast

Kultūra 2020-aisiais: kviečia išrinkti, kas įsiminė labiausiai?

  • Teksto dydis:

Kauno menininkų namai (KMN) kviečia rinkti įsimintiniausią 2020 m. Kauno miesto ir rajono kultūros iniciatyvą. Trečius metus iš eilės skelbiamas konkursas lydi šįmet jau 23-ią kartą organizuojamus Įsimintiniausio Kauno miesto menininko rinkimus.

Nors 2020-ieji menininkams ir kultūros operatoriams buvo tikras iššūkis, alternatyvių nuotolinių / virtualiųjų renginių formatų atradimas sukėlė perversmą kultūros lauke. Remiantis Kauno kultūrinės veiklos stebėsenos ir analizės platformos bei renginių kalendoriaus kultura.kaunas.lt duomenimis, pirmojo karantino metu per tris mėnesius į platformą buvo įkelta 90 virtualiųjų renginių, tuo metu antrojo karantino metu per mažiau nei du mėnesius kultūros operatoriai įgyvendino 120 virtualiųjų renginių.

Per 2020 m. į kalendorių kultura.kaunas.lt buvo įkelti 1 393 renginiai, iš kurių daugiausia: edukacinių (379), scenos (254), virtualių (227), muzikos (158) ir kitų renginių (175). Prisitaikiusios prie naujų sąlygų, kultūros bendruomenės virtualiojoje erdvėje pristatė ne vieną įsimintiną kultūros įvykį.

Pirmą kartą 2019 m. surengti Įsimintiniausios Kauno kultūros iniciatyvos rinkimai suteikė galimybę kauniečiams ir kitų miestų gyventojams, stebintiems miesto kultūros pulsą (tiek profesionalams, tiek plačiajai publikai) patiems siūlyti ir išrinkti jiems aktualiausią Kauno kultūros lauko vyksmą.

Įsimintiniausia 2019 m. iniciatyva tapo projektas "PUOTA: audiokultūra", viešu balsavimu išrinkta iš 21 nominacijos. 2018 m. rinkimus laimėjo Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Z.Kuzmickio padalinio iniciatyva "Žaisloteka".

Kartu su kultūros iniciatyvos konkursu prasideda ir Įsimintiniausio Kauno miesto menininko rinkimai. Meno kūrėjų sąjungos, organizacijos ir institucijos buvo pakviestos pasiūlyti savo kandidatus, iš kurių vasario pabaigoje KMN sudaryta komisija išrinks labiausiai 2020 m. pasižymėjusį profesionalaus meno kūrėją iš Kauno.

Abiejų rinkimų kontekste tradiciškai vyks diskusija, leisianti kritiškai apžvelgti ir įvertinti praėjusius metus, supažindinant visuomenę su įvairių menininkų (-ių) veikla ir kultūros procesais.


Vertinimo kriterijai

Įsimintiniausios kultūros iniciatyvos rinkimuose laukiama 2020 m. pasižymėjusių kultūros iniciatyvų, veikusių Kaune ir Kauno rajone. Rekomenduojama atsižvelgti į iniciatyvos poveikį įvairioms gyventojų grupėms, bendruomenėms ir prisitaikymą prie pandeminės situacijos. Apribojimai kultūros iniciatyvų pobūdžiui netaikomi, tačiau tai negali būti politinės, t.y. politinių partijų, kandidatų iniciatyvos.

Iniciatyvos rinkimai vyks dviem etapais. Iki sausio 28 d. tiek kultūros organizacijos, tiek patys kūrėjai ar žmonės, besidomintys Kauno kultūra, kviečiami teikti savo kandidatus konkursui. Kandidatai bus įtraukti į ilgąjį sąrašą ir paskelbti viešam balsavimui, po kurio bus atrinktos penkios daugiausia visuomenės balsų surinkusios iniciatyvos. Jų vertinimas bus deleguotas specialiai konkursui sukviestai kultūros specialistų komisijai. Nugalėtoju taps kandidatas, surinkęs daugiausia komisijos ir visuomenės balsų. Jam atiteks 800 eurų premija.

Kandidatų Įsimintiniausios Kauno kultūros iniciatyvos rinkimams teikimas vyksta iki sausio 28 d. (imtinai), vėliau bus skelbiamas viešas balsavimas.

Kandidatų teikimo formą galima rasti: http://bit.ly/KulturosIniciatyva2020.

Informacija apie 2019 metų "Įsimintiniausios Kauno kultūros iniciatyvos" rinkimus: http://kmn.lt/renginiai/miesto-renginiai/isimintiniausios-kauno-kulturos-iniciatyvos-rinkimai-2019/

Papildoma informacija teikiama KMN Kultūros infocentre (viktorija@kmn.lt, +370 664 22 938).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių