Quantcast

Koncerto Kaune svečiai – muzikos mekos ambasadoriai ir klasika

  • Teksto dydis:

Kauno valstybinė filharmonija pakvies į jaunatviško fortepijoninio trio "Xylos Trio" koncertą, kuriame skambės klasikų kūriniai.

Vienos sujungti

Šių dienų Viena ne veltui tituluojama Europos muzikos sostine. Nuo Habsburgų dinastijos valdymo laikų ji nuolatos traukė kompozitorius ir muzikantus, atvykstančius čia iš viso pasaulio.

Kadaise Ludwigas van Beethovenas rašė: "Viena – prabangiausias ir trokštamiausias miestas, kuriame galima mėgautis visų visuomenės sluoksnių palankumu." Čia gyvenusių bei kūrusių kompozitorių ir atlikėjų gausa drąsiai leidžia Vieną vadinti muzikos meka. Šiais laikais nedaug kas pasikeitė – Viena ir toliau vilioja viso pasaulio muzikus, atrandančius čia puikią dirvą sėkmingam muzikinės karjeros startui.

Vedami to paties tikslo, šiame mieste susitiko trys jauni, talentingi muzikai, studijuojantys Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete. Tai mūsų tautietė, smuikininkė Ieva Pranskutė, violončelininkas iš Kroatijos Mislavas Brajkovićius ir japonų pianistė Mayu Kotari, susibūrę į jaunatvišką ansamblį "Xylos Trio".

Kokią paslaptį slepia kolektyvo pavadinimas? "Xylos Trio" savo pavadinimą, ko gero, kildina iš senosios graikų kalbos žodžio "xylon", reiškiančio "medieną". Žinoma, juk visi ansamblio narių instrumentai yra pagaminti iš tauriausio medžio, suteikiančio unikalų ir nepakartojamą instrumento tembrą. Kita vertus, žodis "xylos" švedų kalba reiškia "ksilozę" – iš medienos išgaunamą tam tikrą cukraus rūšį. Ar tauriausios medienos tembrus ir spalvas pavyks lengvai pasaldinti jaunatvišku ansamblio narių entuziazmu ir kūrybiškumu, Kauno valstybinės filharmonijos klausytojai galės įsitikinti koncerte "Vakaras su "Xylos".

Naujas klasikos kvėpavimas

Entuziastingas, jaunas, dinamiškas ir charizmatiškas kolektyvas savo veikla siekia įkvėpti naują gyvenimą klasikinio fortepijoninio trio repertuarui. Nors trio muzikuoja ganėtinai trumpą laiką, jų atkaklumą ir kruopštų darbą vainikavo sėkmė: ansamblis turėjo galimybę pasirodyti vienoje prestižinių Vienos koncertų salių.

Kolektyvas dalyvavo įdomiuose projektuose bendradarbiaudamas su pripažintais muzikantais, o pernai laimėjo Vienoje vykusį kamerinio muzikavimo konkursą "Fidelio". Šiuo metu trio nariai studijuoja profesoriaus Johanneso Meisslo klasėje, o nuolat besiplečiantis kolektyvo repertuaras jungia Klasicizmo epochos ir nūdienos austrų, vokiečių, prancūzų ir rusų kompozitorių kūrinius.

Su koncertine organizacija "Artbaum" bendradarbiaujančio "Xylos Trio" muzikavimu buvo galima mėgautis "Jaunųjų talentų", "Šubertiados" ir "Sugrįžimų" festivaliuose. Nuolatinio profesinio tobulėjimo ir interpretacijų gilinimo kryptį pasirinkę kolektyvo nariai teigia, kad juos vienija begalinė meilė muzikai, noras publikai pateikti bendras idėjas ir nuolatinės paieškos muzikos kalbos plotmėse.

Kolektyvas dalyvavo įdomiuose projektuose, bendradarbiaudamas su pripažintais muzikantais, o pernai laimėjo Vienoje vykusį kamerinio muzikavimo konkursą "Fidelio".

Visas gyvenimas – muzika

Smuikininkė I.Pranskutė, siekdama profesinių aukštumų, vadovaujasi Platono mintimi: "Muzika pasauliui suteikia sielą, mintims – sparnus, vaizduotei – skrydį, o viskam – gyvybę." Vilniuje gimusi atlikėja smuikuoti pradėjo būdama penkerių, o jau po metų koncertavo su Lietuvos kameriniu orkestru.

Po studijų Nacionalinėje Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykloje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje jos kūrybinis kelias pasuko Vienos link, kur smuikininkė reziduoja aštuonerius metus. Jau septintus metus ji yra orkestro "Kremerata Baltica" artistė, tapo įvairių konkursų laureate, Lietuvos ambasados Austrijoje buvo apdovanota už Lietuvos kultūros sklaidą tarptautiniu mastu.

Atlikėja nuolat koncertuoja su orkestru, "Xylos Trio", styginių instrumentų kvartetu "Doreen Quartet", groja rečitalius įvairiose Europos koncertų salėse. Prieš ketverius metus ji laimėjo konkursą dalyvauti legendinio muziko Yehudi Menuhino inicijuotame projekte "Live Music Now", o pernai dalyvavo projekte "Prieš prievartą ir rasizmą".

Apie smuikininkės ir jos kolegų pasirodymą prieš trejus metus vykusiame "Sugrįžimų" festivalyje muzikos kritikė Aldona Eleonora Radvilaitė rašė: "Smuikininkė I.Pranskutė įrodė, kaip galima griežti labai ryškiai, ugningai, atskleidžiant įvairias muzikoje užkoduotas nuotaikas, vaizdinius. Nuostabu buvo mėgautis jos skleidžiamais aistringais garsų proveržiais. Koncerto pabaigoje klausytojai tiesiog maudėsi nuostabaus Johanneso Brahmso Fortepijoninio trio garsų jūroje. Kūriniu norėjosi gėrėtis dar ilgiau, nes visi trys talentingi atlikėjai sugebėjo tobulai įvaldyti kiekvienos dalies dramaturgiją, formą, perteikti romantinės muzikos grožį."

Svajonių vedami

Temperamentingasis violončelininkas M.Brajkovičius vadovaujasi moto "Kai žodžiai baigiasi, kalba muzika". Jis studijavo Zagrebo muzikos universitete, Lichtenšteino tarptautinėje muzikos akademijoje, o šiuo metu studijuoja Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete.

Violončelininkas net keturis kartus pelnė Kroatijos mokslo ir švietimo ministerijos apdovanojimą "Žinių Oskaras" už išskirtinius pasiekimus tarptautiniuose ir nacionaliniuose konkursuose. Atlikėjas koncertavo prestižinėse salėse, dalyvavo Austrijoje, Danijoje ir Kroatijoje vykusiuose kamerinės muzikos festivaliuose. Nuolat su ansambliais "Doreen Quartet", "Xylos Trio" ir "Xylos Duo" koncertuojantis atlikėjas sparčiai kopia solisto karjeros laiptais. Jo muzikavimas skambėjo Vienos "Musikverein" ir "Konzerthaus", "Lisinski" bei "Muth" koncertų salėse ir ORF radijo kultūros namuose.

Prieš metus prie "Xylos Trio" prisijungusi pianistė Mayu Kotari gimė Tokijuje, kuriame Viena vadinama Ongaku no Miyako – muzikos sostine. Nuo pat muzikinės karjeros pradžios pianistė svajojo atsidurti šiame mieste ir tai svajonei buvo lemta išsipildyti.

Iš muzikų šeimos kilusi atlikėja po Tokijuje vykusių Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universiteto profesoriaus Avediso Kouyoumdjiano meistriškumo kursų nusprendė toliau studijuoti pas šį pedagogą ir štai jau penktus metus mokosi svajonių mieste.

Studijos suteikė galimybę atlikėjai sužibėti tarptautinėje arenoje: ji laimėjo antrąją vietą ir specialųjį prizą už išskirtinį J.Brahmso kūrinio atlikimą XXIV tarptautiniame J.Brahmso konkurse, buvo apdovanota diplomu tarptautiniame Antono Rubinšteino konkurse, pelnė sidabro apdovanojimą Vienoje vykusiame tarptautiniame pianistų konkurse. Pianistė dažnai koncertuoja kaip solistė ir kamerinių ansamblių narė.

Programos ypatumai

Koncerto programoje skambės tikri fortepijoninio trio repertuaro perlai: Vienos klasiko Josepho Haydno Fortepijoninis trio C-dur, impresionizmo meistro Claude‘o Debussy Fortepijoninis trio G-dur ir nuo Vienos muzikinio paveldo neatsiejamo kūrėjo Aleksandro Zemlinskio Fortepijoninis trio d-moll.

J.Haydno kūrinys – vienas iš trijų pianistei Theresai Jansen, kurios vestuvių liudininku buvo pats kompozitorius, dedikuotų trio. Apie šios pianistės virtuoziškumą liudija techniškai sudėtinga trio fortepijono partija. Kūrinys parašytas 1795 m., J.Haydnui besilankant Londone, tad nenuostabu, kad tarp atskirų dalių temų galima išgirsti skambant škotiškos dainos melodiją, o energingame finale kompozitorius meistriškai suderina humoristinius motyvus, šokių ritmus ir smulkmeniškai tikslų bėglumą.

C.Debussy koncerte skambėsiantį trio sukūrė 1880 m., būdamas vos aštuoniolikos. Tuo metu jis viešėjo Italijoje, kurdamas garsiosios mecenatės Nadeždos von Meck rezidencijoje. Kūrinio rankraštis buvo pradingęs ir atrastas tik devintajame XX a. dešimtmetyje. Muzikos kritikas Haroldas C.Schonbergas apie šį trio rašė: "Tai jaunuolio kūrinys. Jūs galite gerai pasismaginti grodami šio kūrinio įrašą ir paprašę draugų atspėti, kas šio veikalo kompozitorius. Muzikoje neįmanoma identifikuoti C.Debussy. Tai saldu, sentimentalu ir cukruota, tarsi būtų skirta to laikmečio muzikos salonui."

Ko gero, mažiausiai iš šios trijulės publikai pažįstamas Vienoje gimęs austrų kompozitorius A.Zemlinskis, kurio giminės šaknys – dabartinėje Slovakijos teritorijoje. Būsimojo kompozitoriaus mama buvo žydo ir musulmonės dukra, tad jaunuolis buvo auklėjamas ir ugdomas žydiška dvasia. Šis Antono Brucknerio mokinys, globojamas paties J.Brahmso, greitai išgarsėjo kaip gabus kompozitorius, tapo Vienos operos kapelmeisteriu ir vieninteliu oficialiu žymiojo atonaliosios muzikos kūrėjo Arnoldo Schoenbergo, vėliau vedusio A.Zemlinskio seserį, muzikos mokytoju. Koncerte skambėsiančio trio pirminė versija skirta fortepijonui, violončelei ir klarnetui. Tai konservatyviojo romantizmo krypčiai atstovaujantis kūrinys, sumodeliuotas pagal J.Brahmso tiems patiems instrumentams skirtą kūrinį. Čia galima išgirsti visko: paties J.Brahmso trio temą, slavų kraštų melodikos, primenančios Piotro Čaikovskio ar Antonino Dvoržako kūrybinį palikimą, netgi sentimentalią pirmąją Gustavo Mahlerio simfoniją atspindinčių motyvų. Nepaisant šių imitacijų, A.Zemlinskio trio laikomas puikiai sukomponuotu XIX a. pabaigos meistro kūriniu.


Kas? Koncertas "Vakaras su "Xylos".

Kur? Kauno valstybinės filharmonijos publika.

Kada? Vasario 6 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių