Quantcast

KMSO koncertuose – talentingi atlikėjai ir spalvinga kūrinių paletė

  • Teksto dydis:

Sausis Algimanto Treikausko vadovaujamam Kauno miesto simfoniniam orkestrui (KMSO) reiškia ne tik naujųjų metų pradžią: į antrąją pusę persirita koncertinis sezonas, prasidedantis svarbių įvertinimų laukimu.

Laukimo dienos

Pirmąjį 15-ojo koncertų sezono pusmetį KMSO užbaigė įspūdingais pasiekimais. Tarptautinius leidybos projektus įgyvendinantis orkestras jau trečią kartą buvo nominuotas prestižiniams "Grammy" apdovanojimams. Kartu su visame pasaulyje žinomu amerikiečių tenoru Stephenu Costello Kaune įrašyta kompaktinė plokštelė "A Te, o Cara" pretenduoja tapti geriausiu klasikiniu soliniu albumu.

Praėjusių metų pabaigoje taip pat buvo paskelbti ir Tarptautinių klasikinės muzikos apdovanojimų nominantai. Vokalo kategorijos sąraše įrašytas KMSO ir užburiančio soprano Veronikos Džiojevos darbas – kompaktinė plokštelė "Ritorna Vincitor!" "Grammy" apdovanojimų ceremonija vyks sausio 26 d., Los Andžele, o Tarptautinių klasikinės muzikos apdovanojimų laureatai bus skelbiami sausio 21 d.

Ypatingi svečiai

Pasitikdamas antrąjį pavasario koncertų sezoną orkestras žada ir toliau džiuginti klausytojus jiems pristatydamas renginių įvairumu išsiskiriantį repertuarą. Tad jau sausio 17-ąją muzikos mėgėjus pakvies į pasaulinio garso smuikininko Pavelo Bermano jubiliejinį koncertą.

"Tai žmogus, padaręs didžiulį postūmį tuomečiam Kauno kameriniam orkestrui ir visam Kauno muzikiniam pasauliui. Kiekvienas orkestro koncertas – šiltas susitikimas su senu bičiuliu", – sako kolektyvo vadovas A.Treikauskas. Taip jis apibūdino orkestro ir smuikininko koncerto laukimo nuotaiką. Būtent Kaune surengdamas koncertą muzikas pažymės savo jubiliejų.

Sausio 13-ąją solistas minėjo 50-ąjį gimtadienį. Šventiniame koncerte orkestrui diriguos klasikinės muzikos mėgėjams puikiai pažįstamas dirigentas Vilmantas Kaliūnas.

Į Kauną atvyksta visame pasaulyje solinius rečitalius ir koncertus su geriausiais simfoniniais orkestrais rengiantis pianistas Nikolajus Tokarevas. Kritikų apibūdinamas kaip fenomenaliu talentu apdovanotas savo kartos solistas, kartu su KMSO, diriguojamu Markaus Huberto, sausio 24-ąją atliks įspūdingąjį, ypatingo meistriškumo reikalaujantį Sergejaus Rachmaninovo Trečiąjį koncertą fortepijonui ir orkestrui.

Koncerte orkestras taip pat atliks čekų romantiko Antonino Dvorako monumentalią paskutiniąją, Devintąją, simfoniją, dar vadinamą "Iš Naujojo pasaulio".

Džiaugiuosi ir didžiuojuosi orkestro veikla. Žinau, kad kauniečiai mus myli.

Visai šeimai

Kartu su dirigentu V.Kaliūnu KMSO pakvies pasinerti į kino filmų pasaulį. Kartu jie atliks populiariausių kino filmų muziką. Koncerte skambės garso takeliai, iš tokių kino filmų kaip "Titanikas", "Robinas Hudas", "Žmogus voras", "King Kongas", "Neįmanoma misija", "Juros periodo parkas", "Nuostabusis septynetas", "Šokis su vilkais", "Kažkur laike", "Ateivis" ir kitų.

Šių visiems puikiai žinomų filmų garso takeliai žavi ir stebina viso pasaulio kino ir muzikos mėgėjus. Besiklausydami puikiai atpažįstamų melodijų klausytojai turės galimybę pasimėgauti būtent atliekamai muzikai pritaikytomis vizualizacijomis. Muzikos ir vaizdų sintezę vainikuos trumpi, pikantiški bei išskirtiniai, galbūt kažkam dar negirdėti pasakojimai apie kiekvieną filmą ir jo garso takelio sukūrimą.

Orkestras taip pat nepamiršta ir savo mažųjų klausytojų. Specialiai jiems muzikos kalba papasakos Nykštuko Nosies istoriją. Tai stebuklingas pasakojimas apie tai, kaip meilė ir draugystė gali nugalėti visus sunkumus, jį parašė įstabių pasakų autorius, vokiečių rašytojas Vilhelmas Haufas. KMSO muzikinę pasaką visai šeimai atliks diriguojamas V.Kaliūno, o aktorius Paulius Markevičius atskleis visas istorijos detales.

Gimtadienio vakaras

Vasario 7 d. orkestras švęs 15-ąjį gimtadienį. "Pradėjęs vadovauti tuo metu dar Kauno kameriniam orkestrui, turėjau vieną tikslą – sukurti visos sudėties simfoninį orkestrą, kuriuo galėtų džiaugtis miestas ir patys kauniečiai, – prisimindamas orkestro kūrimosi pradžią sako A.Treikauskas. – Džiaugiuosi ir didžiuojuosi orkestro veikla. Žinau, kad kauniečiai mus myli, tai stengsimės savo muzika jiems ir ateityje suteikti nemažai gražių emocijų."

Džiaugiuosi ir didžiuojuosi orkestro veikla. Žinau, kad kauniečiai mus myli.

Atsigręžęs į pačią pradžią KMSO vadovas džiaugiasi kalbėdamas apie nuveiktus darbus, kurie padėjo iš mažo kolektyvo (kamerinio orkestro) išsivystyti iki Kauno miesto simfoninio orkestro, kuris šiandien yra žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. "Savo veikla orkestras stengiasi džiuginti kauniečius ir garsinti miestą visame pasaulyje", – sako orkestro vadovas.

Šventinį koncertą kartu su talentinguoju pianistu Robertu Lozinskiu ir sopranu Karina Flores orkestras, diriguojamas vyriausiojo dirigento Konstantino Orbeliano, dovanoja visiems savo gerbėjams ir su nekantrumu laukia susitikimo.

Pažįstami veidai ir naujokai

Kaune savo solinį koncertą kartu su KMSO atliks vienas geriausių Lietuvos operos solistų Tadas Girininkas. Koncerto dirigentas – "Metropolitan Opera" muzikos administracijos direktorius, režisierius, prodiuseris, vokalo mokytojas ir dirigentas Johnas Fisheris. Orkestras taip pat dalyvaus XXIII kompozitorių E.Griego ir M.K.Čiurliono muzikos festivalyje. Su pianistu Karliu Bukovskiu diriguojant K.Orbelianui jie atliks S.Rachmaninovo Trečiąjį koncertą fortepijonui ir orkestrui bei Piotro Čaikovskio Penktąją simfoniją.

Kaip ir kasmet, muzikos gerbėjai kviečiami į jau tradicinį orkestro bei Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos mokinių – laureatų koncertą. Šis gražia tradicija tapęs projektas – išskirtinė galimybė jauniesiems muzikams groti ne tik su savo bendraamžiais, bet ir pirmą kartą koncertą atlikti kartu su profesionaliais orkestro muzikantais. Orkestrui ir solistams diriguos V.Kaliūnas.

Kovo 27-ąją orkestras atliks koncertą kartu su muzikais iš kaimyninės Lenkijos. Pirmą kartą Kaune lankysis smuikininkas Marianas Sobula ir dirigentas Janas Miloszas Zarzyckis. O balandžio 3 d. diriguojamas vyriausiojo dirigento K.Orbeliano kartu su užburiančiu sopranu Lianna Haroutounian atliks gražiasias arijas iš operų ir uvertiūras.

30-ojo "Kaunas Jazz" festivalio proga Kauną aplankys ir festivalio publiką sveikins populiariausias pasaulyje džiazo vokalistas Gregory Porteris. Ryškiausius savo repertuaro kūrinius jis atliks su savo grupe ir Kauno miesto simfoniniu orkestru, diriguojamu V.Kaliūno.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kazys

kazys portretas
idomu kur dingo nacionalinis so ,po provincija trinasi atrodo

nina

nina portretas
o cia tai lygis ...aciu KAUNO talentams...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių