Quantcast

KMSO ir jaunųjų muzikų koncerte – vienybės su Ukraina ženklai

Prieš keletą dienų Kauno valstybinėje filharmonijoje surengtas jau tradicija tapęs Kauno miesto simfoninio orkestro (KMSO) ir Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos moksleivių koncertas buvo skirtas Ukrainos vaikams.

Muzikos galia

„Išlikime stiprūs ir vieningi, tikėkimės geriausio!“ – tai vienos iš koncerto solisčių Smiltės Petrošiūtės frazė-palinkėjimas koncerto programėlėje. Pirmasis KMSO vadovas ir dirigentas Pavelas Bermanas (Italija) prieš septyniolika metų sakė: „... kartais po gero koncerto daug kas atrodo kitaip – muzika išlaisvina dvasią ir sutaiko ją su realybe; tada žmogaus gyvenime padaugėja šviesos ir išminties...“

Kaip niekad šiomis dienomis reikia šviesos ir išminties, nes su realybe sutaiko nepalenkiamos Ukrainos himnas, grojamas ir / ar giedamas prieš koncertus. Sutaiko su ašaromis akyse ir graudulio gumulu gerklėje. Su mintimi, kad neįmanoma susitaikyti su dabar Ukrainoje vykstančiais įvykiais. Todėl taip svarbu nesustoti remti Ukrainą visais įmanomais būdais.

KMSO ir jaunųjų muzikų koncerte grojo pianistės Julija Rockina (II klasė, mokytoja Birutė Kumpikienė), Ugnė Vaičekauskaitė (6 klasė, mokytoja Aušra Klovaitė-Berezinienė), altininkė Marija Vaitkutė (IV klasė, mokytoja Ilona Klusaitė), smuikininkės Gabrielė Santockytė (III klasė, mokytoja Ramunė Bandzaitytė-Kalėdienė), Milda Šaluckaitė (II klasė, mokytoja R.Bandzaitytė-Kalėdienė), klarnetininkė Amelija Lapinskaitė (I klasė, mokytojas Vitalius Žemaitis), violončelininkė Smiltė Petrošiūtė (6 klasė, mokytoja Asta Krištaponienė), smuikininkė Grytė Permintaitė (7 klasė, mokytoja I.Klusaitė), kartu su mokytoja Aušra Lukoševičiūte duetu grojusi fleitininkė Taja Sokaitė (I klasė). Koncerto programoje – Wolfgango Amadeus Mozarto, Josepho Haydno, Cecilio Forsythi, Henryko Wieniawskio, Béla Bartóko, Gaetano Donizetti, Johanno Christiano Bacho, Antonio Vivaldi ir Franzo Dopplerio kūriniai.

Pradžia: tradicinis KMSO ir Juozo Naujalio muzikos gimnazijos moksleivių koncertas – puiki galimybė susipažinti su būsimomis muzikos žvaigždėmis. / Gimnazijos nuotr.

Tradicijos tąsa

Galbūt dėl žaismingo pavadinimo „Naujaliukai ir KMSO“ į koncertą ėjau nusiteikus kiek rezervuotai – juk tai „tik“ moksleiviai ir „tik“ savas, Kauno orkestras, kuriam dirigavo jaunosios kartos dirigentas. Tačiau kabutės čia nereikalingos, nes koncerte solo grojo Lietuvos scenoje jau žinomos, tarptautinių konkursų laureatės, jiems pritarė jau septyniolika metų didelius ir reikšmingus projektus vykdantis KMSO, diriguojamas vieno geriausių šiuolaikinės muzikos interpretatorių Karolio Variakojo.

Jauniesiems muzikams tai leidžia patirti darbo su orkestru ir dirigentu specifiką, o klausytojams – stebėti bręstančią Lietuvos muzikos ateitį.

Mano vieta salėje leido matyti solistes, dirigentą ir orkestrą iš labai arti, tad negaliu nepaminėti ypatingo jaunųjų atlikėjų susikaupimo, atidžių, palaikančių, o kartu net valiūkiškų dirigento ir orkestro muzikantų žvilgsnių – jie žvelgė į būsimas koleges, Lietuvos muzikos žvaigždes, kartu galbūt mintyse lankėsi savo jaunystėje. Pasididžiavimo jausmas sklandė ore, nes tarp orkestro narių grojo ir šių muzikančių pedagogės.

Neperdėsiu sakydama, kad publika – ištikimi KMSO klausytojai, tėvai, mokytojai ir audringiausiai reagavę bendramoksliai klausėsi itin atidžiai. Svarsčiau apie tai, kokius skirtingus lūkesčius atsinešame ir kokias skirtingas emocijas patiriame klausydamiesi garsių, pripažintų ir jaunų, dar tik kylančių atlikėjų. Pirmųjų klausomės atsipalaidavę, leisdami save nustebinti, antrųjų – užgniaužę kvapą ir jaudindamiesi. Šiame koncerte patyriau aukso vidurį – buvau sužavėta technikos, stiliaus pojūčio, profesionalumo, artistiškos laikysenos ir didžiulio pasimėgavimo. Į sceną išeinant J.Rockinai, U.Vaičekauskaitei, M.Vaitkutei, G.Santockytei, M.Šaluckaitei, A.Lapinskaitei, S.Petrošiūtei, G.Permintaitei, T.Sokaitei įvykdavo stebuklas, nes joms užgrojus girdėjau daug žadančias, brandžias menininkes.

Nepriekaištingas atlikimas

Puikiai sudėtoje koncerto programoje skambėjo nepriekaištingai J.Rockinos atliktas W.A.Mozarto Koncerto fortepijonui ir orkestrui d-moll K.V. 466 I dalis, U.Vaičekauskaitės subtiliai atliktas J.Haydno Koncerto fortepijonui ir orkestrui D-dur Hob.XVIII/11 I dalis, M.Vaitkutė tiesiog charizmatiškai sugrojo C.Forsytho Koncerto altui ir orkestrui g-moll I dalį.

Pradžia: tradicinis KMSO ir Juozo Naujalio muzikos gimnazijos moksleivių koncertas – puiki galimybė susipažinti su būsimomis muzikos žvaigždėmis. / Gimnazijos nuotr.

Įspūdingai H.Wieniawskio Antrojo koncerto smuikui ir orkestrui d-moll op. 22 I dalį atliko G.Santockytė, techniškai ir žaismingai B.Bartoko Rumunų šokius smuikui ir orkestrui pagrojo M.Šalučkaitė. Didelio pasisekimo susilaukė G.Donizetti Koncertino klarnetui ir orkestrui I ir II dalis atlikusi A.Lapinskaitė, puikiai nuskambėjo S.Petrošiūtės pagrotas J. Ch.Bacho ir H.Casadesus Koncerto violončelei ir orkestrui c-moll I dalis.

G.Perminaitė grakščiai atliko A.Vivaldi Koncerto smuikui ir styginių orkestrui a-moll op. 3 Nr. 6 III dalį. Koncertą tikrai įstabiai pabaigė F.Dopplerio Duettino Hongrois op. 36 dviem fleitoms, kurį atliko T.Sokaitė ir jos mokytoja A.Lukoševičiūtė.

KMSO (vadovas Algimantas Treikauskas, vyriausias dirigentas Constantine'as Orbelianas) ir gimnazijos partnerystė suteikiant galimybę gabiausiems moksleiviams groti su orkestru Kauno valstybinės filharmonijos scenoje yra pagirtina ir pavyzdinė. Jauniesiems muzikams tai leidžia patirti darbo su orkestru ir dirigentu specifiką, o klausytojams – stebėti bręstančią Lietuvos muzikos ateitį.

Tikrai sužavėta koncertu iš solisčių galėjau pageidauti tik išdidesnės laikysenos ir baigiamųjų gestų baigus kūrinį. Neseniai 75 jubiliejų atšventusios J.Naujalio muzikos gimnazijos moksleivės gali savimi didžiuotis, kaip ir gimnazija didžiuojasi savo auklėtiniais, tarp kurių – žymūs atlikėjai, kompozitoriai ir muzikologai. Linkėdama sėkmės jaunosioms muzikėms kituose koncertuose, kurių, tikiu, dar bus daug, lauksiu taip pat charizmatiškai ir su užsidegimu atliekamų ir lietuviškų opusų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių