Quantcast

„[Klausymai]“: ne tik klausytis, bet ir išgirsti

„Kaunas 2022“ projektas „Matters“ kartu su Kauno menininkų namais (KMN) pakvietė kauniečius į „[klausymus]“ – KMN skaitykloje susirinkusieji galėjo jaukiai ir neįpareigojančiai pasiklausyti „Matters“ mediatekoje sukauptų industrinės muzikos atlikėjų iš Afrikos ir Pietryčių Azijos bei paskaityti šia tema sukauptos literatūros.

„Visi mūsų pasirinkimai, taip pat ir muzikos pasirinkimai, niekada nėra neutralūs. Man atrodo, kad muzika gali būti nebloga medija atsivėrimui į visai kitokius garsus, vaizdinius, kultūras ir pasakojimus“, – savo mintimis dalijosi Daina Pupkevičiūtė, renginio organizatorė ir platformos „Matters“ kuratorė.

Šiuo renginiu D.Pupkevičiūtė norėjo atkreipti dėmesį į KMN skaitykloje esančią mediateką ir galimybę ateiti čia klausytis daugumai mūsų nepažintos muzikos, susipažinti su jos autoriais.

„Mano gyvenime mediateka atliko labai svarbų vaidmenį, nes būtent per ją aš atradau labai didelį pasaulį su daug įvairios muzikos, o tai pastūmėjo mane tiek mano asmeninėms, tiek profesinėms paieškoms. Apskritai, sukurti tokias erdves ir jas palaikyti yra labai svarbu, nes tai yra potencialios bendruomeninės erdvės. Tiek daug bibliotekų ir mediatekų yra užmirštos. Tokių erdvių palaikymas labai svarbus tiems atverties procesams ir bendruomeniškumo priminimui“, – įsitikinusi antropologė.

Mediatekoje galima pasiklausyti apie 40 skirtingų eksperimentinės muzikos atlikėjų iš Afrikos ir Pietryčių Azijos. Visus albumus mediatekai D.Pupkevičiūtė atrinko pati. „[klausymuose]“ buvo leidžiami „Syrphe“ leidyklos artistų industrinė muzika, kuriama pasitelkiant miesto garsus, neįprastus instrumentus.

Julijos Stankevičiūtės nuotr.

Muzika kaip aktyvizmo forma

Organizatorės teigimu, „Matters“ projektas ir mediateka kviečia tęsti dialogą ir kalbėti apie mažai aptariamus dalykus, sustoti skubančiame pasaulyje ir šiek tiek nusisukti nuo vartotojiškumo. Jai pačiai tokia muzika yra ir politinis klausimas.

„Matau tai kaip dekolonizacijos veiksmą, kurio Lietuvoje labai trūksta. Mums trūksta supratimo, kad pasaulis neapsiriboja mumis (Europa). Man buvo baisus Lietuvos atsakas į migrantų krizę praėjusį rugpjūtį – mane sukrėtė, kaip galima demonizuoti kitą, kokių leitmotyvų – turbūt galėčiau sakyti fašistinių – diskurse prieš migrantus pasigirsdavo. Kol nesusiduriame su tuo kitu žmogumi, su kitų istorijomis ir išgyvenimais, turbūt esame neišvengiamai šiek tiek rasistai, nes neįsivaizduojame, koks tas pasaulis yra įvairus. Sunku suvokti, kokios kartais įvairios ir neįtikėtinos žmonių aplink mus istorijos“, – pasakojo D.Pupkevičiūtė.

„Matters“ „[klausymuose]“ kvietė ne tik atsakyti į klausimą „ką žinome apie Pietryčių Azijos ir Afrikos eksperimentinės muzikos scenas?“, bet ir praplėsti savo suvokimą ir pasaulėžiūrą. „Truputį nuobodu, jei mes galvojame apie įvairią muziką, bet apsiribojame keliais žemynais, kai pasaulis toks didelis. Galbūt galime būti atviresni ir kuklesni“, – kviečia „Matters“ kuratorė.

Sunku suvokti, kokios kartais įvairios ir neįtikėtinos žmonių aplink mus istorijos.

Pritraukė kultūros sostinė

Į „[klausymus]“ atvyko ir pro šalį keliaujančių užsieniečių. Mia ir Elsepeth iš Danijos į Kauną atvyko dėl Europos kultūros sostinės titulo, o šis renginys buvo jų pirma patirtis mieste.

„Į renginį atvykome visiškai spontaniškai, nesitikėjau tokio formato, bet tai buvo labai miela staigmena“, – pasakojo Elsepeth, o ją papildė mama Mia: „Ši patirtis labai nuoga. Tu ateini pasiklausyti muzikos, bet gali ir skaityti arba gali kalbėtis. Kartais akims reikia kažkur nukrypti, tai šalia yra publikacijos susijusios su muzika. Kai klausiausi tos muzikos ir garsų, man pasidarė įdomu, iš kur ši muzika, iš kokios pasaulio vietos, kas tas žmogus, kuris ją groja. Manau, kad tai nuostabi ir labai asmeniška erdvė, džiaugiuosi, kad atvykome.“

Mia (kairėje) ir Elsepeth/Julijos Stankevičiūtės nuotr.

„Matters“ mediateka visada prieinama KMN skaitykloje. Čia pasiklausyti muzikos, paskaityti leidinių ar netgi pasinaudoti grotuvu savo muzikai galima bet kada KMN darbo valandomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių