Quantcast

Kitąmet vyksianti Dainų šventė šimtmečio proga laukia per 35 tūkst. dalyvių

Kitų metų vasarą šimtmetį minėsianti Dainų šventė laukia per 35 tūkst. dalyvių, ji į renginį kvies su šūkiu „Kad giria žaliuotų“.

„Dainų šventė kartais labai gerai suskamba skaičiuose. Dainų šventėje ruošiasi dalyvauti 35 tūkst. dalyvių, 1,5 tūkst. kolektyvų. Pati Dainų šventės programa apims apie 40 valandų, virš 100 dirigentų, 150 tonų aparatūros ir daug kitų skaičių, kurie nusako šventės apimtį“, – trečiadienį žurnalistams teigė Dainų šventės vadovas Saulius Liausa.

„35 tūkstančiams dalyvių reikia 35 tūkstančių istorijų. Istorijų, ateinančių iš atminties tų žmonių, kurie Dainų šventėje yra dalyvavę anksčiau ir norėtųsi pamėginti toms istorijoms suteikti balsą“, – kalbėjo Dainų šventės renginių dramaturgas Mindaugas Nastaravičius.

Pati Dainų šventės programa apims apie 40 valandų, virš 100 dirigentų, 150 tonų aparatūros ir daug kitų skaičių, kurie nusako šventės apimtį.

Šventę sudarys 14 renginių, ji prasidės Kauno Dainų slėnyje kitų metų birželio pabaigoje, vėliau renginiai kelsis į Vilnių, jie vyks Rotušės, Katedros aikštėse, Vingio parke, Lietuvos futbolo federacijos stadione ir kitose vietose.

Anot S. Liausos, dar šiemet įvyks septynios regioninės Dainų šventės, praėjusį savaitgalį jos jau vyko Mažeikiuose ir Tauragėje.

„Šiais metais skleidžiasi šventė ir Panevėžyje ir Pasvalyje, ir Šiauliuose, ir Mažeikiuose, Klaipėdoje (...). Dar iki šventės norime beveik visas savivaldybes aplankyti su renginiais“, – kalbėjo jis.

Taip pat tikimasi, jog renginiuose dalyvaus per 50 pasaulio lietuvių bendruomenių.

„Labai noriu atkreipti dėmesį, kad mes kalbame apie mūsų šventės šimtmetį, apie reikšmingą laikotarpį, bet iš esmės Dainų šventės kūrėjai buvo ir mūsų nepriklausomybės kūrėjai, modernios Lietuvos, modernaus valstybingumo kūrėjai“, – kalbėjo kultūros ministras Simonas Kairys.

„Dainų šventę matau, kaip kiekvieno lietuvio sielos dalį. Tai yra ir identiteto klausimas, ir vienas iš tų dalykų, kuriais mes didžiuojamės, unikalūs“, – pridūrė jis.

S. Liausa teigė, kad yra susiduriama su dideliu iššūkiu, nes šventė minės šimtmetį. Tuo metu Dainų dienos Kaune meno vadovė Danguolė Beinarytė pažymėjo, jog mažėja šventėje dalyvaujančių kolektyvų ratas.

„Karo kontekste, keli klausimą, kaip kurti idėjas, scenarijus, kuomet tu nežinai kokioje tikrovėje mes šoksime ir dainuosime, kaip skambės tos mūsų dainos ir kaip šūkis „Kad žaliuotų girios“ skambės, kai girios šiandien plaukia“, – sakė M. Nastaravičius.

Dainų ir šokių švenčių tradicijos Baltijos valstybėse 2003 metais įrašytos į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

2024-ieji yra paskelbti Dainų šventės metais.

Lietuvos dainų šventės paprastai rengiamos kas ketverius metus liepos mėnesio pradžioje. Jose dalyvauja vidutiniškai po 30 tūkst. dalyvių.

Praėjusiais metais turėjęs vykti renginys nukeltas dėl koronaviruso ribojimų pakeitus dainų švenčių kalendorių. Moksleivių dainų šventę planuojama surengti 2026 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Puiku,labai laukiame

lanzbergo KGB - LAUK!

lanzbergo KGB - LAUK! portretas
reikia susirinkti i Vilniu dainuoti "nacionalinio stadionu " griuvesiuose!

Nuomonė

Nuomonė portretas
Ir visi bus su vyšivankomis ir plzdės NE mūsų vėliavos...ačiū, nereikia.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių