Quantcast

„Kaunopolis“ – kitokia miesto istorija

Pirmoji tarptautinio fotomeno festivalio "Kaunas Photo" rezidentė Conchi Martinez Kaune įgyvendins interaktyvų projektą "Kaunopolis".

Tikriausiai sunkiai pavyktų rasti žmogų, nė karto nežaidusį "Monopolio" – stalo žaidimo, kurio dalyviai keliauja specialia lenta parduodami ar mainydamiesi turima nuosavybe, plėsdami ją įsigyjamais namais bei viešbučiais ir rinkdami nuompinigius iš konkurentų. Pagrindinis azartiško žaidimo tikslas – priversti varžovus bankrutuoti. Tačiau "Monopolis" nebūtų toks įtaigus ir įtraukiantis, jei neturėtų sąsajų su realybe. Juk nekilnojamasis turtas visais laikais reiškė galią, o tie, kurie turi jo daugiausia,  nustato žaidimo taisykles.

C.Martinez iš Ispanijos savąjį projektą kurs atkartodama "Monopolio" struktūrą. Atsižvelgiant į tai, kaip miestas pasikeitė ir kaip sparčiai toliau jame vyksta renovacijos, kaip tankiai vienas šalia kito dygsta prekybos centrai ar kaip greitai naujais biurų pastatais, pasipuošusiais plakatais "Nuomojama", yra užstatomi laisvi žemės plotai, "Kaunopolis" bus intriguojantis. Tai, ką mieste atras autorė ir kaip įgyvendinus projektą bus pasikeitęs pats Kaunas, menininkė atskleis metų pabaigoje pristačiusi "Kaunopolį".

"Kaunopolis" – ne pirmasis fotografės projektas, replikuojantis legendinį žaidimą. C.Matinez jau yra sukūrusi "Barcepoli", projektą, tiesiogiai susijusį su aplinka, kurioje menininkė gyvena. Kaip apibūdina pati autorė, tai – Barselonos portretas. Vaikščiodama savo miesto gatvėmis fotografė stebėjo jo kitimą, fiksavo gatves, pakeitusias pavadinimus, yrančius daugiabučių kvartalus, uždaromus kino teatrus ir viską, kas miestui modernėjant tampa nebereikalinga.

Įamžindama šiuos objektus, C.Martinez išsaugo istorinę atmintį. Tai, kas dabar yra interaktyvaus projekto "Barcepoli" dalis ir ką galime atsiminti tik žvelgdami į nuotraukas žaidimo kortelėse, jau yra išnykę. Kiekvienos kortelės kitoje pusėje pateiktas vietos aprašymas – trumpa jos istorija iki jai išnykstant.

Menininkės kurtą žaidimo repliką papildo ir žaidėjų kortelės (tikrame žaidime jos atitiktų figūrėles), kuriose – lego veikėjų, panašių į iš Barselonos kilusias ar joje gyvenančias žymias asmenybes (tik žaisliukų pavidalu). Replikoje egzistuoja ir kupiūros – iš apyvartos išėjusių pinigų atspaudai, tad ji visai kaip "Monopolis", skirtumas tik toks, kad žaidžiama tikrovėje ir su realiais objektais, kurie nuomojami, parduodami, keičiami ar sunaikinami iš tikrųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

888

888 portretas
Kaunopolis ... cia per gerai skamba , tipo akropolis ;-))))) Gal geriau šudopolis ar tipo černobylys .... iseini pasivaiksciot , zmoniu vos vos vos, ir tie kazkokie paranojikai, susireiksmine mobylkose :-/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių