Quantcast

Kauno V. Kudirkos viešoji biblioteka įvertinta tarptautiniu apdovanojimu

  • Teksto dydis:

Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka už savo veiklą pirmojo karantino Lietuvoje laikotarpiu įvertinta pasauliniu mastu.

Bibliotekos iniciatyva 3D spausdintuvu gaminti priedus durų rankenoms pelnė tarptautinį organizacijos EIFL (Electronic Information for Libraries / Elektroninė informacija bibliotekoms) įsteigtą inovacijų apdovanojimą.

Praėjusių metų pavasarį, kai bibliotekos buvo fiziškai uždarytos lankytojams, darbas jose nesustojo. Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka ėmėsi iniciatyvos savo turimais 3D spausdintuvais gaminti priedus durų rankenoms, kurie leidžia duris atidaryti dilbiu ir taip išvengti nepridengtos odos kontakto su potencialiai užterštu paviršiumi.

Šie priedai spausdinti pagal specialius brėžinius, kuriais nemokamai dalijasi belgų kompanija „Materialise“. Kiekvienas norintis juos gali naudoti, modifikuoti bei pritaikyti pagal savo poreikius. Bibliotekos informacinių technologijų specialistai Šarūnas Ašmantas ir Tadas Žalionis modifikavo brėžinius ir pagal juos pagamino rankenų priedus, kuriuos sumontavo šalia bibliotekos Girstupio padalinio, kur ir yra 3D spausdintuvai, esančiose įstaigose: parduotuvėse, vaistinėje, policijos komisariate.

Biblioteka ne tik pati gamino priedus durų rankenoms, tačiau savo modifikuotais brėžiniais dalijosi ir su visais pageidavusiais: Lietuvos ir užsienio viešosiomis bibliotekomis, Rotary klubu Ukrainoje ir kitomis Pirmajam karantinui pasibaigus, keli tokie rankenų priedai iškeliavo į Lietuvos nacionalinį muziejų, kur taps eksponatu, atspindinčiu Lietuvos gyvenimą pandemijos laikotarpiu. Lietuvoje vėl paskelbus karantiną, bibliotekoms palikta galimybė aptarnauti skaitytojus. Tad šiuo metu tokie durų rankenų priedai montuojami ant bibliotekos skyrių ir padalinių miesto mikrorajonuose durų.

Kauno V. Kudirkos viešoji biblioteka taip pat dalyvavo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir „Robotikos mokyklos“ iniciatyvoje, kurios metu kartu su kitomis Lietuvos viešosiomis bibliotekomis 3D spausdintuvu gamino rėmelius apsauginiams skydams medikams. Biblioteka atspausdino beveik 500 rėmelių, kuriuos sumontavo su specialiais skydais ir perdavė Kauno miesto gydymo įstaigoms.

Kauno V. Kudirkos viešoji biblioteka tarptautinį EIFL įsteigtą inovacijų apdovanojimą pelno jau antrą kartą. Pirmąjį kartą šį apdovanojimą biblioteka gavo 2016 m. už projektą „Atrask save 3D mieste“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
ŠAUNUOLĖS BIBLIOTEKININKĖS! APSKRITAI KULTŪROS DARBUOTOJAMS IŠRADINGUMO GALIMA TIK PAVYDĖTI. KŪRYBINĖS SĖKMĖS!

Marta

Marta portretas
Tu chamas, budulis, iš kur jų tiek priviso, vietoj administratorių tokius šlykščius komentarus kaipmat užblokuočiau, o sugavus, kas siuntė baudą išrašyčiau arba viešųjų darbų

nubet

nubet portretas
gal galima padaryti kad su birka duris galetum atidaryt
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių