Quantcast

„Kauno santaka“: nuo džiazo pasažų iki nacionalinės premjeros

  • Teksto dydis:

Koncertinė įstaiga "Kauno santaka" jau kurį laiką savo gyvenimo ciklo nematuoja koncertinio sezono pradžia ir pabaiga. "Gyvename pagal nenutrūkstantį ciklą, kuriame visais metų laikais žiūrovai susitinka su mūsų kolektyvais – Kauno pučiamųjų instrumentų orkestru "Ąžuolynas", Kauno bigbendu ir Kauno muzikos ansambliu "Ainiai". Tuo mes išsiskiriame iš kitų koncertinių organizacijų", – sako įstaigos vadovas Vaidas Andriuškevičius.

Pasirengimo subtilumai

Pokalbyje apie muzikinio sezono pradžią V.Andriuškevičius dalijosi ne tik žiniomis apie būsimus muzikinius rudens ir žiemos įvykius, jų įvairovę, bet ir idėjomis. Vieniems artimesnė pučiamųjų instrumentų muzika, kitiems daug emocijų teikia džiazas ir galiausiai – tradiciniais liaudies instrumentais grojantis kolektyvas "Ainiai" turi savo gerbėjų ratą, kuris kuo toliau, tuo daugiau telkia didesnes auditorijas savo mieste ir Lietuvos regionuose.

"Nors nuolat reikia spręsti įvairius žemiškus klausimus, tačiau labai svarbios yra vizijos, kryptys, idėjos, dėl kurių nuolat savęs klausi: ką noriu padaryti, pasakyti ir muzikos kalba perduoti žmonėms? – sako V.Adriuškevičius. – Lyginant su ankstesniais metais, pastebime, kad seniau pakakdavo tiesiog sudėti kūrinius į vieną koncerto programą, ją kokybiškai atlikti, ir viskas. Dabar tokiai nuostatai sakome "stop".

Išplatėjęs meninių paslaugų laukas, jo įvairovė diktuoja naujas žaidimo taisykles. "Pagal jas pastaruoju metu mes veikiame, konkuruojame su kitais ir auginame savo auditoriją. Tai reiškia, kad kiekviena programa mums yra tarsi kūryba. Todėl pristatome savo kūrybingai parengtą renginių triptiką. Tiesa, aplink juos rasite ir kitus mūsų koncertus. Visko neišpasakosi, nes turime palikti ir lašelį paslapties smalsiausiems savo klausytojams", – sakė pašnekovas.

Muzikos šventė miestui

Taigi koks tas triptikas, kurį pristatys Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras "Ąžuolynas", Kauno bigbendas ir Kauno muzikos ansamblis "Ainiai"?

Nevengdamas muzikinių terminų ir paralelių, V.Andriuškevičius juokauja, kad bus pradėta nuo įžangos, kaip esama daugelyje gerų kūrinių. Kas tai bus? Lengva atspėti, nes visiems muzikams reikšminga yra spalio 1-oji, kuri nuo 1975-ųjų  minima kaip Pasaulio muzikos diena. "Tą dieną girdėsite ir matysite mūsų kolektyvus Laisvės alėjoje, o štai "Ainiai" vyks į Kėdainius. Ir nors pasaulio neaprėpsime, bet trumpam geografiškai praplatėsime ir paprastą dieną paversime švente. O kadangi spalio 1-oji yra taip pat ir Tarptautinė kavos diena, vadinasi, jei bus gražus oras, kviečiame sujungti du malonumus – muziką ir kavą mūsų miesto širdyje", – kviečia "Kauno santaka" vadovas.

Spalio 2-ąją Kauno Sakramento bažnyčios erdvėje Kauno muzikos ansamblis "Ainiai" surengs koncertą, skirtą Tarptautinei pagyvenusių žmonių dienai, kuriame pristatys naują programą "Retro Metro".

Solo lūpinei armonikėlei

Po įžangos – trys įdomūs, skirtingi ir labai įvairūs koncertinės įstaigos įvykiai, kurių kiekvienas – vis kito kolektyvo. Pirmasis renginys vyks spalio 24 d. Kauno miesto valstybinėje filharmonijoje. Lietuvos džiazo mokyklos ambasadorius Kauno bigbendas (vyr. dirigentas Jievaras Jasinskis) kvies į netikėtą ir džiazuojantį pasimatymą. Koncerto viešnia – Nyderlandų džiazo muzikantė Hermine Deurloo, grojanti lūpine armonikėle ir savo bei užsienio šalyse plačiai žinoma, laukiama dėl subtiliai valdomo instrumento, puošnių improvizacinių.

H.Deurloo gimė ir augo Amsterdame, kuriame kunkuliuoja muzikinis ir kultūrinis gyvenimas, todėl atlikėja ne kartą yra sakiusi, kad miesto gyvybingumas ir dinamika yra tai, kas ją labiausiai įkvepia. H.Deurloo studijavo saksofoną Amsterdamo konservatorijoje, tačiau gavus dovanų lūpinę armonikėlę iškart ją atrado ir pamilo. O kur dar lūpinės armonikėlės legenda vadinamas belgų džiazo legenda Tootsas Thielemansas, kuris meilę šiam instrumentui dar labiau sustiprino?

Koncerto programoje "Netikėti džiazo pasažai" skambės džiazo hitai ir negirdėtos kompozicijos. Trumpam atgims ir legendinė T.Thielemanso kompozicija "Bluesette", tapusi lūpinės armonikėlės repertuaro vizitine kortele ir įsimintinu džiazo standartu.

"Akivaizdu, kad H.Derloo yra viena geriausių šio dešimtmečio džiazo atlikėjų, grojančių lūpine armonikėle. Ji yra muzikali, instrumentą valdo sklandžiai ir minkštai", – taip džiazo muzikantę pristato žymus džiazo muzikos apžvalgininkas ir kritikas Scottas Yanow ("LA Jazz Scene").

Trombono garsai

Orkestras "Ąžuolynas" (dirigentas Giedrius Vaznys) pratęs įspūdingų koncertų seriją. Prieš metus įgyvendinęs roko ir akademinės muzikos jungtį su žymiu violončelininku Denisu Šapovalovu, orkestras vėl ragina pasirengti gurmaniškai muzikos puotai. Lapkričio 30 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje su šiuo orkestru įsimintiną koncerto nuotaiką kurs dvi muzikos pasaulio žvaigždės. Tai prancūzų trombonininkas Jacquesas Maugeris ir slovėnų dirigentas Simonas Perčičius.

Nuo Japonijos, Korėjos iki JAV ir Pietų Amerikos – tokiais plačiais maršrutais su soliniais koncertais keliauja žymus trombonininkas J.Maugeris. Įrašęs daugiau kaip 30 kompaktinių plokštelių, vieno seniausių Šveicarijos universiteto Lozanoje profesorius, Prancūzijos trombonininkų asociacijos prezidentas yra nenuilstantis prancūziškos mokyklos ir repertuaro ambasadorius.

Jis dažnai rengia meistriškumo pamokas savo šalyje ir užsienyje. Jo atliekamas žymaus kino filmų autoriaus Vladimiro Cosma koncertas trombonui ir orkestrui Kaune bus pasaulinės reikšmės įvykis – premjera, kurią pirmiausiai išgirs Lietuvos muzikos mylėtojai. Savo naujausiąjį kūrinį V.Cosma skyrė trombonininkui J.Maugeriui, kuriam daugelis kompozitorių nuolat kuria originalius kūrinius arba pritaiko specialias aranžuotes.

Šio koncerto programoje taip pat skambės virtuoziškumo ir sodraus skambesio Amilcare Ponchielli, Jameso Barneso partitūros, Franzo Josepho Haydno Serenada ir švelniai balansuojanti tarp akademinės ir populiariosios muzikos stiliaus Jano van der Rootso kompozicija "I Shall Love but Thee". Prie J.van Rootso ir Georgo Gershwino kūrinių atlikimo prisijungs charizmatiška, ne tik pagrindinius vaidmenis Kauno valstybiniame muzikiniame teatre kurianti, bet ir solinius koncertus rengianti dainininkė Marija Arutiunova (sopranas).

Programą sudarė ir jai tą vakarą diriguos S.Perčičius, kuris plačiai žinomas Europoje ir už jos ribų. Tai plataus akiračio menininkas, jo rengiami koncertai išsiskiria emocija, kiekvienam kūriniui skiriamu individualiu mostu. Be simfoninės muzikos, repertuaro dirigentas nuosekliai rengia projektus su kameriniais, operos ir pučiamųjų instrumentų orkestrais Berlyno, Bialystoko, Zugló (Vengrija) filharmonijose, Vienos, Liublianos, Prahos ir kitų miestų koncertų salėse.

Legendinė komedija

Trečiasis įvykis kauniečius ir miesto svečius pakvies į Nacionalinį Kauno dramos teatrą lapkričio 6 d. Ansamblis "Ainiai" (koncertmeisteris Rytis Janilionis) su gausia kūrybine komanda ir kviestiniais solistais rengia nacionalinę premjerą. Tai muzikinė komedija "Penkiašakis dobilėlis" (pagal Balio Sruogos komediją "Dobilėlis penkialapis"), kuriai muziką kuria kompozitorius Giedrius Svilainis.

Klasika tapęs scenos kūrinys buvo ne kartą pastatytas teatruose, televizijos ekranuose. Naujajame dviejų dalių muzikiniame spektaklyje linksmai žvelgiama į naivuolius, įvairaus plauko sukčius, gebančius manipuliuoti žmonių likimais.

"Yra dalykų, kurie niekuomet nesensta ir nepraranda savo aktualumo bei žavesio. Netikėtus ir komiškus posūkius stengiamės pateikti žvelgdami iš šių dienų perspektyvos", – teigia būsimo spektaklio režisierius ir scenarijaus autorius Nerijus Petrokas. Scenografiją kuria dailininkas Sergejus Bocullo, vaizdo projekcijas – Vesta Obuolevičiūtė, kostiumų dailininkė – Daiva Petrulytė. Į Kauno muzikos ansamblio "Ainiai" gretas šiame spektaklyje įsilies gerai žinomi šalyje solistai – Edmundas Seilius (tenoras), Kristina Zmailaitė (sopranas), Algirdas Bagdonavičius (tenoras / kontratenoras), kuriems patikėti spalvingi komedijos personažai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių