Quantcast

Kauno miesto simfoninis orkestras palydės jau septynioliktąjį koncertinį sezoną

  • Teksto dydis:

Ateinantį sekmadienį vyks baigiamasis Kauno miesto simfoninio orkestro sezono koncertas „Šviesos simfonija“, kuriame dalyvaus ypatingi svečiai. Vyksiančiam orkestrui diriguos Lietuvos publikai jau pažįstamas vokiečių dirigentas Markusas Huberis, su Kauno miesto simfoniniu orkestru bendradarbiaujantis jau ne vienerius metus.

Dar viena muzikinio vakaro viešnia – jaunosios kartos pianistė Elžbieta Liepa Dvarionaitė. Balandžio pradžioje tapusi IX tarptautinio Stasio Vainiūno pianistų konkurso nugalėtoja, jaunoji atlikėja buvo apdovanota Kauno miesto simfoninio orkestro (KMSO) koncertiniu prizu – 2021–2022-ųjų sezono pabaigtuvių koncertu.

Anot KMSO vadovo A. Treikausko, baigiamajam koncertui orkestras pasirinko įspūdingąją Antono Brucknerio simfoniją Nr. 6 A-dur, kurią kompozitorius kūrė, būdamas pakilios nuotaikos ir pagaliau išgyvendamas gyvenimo pilnatvę. Šeštosios simfonijos muzika stebinančiai gaivi ir pakylėta. Iš visų A. Brucknerio simfonijų ji – pati šviesiausia. Muzikoje trykšta džiūgavimas, beatodairiškas svaiginimasis būties pilnatve. Tai – kūrinys, alsuojantis taip visų laukiamu pavasariu.

M. Huberis savo dirigavimo karjerą pradėjo 1996-aisiais, būdamas vadovu ir dirigentu „Landestheater Detmold“ kolektyvo. Po metų tapo antruoju „Opernhaus Chemnitz“ choro vadovu. 1999 metais jis paskirtas pagrindiniu „Collegium Instrumentale Chemnitz“ dirigentu. 2002–2007-aisiais buvo pagrindinis Bulgarijos kamerinio orkestro kviestinis dirigentas, o 2003-iaisiais – Leipcigo „Westsächsisches Sinfonieorchester“ vyriausiasis dirigentas. Nuo 2008-ųjų iki 2019-ųjų M. Huberis buvo „Opera Pforzheim“ muzikos vadovu, nuo 2019 metų – Tiuringeno filharmonijos orkestro meno vadovas.

Šiuo metu Vienos muzikos ir vaizduojamojo meno universitete pas prof. Anną Malikovą studijuojanti E. L. Dvarionaitė yra daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė. Atlikėją nuo 2013 m. globoja ir reguliariai konsultuoja prof. Mūza Rubackytė.

Mąsliu, poetišku skambesiu išsiskirianti jauna pianistė kartu su Kauno miesto simfoniniu orkestru atliks Beethoveno Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 1 C-dur, op. 15.

„Beethoveno muzika iš pianisto reikalauja visapusiškumo. Viena vertus, reikalingas labai didelis tikslumas, kita vertus, Beethoveno kūryba tiesiog dvelkia laisve, dėl to ją atlikti dažnam yra nemenkas iššūkis. Grojant iškart tampa aišku, ką jau esi įvaldęs ir ko dar ne“, – apie Beethoveno muziką yra sakiusi jaunoji atlikėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tuo pačiu

Tuo pačiu portretas
galėtų išlydėti Treikauską į pensiją
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių