Quantcast

Kauno menininkų namai kviečia vėl švęsti V. Putvinskio gatvės dieną

  • Teksto dydis:

Visos gatvės turi savo istoriją. Ir įdomiausios istorijos yra tos, kuriose visuotinė istorija persipina su asmeniniais prisiminimais. V. Putvinskio gatvė Kaune – viena tų, kuriose prisiminimų turi skirtingos kartos, skirtingų pažiūrų, klasių ir net subkultūrų žmonės.

 

V. Putvinskio gatvėje, kuri kažkada vadinosi Kalnų ir S. Nėries gatve, prisiminimų turi ir darbo klasės žmonės, kasdien kilę laiptais į tuometinę Radijo gamyklą, ir hipiai, sovietiniais laikais svajoję apie nepriklausomybę, ar senoji Kauno bohema suradusi vietą būtent Kauno menininkų namuose.

Kauno menininkų namai kasmet bendradarbiauja su V. Putvinskio gatvėje esančiomis institucijomis, įstaigomis ir pavieniais kaimynais tam, kad gatvė vienai dienai taptų bendru kiemu, kuriame žaidimo forma tyrinėjama gatvės istorija ir ateitis. Šiais metais V. Putvinskio gatvės dieną organizatoriai atiduoda į menininkų rankas ir gegužės 21-ąją kviečia į kūrybinių dirbtuvių ir meninių veiksmų šurmulį, gatvę bent trumpam paversiančiu vienu dideliu kiemu.

Dar prieš V. Putvinskio gatvės dieną, nuo gegužės 16 d., Kauno menininkų namų vidiniame kieme kviečiama prisiminti vaikystę ir sukurti savo „sekretą“. „Sekretai“ – vaikystėje po stiklu į žemę dedami radiniai, kuriuos sudarydavo gėlių žiedai, augalai, blizgantys popierėliai ir kamšteliai. Tai, kas randama kieme ir kišenėse. Atėję į vidinį Kauno menininkų namų kiemą Kauno gyventojai ir miesto svečiai ras įvairias priemones, reikalingas sekretui sukurti, o V. Putvinskio gatvės dieną, gegužės 21-ąją, 13-18 val. veiks gyventojų kuriama „sekretų“ galerija.

Skirtingose V. Putvinskio gatvės vietose vyks keturios kūrybinės dirbtuvės, skulptūrų meno instaliacija ir performansai. Kauno menininkų namų terasoje veiks Kultūros infocentras, kur galėsite sužinoti daugiau apie Kauno kultūros lauką.

„V. Putvinskio gatvės dienos lankytojai galės sudalyvauti meno akcijoje, kurios centrinė ašis – šešių šimtų metų senumo ąžuolo šaknų sistemos dalis. Dirbtuvių metų šis objektas bus restauruojamas – valomas juodžemis, molis ir trūnėsis, atidengiamas kietmedžio sluoksnis. Menininkas, it skarabėjas tyloje, apsiginklavęs medicininiais įrankiais, visą dieną šveis ir valys kelmą. Dirbtuvių lankytojai bus kviečiami prisijungti prie kūrybinio proceso, išgirsti pasakojimus ir kartu bandys atsakyti į klausimą, „kas čia per objektas?“, – apie Adomo Žudžio dirbtuves komentuoja Kauno menininkų namų kuratorius Edvinas Grinkevičius.

Vienos dienos programoje organizatoriai taip pat kviečia sujungti architektūros, miestų planavimo, šiuolaikinio meno bei dizaino žinias ir kurti V. Putvinskio gatvės ateities scenarijus. Viliaus Vaitiekūno dirbtuvių metu dalyviai susipažins su įvairiomis vaizduotės ir kūrybos praktikomis, bendraamžių iniciatyvomis kuriant viešąsias kitų pasaulio miestų erdves, ir pasitelkdami skirtingas medžiagas bei įrankius permąstys savo pačių santykį su V. Putvinskio g. ir Kauno miestu. „Gatvės pastatai, medžiai, grindinys ir ant jo vykstantis gyvenimas, istorija, parodų erdvės, parduotuvės ir kiti vietos reikalai lyg įrankiai bus pasitelkiami nuspėti tai, kas bus ir nebebus svarbu rytoj“, – pasakoja edukatorius V. Vaitiekūnas.

Renginyje menininkės Saulė Norkutė ir Šarūnė Pečiukonytė pakvies V. Putvinskio gatvės dienos svečius patyrinėti Kauno menininkų namų kaimynystę. Instrukcijas gavę dalyviai pradės tyrinėti, žymėti ir rinkti jų tiriamų kaimynų pėdsakus ir palaipsniui pildys bendrai kuriamą instaliaciją. „Nuo kitų žmonių kultūrų iki tų kaimynų, kurių plika akimi negalime pamatyti, užuosti, o kartais turime pakeisti ir žiūrėjimo kampą“, – pabrėžia menininkės.

Apsilankę V. Putvinskio gatvės dienoje galėsite išvysti kylančios Kauno menininkės Rūtos Simutytės lauko instaliaciją „Dangus“. Kauno menininkų namų erdvėje taip pat bus pristatytas Florian Bell performansas/spektaklis „Forever young“, skirtas šiuolaikinio gyvenimo būdo ir santykio su pačiu savimi analizei. O juvelyrė Akvilina Šimkevičiūtė pasiūlys pasidaryti savo papuošalą. Menininkės vedamų dirbtuvių metu dalyviai galės atsinešti savo radinius – augalų lapus, akmenis, medžio žievės gabalėlius, drugelių sparnus, ar bet kokius kitokius organiškus objektus, kurie bus paruošti papuošalo, ar tiesiog meninio objekto gamybai.

Kaune kurianti menininkė S. Noreikaitė pristatys performansą „Sietys“, kuriuo kvies žiūrovus aktyvinti savo fizinį kūną erdvėje, atkreipti dėmesį ar pamatyti per kitokią prizmę mus supančią aplinką, kitus kūnus, objektus, judėjimą. „Mūsų fiziniai pojūčiai, juslės tampa vis labiau nuslopintos, mes pradedame nekreipti dėmesio į mus supančių kūnų fizinį būvį šalia. Nors vis dar sinchroniškai dalinamės vienu laiku, nebejuntame bendrystės egzistuojant“, – teigia S. Noreikaitė pristatydama savo kūrinį.

R. Simutytės, A. Šimkevičiūtės ir S. Noreikaitės projektai buvo atrinkti Kauno menininkų namų atviro kvietimo būdu. Kylantys menininkai buvo kviečiami teikti interaktyvaus pobūdžio, žiūrovus įtraukiančius pasiūlymus – kūrybinius projektus. Detalią V.Putvinskio gatvės dienos programą galite rasti Kauno menininkų namų internetinėje svetainėje arba socialinio tinklo „Facebook" paskyroje.

Renginys yra „Kaunas 2022" Šiuolaikinio Kauno mito trilogijos II-ojo veiksmo „Santaka" dalis. Visa gegužės 20-22 d. „Santakos" programa: https://kaunas2022.eu/santaka/

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių