Quantcast

„Kauno literatūros savaitė“: naktinė poezija ir muzika

Tarptautinio festivalio „Kauno literatūros savaitė“ organizatoriai balandžio 7-ąją pakvietė į naujo formato renginį – „Naktinę kavinę“. Anot festivalio meno vadovo Lauryno Katkaus, tokia netradicinė renginio forma suteikia erdvę „šmaikštuoliams ir padaužoms, literatūros ir muzikos, literatūros ir teatro sintezei“.

Tarptautiniai garsai

Vėlyvą šeštadienio vakarą jaukioje koncertų erdvėje „Sandėlis“ susirinkusius svečius pasveikinęs meno vadovas L.Katkus juokaudamas sakė: „Menininkai pradeda renginį tada, kai jiems susirodo.“ Jis vakarą pradėjo pristatydamas svečią iš Rygos, garsios Latvijos avangardistinės grupės „Orbita“ lyderį, poetą Semioną Chaniną ir gitaristą Aleksandrą Aleksandrovą.

S.Chanino knyga „Praleistos smulkmenos“ neseniai pasirodė Kauno leidykloje „Kauko laiptai“. Tekstas iš jos ir A.Aleksandrovo gitaros skambesys tapo performanso pagrindu. Užburiantis eilių autoriaus balsas ir gitaros garsai sukūrė magišką atmosferą, o poetinio teksto nuotaiką atspindinti muzika leido klausytojams dar geriau pajusti S.Chanino kūrybos gylį.

Literatūros rato humoras

Garsiais plojimais išlydėti poetas S.Chaninas ir gitaristas A.Aleksandrovas scenoje vietą užleido Kauno dramos teatro aktoriui ir režisieriui Motiejui Ivanauskui, kuris susirinkusiems pateikė savą Kęstučio Navako kupletų ir parodijų interpretaciją.

D. Beržinio nuotr.

Pasirodymą M.Ivanauskas pradėjo K.Navako eilėraščiu „Čiki briki“, taip pat paminėdamas eilėraščio epigrafą, kuris yra Alvydo Šlepiko. Šmaikštaudamas aktorius teigė, kad pasakyti, apie ką yra eilėraštis ir jo epigrafas, jis negali. Prieš pradėdamas skaityti kitą K.Navako eilėraštį, aktorius pasidžiaugė: kavinė, kurioje vyksta renginys, neištuštėjusi, tačiau paskaitys eilėraštį būtent apie ištuštėjusią kavinę.

Benas pasidalijo savo eilėraščiu apie slieką, Marija – apie bulvių prieskonius. Jų pasirodymus palydėjo triukšmingi palaikymo aplodismentai.

„Tikiu, kad daug žmonių, susirinkusių čia, yra iš literatūrinio rato ir jiems nėra klausimų, kas tas epigrafas. Tačiau nelaikau savęs žmogumi iš literatūros rato. Aš – iš teatro rato, todėl atkreipiu dėmesį į tokius, kurie gali sumaišyti epigrafą su dar vienu eilėraščio posmeliu“, – juokavo M.Ivanauskas.

Juoko pliūpsnį „Sandėlis“ erdvėje sukėlė eilėraštis apie dešrą – „Dešros bliuzas“ ir „Drėgni kerai“. Po jų M.Ivanauskas visus pakvietė į kelių dalių kelionę į Vesterną, El Paso, kas, jo teigimu, nėra netikėtas posūkis, kai kalbame apie K.Navako kūrybą. Septynių dalių eilėraščių ciklas („Išvykimas“, „Peizažas“, „Kelio daina“, „Troškulys“, „Žmogus, kuris išgėrė mano tekilą“, „Marija Selestė“, „Motelis The End“) visus pakvietė mintimis keliauti kartu su veikėjais Chose ir Pedru po egzotiškus kraštus, o K.Navako teksto šmaikštumas nepaliko abejingų.

M.Ivanauskas savo pasirodymą pabaigė tuo, kuo pradėjo, – eilėraščiu „Čiki briki“, sakydamas, kad galbūt, išklausius visų eilėraščių, dabar jis skambės kitaip.

Žodis: netradiciniame literatūriniame renginyje karaliavo poezija. / D. Beržinio nuotr.

Poetinė diskoteka

Vakaro pasirodymus uždarė didžėjų kolektyvas „DJs Smetona“: ketvertas, prisistatantis misteriu Voldemaru, generolu Raštikiu, poetu Binkiu ir prelatu Olšausku.

„Per šią valandėlę mes šoksime, trypsime, deklamuosime eiles, ir, jeigu kas turi savo kišenėje užspaudęs Maironio vertą ketureilį, kviečiame drąsiai ateiti į sceną ir pasakyti savo svajonių eilėraštį“, – pradėdamas neoficialią renginio dalį, prisistatė didžėjų kolektyvas.

Erdvėje skambėjo gerai žinoma lietuviška muzika, kuri susirinkusiuosius išjudino į šokių aikštelę. Įsidrąsinę jaunieji menininkai užlipę ant scenos perskaitė savo kūrybos eilėraščius. Renginio dalyvis Benas pasidalijo savo eilėraščiu apie slieką, Marija – apie bulvių prieskonius. Jų pasirodymus palydėjo triukšmingi palaikymo aplodismentai.

Poezijos, muzikos ir teatro sintezė, kuri pritraukė įvairaus amžiaus, kultūrą mėgstančius žmones, kiekvienam leido pasijausti savu, ne tik mėgautis poezija, bet ir užkurti gerą diskoteką „Sandėlyje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių