Quantcast

„Kauno literatūros savaitė“ ieško jaunųjų talentų

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) organizuojamas festivalis „Kauno literatūros savaitė“ tęsia jaunųjų talentų iš Kauno bei Kauno rajono paiešką ir kviečia juos dalyvauti tarptautiniame literatūriniame konkurse „Prix Laurence“. Konkursą festivalis organizuoja kartu su savo partneriais iš Betembūro miesto Liuksemburge.

Į Kauną taip pat atkeliavo šių metų „Prix Laurence“ konkurso laureatų kūrybos antologija, kurioje tarp 30 finalininkų kūrinių – ir devyni Lietuvos jaunųjų autorių tekstai lietuvių bei anglų kalbomis. Antologijos sutiktuvės ir naujo konkurso pradžia buvo iškilmingai paminėti gruodžio 8 d. Huncheragne kultūros centre Liuksemburge.

Pasak VDU Humanitarinių mokslų fakulteto dekanės ir festivalio „Kauno literatūros savaitė“ vadovės Rūtos Eidukevičienės, draugystė su „Prix Laurence“ konkurso organizatoriais užsimezgė „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ dėka: „Kolegos Liuksemburge jau dešimtmetį rengia festivalį „LiteraTour“, o „Prix Laurence“ konkursas – šio festivalio programos dalis. Mūsų festivalis „Kauno literatūros savaitė“ dar jaunas, bet jau spėjęs įsitvirtinti Kauno kultūriniame gyvenime renginys. 2023 m. pavasarį festivalį organizuosime trečiąjį kartą, tad „Prix Laurence“ konkurso organizatorių pasiūlymas tęsti bendradarbiavimą ir suteikti galimybę jauniesiems Kauno ir Kauno rajono autoriams dar kartą nerti į tarptautinių konkursų vandenis – mums didelis džiaugsmas. Juk viena iš universiteto, o tuo pačiu ir festivalio misijų – padėti augti jauniesiems autoriams.“

Prie „Prix Laurence“ konkurso taip pat jungiasi ir Betembūro miesto partneriai – Valpaços (Portugalija) bei Flaibano (Italija), tad konkursas daugiakalbis – teikti tekstus galima liuksemburgiečių, vokiečių, prancūzų, anglų, lietuvių, portugalų bei italų kalbomis. „Žinome, kad Lietuvoje yra nemažai jaunimo, kuriančio ne tik lietuvių kalba, tad kviečiame teikti konkursinius darbus ta kalba, kurioje jaučiatės komfortiškiausiai. Žinoma, pasirinkus rašyti kita kalba, autorių prašysime įkelti ir lietuvišką teksto versiją, kad jį galėtų įvertinti Lietuvos komisija, bet daugiau jokių apribojimų nėra“, – konkurso detalėmis dalinasi R. Eidukevičienė.

F. de Costa nuotr.

Lietuvos jaunųjų literatūros kūrėjų darbus vertins VDU komisija, sudaryta iš rašytojų, poetų bei literatūros kritikų. Komisijos pirmininkė rašytoja Sandra Bernotaitė pasiuntė į Liuksemburgą žaismingą vaizdo sveikinimą iš Kauno Vinco Kudirkos bibliotekos ir pakvietė jungtis visų šalių jaunuosius autorius: „Rašytojai gyvena knygose, jie negalėtų egzistuoti be bibliotekų ir be skaitytojų. Bet visi rašytojai pradeda savo karjerą debiutuodami, ir kartais debiutuojame sudalyvavę konkursuose. Kviečiu jus dalyvauti „Prix Laurence“ konkurse ir siųsti savo tekstus. Nekantrauju, kada galėsiu juos perskaityti ir pranešti, jog laimėtojai galės vykti į Liuksemburgą ir dalyvauti skaitymuose bei apdovanojimuose.“ Visų konkurso šalių atstovų sveikinimai ir kvietimas jungtis prie konkurso čia: https://prixlaurence.lu/presentation/18/lt/.

„Prix Laurence“ konkurse gali dalyvauti autoriai nuo 12 iki 26 metų, kurie skirstomi į dvi amžiaus grupes. Praėjusiais metais „Prix Laurence“ konkursui buvo pateikti 239 tekstai, tarp jų – net 50 iš Lietuvos. Konkurso finale Betembūre dalyvavo 9 finalistai – Jovaras Kelpšas su tekstu „Antys yr“ tapo antros vietos laimėtoju 18–26 metų amžiaus grupėje, o Linas Daugėla sulaukė daugiausia publikos palaikymo („Šaukšto megapolis“). Konkursui teikiamus tekstus galima talpinti svetainėje www.prixlaurence.lu iki 2023 m. kovo 15 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių