Quantcast

Kauno kultūros mugė: svarbiausi akcentai ir laukiančios staigmenos

Rugsėjo 3–5 dienomis Kaune, Vienybės aikštėje, pirmą kartą vyks Kauno kultūros mugė. Šis nemokamas renginys yra skirtas visiems, išsiilgusiems kultūros renginių, norintiems sužinoti naujo sezono naujienas ir geriau pažinti miesto kultūrinį gyvenimą.

Apie mugės idėją, įdomybes ir staigmenas portalui kauno.diena.lt papasakojo Kauno menininkų namų Kultūros infocentro vadovė Viktorija Mašanauskaitė-Rinkšelė.

– Kauno kultūros mugė šį savaitgalį vyks pirmą kartą. Kaip kilo idėja ją surengti?

– Mugės idėja kilo siekiant Kauno menininkų namų Kultūros infocentro tikslų – atskleisti bei parodyti, koks įvairus ir įdomus yra Kauno kultūrinis gyvenimas. Kultūros infocentras kuruoja internetinį Kauno kultūros renginių kalendorių, kurį galima rasti adresu kultura.kaunas.lt, taip pat yra įsikūrusi fizinė erdvė V. Putvinskio gatvėje, Kauno menininkų namuose. Per kultūros mugę mes suteikiame platformą tiesiogiai pačioms kultūros organizacijoms ir iniciatyvoms papasakoti apie save. Tai – tęstinio Kultūros infocentro darbo rezultatas.

– Kiek dalyvių suskaičiavote?

– Dalyvių – beveik 30. Mugėje vyksta tiek scenos programa, tiek pati mugė, tai mugėje dalyvauja 26 skirtingos Kauno kultūros organizacijos ir iniciatyvos – tiek pradedančios savo veiklą, tiek veikiančios daugelį metų. Scenos programoje bus dalyvių, kurie save pristato scenoje. Kartu sudėjus galima sakyti, kad turime 30 dalyvių. Yra daug įvairaus, skirtingo ir įdomaus turinio.

– Scenos programoje kultūros organizacijos ir iniciatyvos pristato savo darbus. Tarkim, bus galima išvysti teatro kolektyvo rodomą spektaklio ištrauką. 

– Scenos programa yra skirta būtent scenos menų organizacijoms, kurios viso savaitgalio metu rodys ištraukas iš savo spektaklių. Tai bus iki 20 minučių ištraukos, o ne pilni spektakliai, kad į mugę atvykę lankytojai ir žiūrovai galėtų patirti pirmą įspūdį ir pažinti skirtingus teatrų, atlikėjų, trupių pasirodymus,  galėtų pasirinkti, kurį spektaklį norėtų pažiūrėti pilną – nueiti į teatro salę ir su turiniu susipažinti 100 procentų.

Scenos programoje bus rodomos ištraukos, vyks diskusijos su pasirodančiais žmonėmis.

Viktorija Mašanauskaitė-Rinkšelė. M. Morkevičiaus nuotr.

– Ar žmonės, kurie domisi spektakliais, stebi aktorių darbus ir veiklą, galės pakalbinti aktorius, kūrėjus?

– Taip, teisingai. Kaip scenos programos kuratorius Gildas Aleksa yra sakęs, renginiu mes skatiname bendrystę ir bendravimą, tad norisi lankytojui, žiūrovui suteikti progą ir paklausti. Ir paklausti ne tik atlikėjų, aktorių scenos programoje, bet pačioje mugėje tiesiogiai pabendrauti su tais, kurie kuria kultūrinius įvykius, kultūrinį turinį mieste, ir išgirsti viską iš pirmų lūpų.

Pačioje mugėje dalyvauja skirtingos organizacijos – tiek muziejai, galerijos, teatrai, atskiros trupės, naujai įsikūrusios iniciatyvos, bibliotekos, festivaliai. Mugėje bus galima sutikti labai platų spektrą renginių organizatorių, patiems tiesiogiai paklausti rūpimų klausimų, išgirsti pristatymus, sužinoti visas sezono naujienas – kokias parodas ar premjeras kultūros organizacijos planuoja.

Labai svarbu, kad bus iš karto galima įsigyti bilietus, rezervuoti sau vietas į kitą savaitę, gal kitą mėnesį ar kitais metais vykstantį renginį ir taip susiplanuoti asmeninius savo kultūrinius maršrutus. 

– Gal būtent dėl vienybės jausmo renginiui ir buvo pasirinkta Vienybės aikštė? 

– Vienybės aikštė pasirinkta tikrai neatsitiktinai, kadangi mes siekiame priartėti arčiau žmonių tiesiogine šio žodžio prasme. Gyvenant Kaune tikrai galime pastebėti, kad Vienybės aikštė labai dažnai yra pilna gerai nusiteikusių žmonių, ji dažnai lankoma.  Mes siekiame sutikti tuos žmones. Mūsų tikslas yra sutikti net tuos žmones, kurie apie mugę nieko nežinos, bet jie bus Vienybės aikštėje ir taip galės patirti renginį.

– Šiame renginyje apsilankę žmonės tikrai sutaupys laiko – jie gaus koncentruotą ir juos dominančią informaciją. Galbūt jie galės sutaupyti ir pinigų, nes bus suteikta proga įsigyti bilietus pigiau?

– Tikrai taip. Tai yra mugė, tad siekiame, kad koncentruotai, vienoje vietoje būtų galima plačiai susipažinti su tuo, kas vyksta mieste, ir tikrai ne viena organizacija žada nuolaidų bilietams ar suvenyrams, knygoms, koncertams. Kiekviena organizacija žada staigmenų, netgi loterijų. Atvykus tikrai bus galima pasižiūrėti ir susiplanuoti.

– Ką rekomenduotumėte žmonėms, kurie nuolat skuba, tačiau kartu nori pažinti ir kultūrinį pasaulį?

– Skubantiems labai rekomenduojame planuoti savo kultūrines veiklas tam, kad būtų galima viską suspėti. Būtent mugėje bus galima ir susiplanuoti. Išskirti kažką tai tokio konkretaus yra gan sudėtinga, nes kiekviena situacija yra unikali ir siūlo skirtingus dalykus. Žinome, kad artėja Kauno bienalė, ir mugėje bus galima įsigyti bilietus, teatrai planuoja premjeras, tad galima įsigyti ir šiuos bilietus. Yra švenčiančių jubiliejus, tad bus galima įsigyti bilietus į jubiliejinius koncertus. Taip pat yra patyriminių paslaugų – net nežinau, ar man vardinti kiekvieną organizaciją atskirai (tai, aišku, labiau sužadintų norą ir pakviestų atvykti), bet yra labai sunku išskirti kažką, nes viskas bus labai įdomu. Žinau, kad žmonės inicijuoja ir naujų festivalių gatvėse. Gal būtų galima tiesiog palikti paslapčių, kad atvykę žmonės nustebtų. Juk pirmą kartą daug skirtingų Kauno kultūros organizacijų susiburs vienoje vietoje – išeis iš savo namų ir pristatys naujienas Vienybės aikštėje. Žinau, kad norisi išgirsti perliukų, bet aš jų neišduosiu, tačiau faktas – pažiūrėjus į dalyvių sąrašą, manau, tai turėtų žadinti norą sudalyvauti ir tikėtis daug įdomybių.

– Ar į kultūros mugę verta ateiti tėvams, kurie augina mažuosius, ir kartu atsivesti vaikus? 

– Specialiai mažiesiems yra spektaklių ištraukų. Dalyvauja ir Lėlių teatras, šeštadienį bus Mitinio Kauno žvėries instaliacija, ir daugelis kultūros organizacijų turi mažiesiems skirtų veiklų. Žinau, kad ir Nacionalinis M.K. Čiurlionio dailės muziejus, Kauno miesto muziejus mažiesiems pristatys savo veiklas. Galėčiau vardinti kiekvieną organizaciją atskirai. Vaikus labai kviečiame.

– Pats renginys yra nemokamas. Ką dar naudinga žinoti?

– Taip, renginys yra nemokamas. Kadangi renginys vyks lauke ir scenos programos ištraukos yra iki 20 minučių, tai nei registracijos, nei galimybių paso šiame renginyje nereikės. Visi gali čia nemokamai sudalyvauti, tačiau kviečiame neateiti tuščiomis piniginėmis, kadangi mugėje bus galima įsigyti bilietų į būsimus renginius.

– Ar jūs pati jau susikūrėte savo kultūrinį maršrutą, o gal laukiate būtent šio savaitgalio, kad pati išbandytumėte mugės siūlomas įdomybes?

– Stengiuosi pasilikti šį džiaugsmą ir pasistengsiu čia sudalyvauti kaip dalyvė. Bus labai smagu su visais pabendrauti gyvai, nes visgi visi gyvename pandemijos laikotarpyje ir šioje kultūros mugėje, manau, daug kas po ilgo laiko pamatys veidus gyvai. Ketinu visas naujienas surankioti ne tik skaitant, ne tik iš interneto, bet ir pasiklausinėti apie naujas parodas, koncertus, premjeras ir mugėje susiplanuoti savo kultūros maršrutą, susikurti šventės džiaugsmą. Norisi visus pakviesti į kultūros sezono atsidarymą ir šventę. 

– Jūsų balse girdžiu džiaugsmo gaidelę. Iki mugės liko kelios dienos – nekantraujate?

– Labai nekantraujame, ruošiamės. Renginys vyksta pirmą kartą, tad ir iššūkių, naujienų kiekvieną dieną sužinome. Bet tai yra labai natūralus procesas ir visa komanda labai laukia.

Svarbu paminėti, kad kviečiame atvykti ne tik kauniečius, bet ir kitų miestų žmones. Darome vizitų programą ir žinome, kad tikrai turėsime svečių iš Šakių, Palangos, Tauragės, Ukmergės. Tai kultūros lauko profesionalai – prodiuseriai, kuratoriai, vadybininkai –, kurie tiesiogiai susitiks su kultūros organizacijomis ir galbūt pavyks organizuoti kultūrinius mainus. 

Norėtųsi dar visus prieš renginį pakviesti apsilankyti internetiniame puslapyje kulturosmuge.lt ir ramiai pasiskaityti ir susipažinti su organizacijomis, kurios dalyvaus, ir jų pasiūlymais. Vykstant į bet kokį didesnį renginį ar festivalį, manau, svarbu yra jam pasiruošti. Žinant, ką bus galima jame sutikti, iškart bus galima numatyti klausimus. 

– Greičiausiai turite ir vilčių, kad šis renginys bus ne pirmas ir ne paskutinis?

– Tikslas – kad renginys vyktų kiekvienais metais. Tai būtų tarsi kultūros sezono atidarymas. Čia yra tik pradžia, renginys tikrai augs.


Ką dalyviai siūlys Kauno kultūros mugėje?

Nacionalinis Kauno dramos teatras kvies įsigyti bilietus į pirmąją sezono premjerą – spektaklį pagal H. Ibseno pjesę „Peras Giuntas“, o trupė „Teatronas“ į artėjančią premjerą „Sodra, Mon Amour“.

Kauno miesto muziejus mugės metu siūlys išbandyti muzikinę dėžę „DJ Folk“ bei kvies į naują renginį „Šokanti L. Zamenhofo gatvė“. Koncertinė įstaiga Kauno santaka pristatys bilietus į jubiliejinius koncertus: Kauno pučiamųjų instrumentų orkestro „Ąžuolynas“ jubiliejinio 60-ojo sezono koncertą bei Kauno bigbendo 30-mečio jubiliejinis koncertą.

Lietuvos aviacijos muziejus į mugę planuoja atsivežti skrydžio simuliatorių - parasparnio imituoklį, tad lankytojai turės galimybę patirti virtualų skrydį.

Šiemet Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus švenčia savo įkūrimo 100-metį tad mugės metu ieškos muziejaus bendraamžių kauniečių, kuriuos galėtų pasveikinti su muziejaus dovanomis.

Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje po atviru dangumi mugės lankytojai galės skaityti ir mainytis knygomis.

Kauno kultūros mugės metu lankytojai galės susipažinti su dviem  naujomis iniciatyvom tai aplinkos dizaino objektas „Nemuno7“ – Europoje unikalus upių technikos ir landšafto dizaino projektas. Bei analoginės spaudos ir savilaidos studija  „Hands on press“. Pastarieji atsiveš ką tik suręstą šilkografijos vežimėlį, su kuriuo lankytojai galės patys išbandyti šią techniką ir atsispausti maišelį arba plakatą. O „Europos kultūros sostinės Kaunas 2022“ biuras kvies papildyti Kauno kultūristų (savanorių) komandą, bei dalyvauti programos pristatyme - Kultūros forume.

Vienybės aikštėje įkurtame paviljone jūsų lauks:

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“

Analoginės spaudos ir savilaidos studija „Hands on press“

Naktinis klubas „Lizdas“

Kultūros erdvė „Parakas“

Kauno tvirtovės parkas

Lietuvos aviacijos muziejus

Kauno miesto muziejus

Maironio lietuvių literatūros muziejus

Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka

Kauno apskrities viešoji biblioteka

Kauno menininkų namai ir Kultūros infocentras

Aplinkos dizaino projektas „Nemuno7“ (VšĮ „Ars futuri“)

Kauno bienalė

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus

Kauno fotografijos galerija (Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius)

Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius

Tango kultūros erdvė

Kauno šokio teatras „Aura“

Teatronas

 Kauno miesto kamerinis teatras

Kauno valstybinis lėlių teatras

Nacionalinis Kauno dramos teatras

Kauno valstybinė filharmonija

Koncertinė įstaiga „Kauno santaka“

Galerija „Meno parkas“

Vytauto Didžiojo karo muziejus ir kt.

Kauno kultūros mugės darbo laikas:

Rugsėjo 3 dieną, penktadienį, 16-20 val.

Rugsėjo 4 dieną, šeštadienį, 11-20 val.

Rugsėjo 5 dieną, sekmadienį, 11-17 val.

Scenos programa

Rugsėjo 3 d., penktadienis

16 val. Kauno miesto kamerinis teatras. Balys Ivanauskas. Ištrauka iš poetinės dramos „Apie ką visa tai?“.

16.20 val. Kauno miesto kamerinis teatras. Raimondas Klezys. Įžanga iš monospektaklio „Jau geriau būčiau negimęs“.

16.40 val. Diskusija su Baliu Ivanausku ir Raimondu Kleziu.

Rugsėjo 4 d., šeštadienis

12 val. Kauno miesto kamerinis teatras. DramaLAB „Gangas“. Pjesių skaitymas ir literatūrinė analizė.

12.20 val. Kauno valstybinis lėlių teatras. „Kauno žvėris“. Interaktyvus spektaklis – žaidimas mažiesiems.

12.40 val. Diskusija su „Kauno žvėries“ ir „Gango“ kūrybinėmis komandomis.

16 val. Tango kultūros erdvė. Socialinis tango. Pažintis su Lotynų Amerikos kultūriniu paveldu.

16.20 val. Diskusija su Tango kultūros erdvės kūrėjais.

19 val. Kauno valstybinis lėlių teatras. Ištrauka iš spektaklio „Aš – Romeo, tu – Džuljeta“.

19.20 val. Kauno šokio teatras „Aura“. Ištrauka spektaklio „Pluto“, chor. Matthew Dane Livingston.

Rugsėjo 5 d., sekmadienis

12 val. Šiuolaikinio šokio asociacija. Šokio pamoka–trenažas. Pažintis su šokio pamokomis ir asociacijos veikla.

12.20 val. Šokio trupė „Nuepiko“. Ištrauka iš šokio spektaklio „Perdegimas“.

12. 40 val. Diskusija su „Nuepiko“ ir Šiuolaikinio šokio asociacijos nariais.

13 val.  Diskusija „Mėgėjų menui klijuojama etiketė. Galimybė ar iššūkis?“. Dalyvauja KTU šokio, teatro ir foto studijų meno vadovai.

16 val. Šokio trupė ULNA. Projekto „PinoKeys judėjimas“ ir Jaunimo judesio programos pristatymas.

16.20 val. Teatronas. Cirko Sapiens mokytojų šiuolaikinio cirko spektaklio „107 būdai spaudimui įveikti“ ištrauka.

16. 40 val. Diskusija su Teatrono ir šokio trupės ULNA kūrėjais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių