Quantcast

Kauno fortepijoninis trio koncertavo Nyderlanduose

  • Teksto dydis:

Prieš trejus metus užsimezgusi draugystė tarp Pažaislio muzikos festivalio ir olandų kompozitoriaus bei dailininko Josepho Johanneso Visserio brandina vaisius, kurie stiprina Lietuvos ir Nyderlandų kultūrinius ryšius.

Dėl šios pažinties jau trejus metus mūsų šalyje kariliono ir vargonų muzikos koncertų groti atvyksta garsiausi Nyderlandų atlikėjai – Auke de Boeris, Bauke Reitsma, Gijsbertas Kokas, Christiaanas Winteris, o šiais metais surengtas ir atsakomasis vizitas – Nyderlandų klausytojai išskirtiniu dėmesiu apdovanojo Kauno fortepijoninį trio.

Per savo itin įdomiais vingiais vingiuojantį gyvenimą J.J.Visserį tarsi mūsų M.K.Čiurlionį nuolat lydėjo dvi lygiagretės – muzika ir dailė. Vaikystėje ketinęs tapti pianistu, būdamas 16 metų jis surengė pirmąją parodą, tačiau iš stojamųjų egzaminų Amsterdamo muzikos akademijoje jis pabėgo tiesiai pas Dailės akademijos direktorių, vėliau jau pats dėstydamas dailės studentams ėmė kurti muziką mechaninėms dėžutėms, varpams, kurti dramas, versti poeziją iš senosios anglų kalbos į šiuolaikinę, o greta visų kitų užsiėmimų nuolat kūrė ir leido knygas. Neatsitiktinai naujausias menininko, visų vadinamo tiesiog Joopu, projektas – unikali muzikos įrašų, aranžuočių karilionui, grafikos darbų bei litografijų knyga, kurią jis vadina "Čiurlionio projektu".

Knygos atsiradimą inspiravo Joopo kelionės po Lietuvą, įspūdžiai M.K.Čiurlionio muziejuje. Trejų metų bendradarbiavimo su Pažaislio muzikos festivaliu rezultatas – visas pluoštas lietuvių liaudies dainų, Joopo pritaikytų karilionui, ir kurias kartu su M.K.Čiurlionio muzika varpais nuolat atleka Nyderlandų karilionieriai.

Simboliška, kad "Čiurlionio projekto" knyga pristatyta Nyderlandų žiūrovams Kauno fortepijoninio trio koncertų Barne, Almerėje ir Dokiume metu. Knyga ir koncertu Barne džiaugėsi ir Lietuvos ambasadorius Nyderlanduose Vidmantas Purlys.

Nyderlanduose dar kartą supratome, kad intuicija mūsų neapgauna – visada grojame kūrinius, kurie mus pačias jaudina, tada nelieka abejingų ir salėje.

Koncertai, kurių metu Kauno fortepijoninis trio atliko Edwardo Griego, Arno Babajaniano, Giedriaus Kuprevičiaus, Eduardo Balsio, Vidmano Bartulio ir kitų kompozitorių kūrinius, sulaukė itin daug gerų atsiliepimų iš klausytojų bei muzikos kritikų. Po pastarojo koncerto Dokiume, Leuvardeno miesto (beje, šiemet esančio vienu Europos kultūros sostinių) laikraštis rašė: "mes girdėjome tris puikius muzikantus, kalbančius kartu", "puiki komanda", "gražios muzikinės detalės ir aukšta garsinio balanso kokybė".

"Tai buvo fantastiškos gastrolės", – įspūdžiais dalijosi Kauno fortepijoninio trio narės pianistė Lina Krėpštaitė, smuikininkė Indrė Andruškevičiūtė ir violončelininkė Asta Krištaponienė.

Kartu jau septintus metus grojančios atlikėjos sako, kad šie koncertai Nyderlanduose joms – pats aukščiausias įvertinimas.

"Pajutome, kad emocijos ir informacija, kurią norime perduoti publikai, juos tikrai pasiekia. Ruošiantis koncertams visada neramu, ar gerai pasirinkta programa, bet Nyderlanduose dar kartą supratome, kad intuicija mūsų neapgauna – visada grojame kūrinius, kurie mus pačias jaudina, tada nelieka abejingų ir salėje. Po koncertų sulaukėme itin daug dėmesio iš klausytojų, kurie ateidavo padėkoti sujaudinti iki ašarų, prašė autografų, mūsų įrašų ir klausė, kada vėl atvyksime pas juos koncertuoti. Beprotiškai mylime ir džiaugiamės tuo, ką darome, o kai sulaukiame ir tokio publikos atsako – dar kartą įsitikiname, kad suradome savo kelią", – sako trio narės.

Kauno fortepijoninio trio planai siekia jau 2019 m. žiemą, naujas programas repetuojančios muzikės šypsosi: planų ir idėjų tikrai netrūksta.

"Mūsų klausytojai jau žino, kad nuolat ieškome ir eksperimentuojame, kuriame ir naujas edukacines programas mažiesiems klausytojams. Nedalyvaujame politikoje, negalime daryti įtakos valdžios sprendimams, spręsti globalių pasaulio problemų, bet esame tikros, kad kiekvienas žmogus gali prisidėti prie geresnio pasaulio kūrimo, jei daro viską su meile, dėmesiu ir atsakomybe", – sako atlikėjos, kiekviename savo koncerte pasidalijančios savo meile muzikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių