Quantcast

Kauniečius kviečia atrasti neišnešiotų kūdikių genialumą

  • Teksto dydis:

Spalio 10 d. 18 val. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) didžiosios salės fojė atidaroma neišnešiotų kūdikių asociacijos „Neišnešiotukai“ paroda „Gimę su genijaus žyme“.

Fotografės Jūratės Karkauskienės nuotraukose 12 ankstukų įkūnijo 12 žymių, anksčiau laiko gimusių istorinių asmenybių. Jų gyvenimai įrodo, jog per anksti gimę kūdikiai yra kovotojai nuo pirmosios savo gyvenimo akimirkos.

Parodos atidaryme anksčiau gimusius vaikus ir visą jų bendruomenę sveikins bei savo dainomis džiugins atlikėja grakščioji Karina Krysko. Atlikėja teigia, jog tokie renginiai neišnešiotų kūdikių šeimas telkia į tvirtą bendruomenę, kurioje kiekvienas sulaukia taip reikalingos paramos.

„Pati esu mama ir puikiai pažįstu tą vaiko atsiradimo stebuklo džiaugsmą, esu patyrusi visas laimės akimirkas bei sunkumus. Žinau, kad per anksti gimusiems vaikams reikia ypatingos priežiūros. Tačiau jos dėka jie gali pasivyti savo bendraamžius. Žinoma, palaikymo reikia ir ankstukų tėvams. Aš galiu tik įsivaizduoti, kaip emociškai ir psichologiškai sunku išgyventi tas pačias neramiausias akimirkas“, - teigia ji.

Parodos ambasadorius Kaune penkiametis Rojus, pasaulį išvydęs sverdamas vos 495 g, yra gyvas įrodymas, kad net ir patys mažiausieji gali sustiprėti bei gyventi pilnavertį gyvenimą. 

„Gimę su genijaus žyme“ atidarymo metu „Neišnešiotukų“ himną „Ašarėlė“ atliks linksmasis vaikų kolektyvas "Linksmasis Do", vadovaujamas Jūratės Miliauskaitės.  Renginį ves ankstukų ambasadorė Daiva Tamošiūnaitė.

Neišnešiotukas laiką dažnai aplenkia ne tik gimdamas, bet ir mąstydamas, pastebėdamas tai, ko nepastebi kiti. 

VDU iki spalio 30 d. veiksiančioje parodoje jau ūgtelėję ankstukai įkūnija tokias istorines asmenybes kaip Vinstonas Čerčilis, Albertas Einšteinas, Izaokas Niutonas, Napoleonas Bonapartas, Ana Pavlova, Pablo Pikaso, Markas Tvenas, Styvas Vonderis. 

„Pastebima, jog anksčiau laiko gimę žmonės pasižymi ypatingu mąstymo mechanizmu, todėl tarp jų pasitaiko daug įžymių menininkų, politikų, filosofų. Neišnešiotukas laiką dažnai aplenkia ne tik gimdamas, bet ir mąstydamas, pastebėdamas tai, ko nepastebi kiti“, – sako asociacijos „Neišnešiotukas“ vadovė Asta Radzevičienė.

Anot jos, kad neišnešiotukai augtų kiek įmanoma sveikesni, reikalingas jų tinkamas raidos sekimas ne tik grįžus namo, bet ir iki mokyklinio amžiaus. Kauno klinikose slaugoma daugiausiai Lietuvos ankstukų, todėl jų raidos sekimas grįžus namo į regionus yra ypač aktualus iki mokyklinio amžiaus. Asociacija „Neišnešiotukas“ deda visas pastangas, kad Lietuvoje atsirastų tinkama neišnešiotų naujagimių sekimo sistema. 

Paroda „Gimę su genijaus žyme“ startavo kovo 16 d. Vilniuje ir jau aplankė septynis Lietuvos miestus: Ukmergę, Anykščius, Panevėžį, Šiaulius, Klaipėdą, Palangą bei Marijampolę.

Lietuvos ankstukams padėti užaugti galima ir prisidedant prie neišnešiotiems naujagimiams skirto paramos projekto „Ankstukai“. Aukoti galima pavedimu, skirti 2 proc. GPM arba metant pinigus į aukojimui skirtas dėžutes, esančias „Pegaso“ tinklo knygynuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių