Quantcast

Kauniečiai mugėje „ArtVilnius‘19“: skirtingos kartos ir pokalbiai su žiūrovais

Dešimtoji tarptautinė šiuolaikinio meno mugė "ArtVilnius‘19" skelbia šūkį "Gali grožėtis. O gali ir turėti" ir žada staigmenų. Gegužės 30 – birželio 2 d. vyksiančiame renginyje dalyvaujančios keturios Kauno meno galerijos savo ekspozicijomis taip pat stebins žiūrovus.

Eksponuojami pirmą kartą

Galerija "Aukso pjūvis" mugėje pristatys kolekcinę tyliojo modernisto Šarūno Šimulyno (1939–1999) ekspoziciją. Menininko kūrybos ašis – savitas gamtos, unikalių jos formų ir spalvų, faktūrų perkūrimas skulptūros, tapybos, grafikos darbuose. Vizualiai išraiškingi ir iškalbingi dailininko kūriniai yra priešprieša jo asmenybei.

"Š.Šimulynas buvo nekalbus ir gana uždaras. Neduodavo interviu, nekalbėjo apie išgyvenimus ar kūrybines kančias. Todėl jo kūrinius žiūrovai turi atrasti patys, juos pajausti", – menininką apibūdina "Aukso pjūvio" vadovė Lolita Vyžintienė.

Galerijos stende dėmesys bus skiriamas Š.Šimulyno tapybos, skulptūros, grafikos darbams. "ArtVilnius‘19" pirmą kartą bus eksponuojami du grafikos kūrinių ciklai: Berlyno ciklas (1991) ir Australijos ciklas (1978). Š.Šimulyno tapybą pristatančioje ekspozicijos dalyje atsiskleis ryški menininko tapybinio braižo kaita: nuo kampuotų geometrinių formų iki aptakių, minkštų spalvinių dėmių plastikos.

"Šioje ekspozicijos dalyje išsiskirs 1992 m. sukurtas darbas "Tasmanijos tigras", kurį menininkas labai mėgo. Šis kūrinys dar nėra rodytas, todėl mugės lankytojai bus pirmieji, kurie jį pamatys", – intriguoja galerijos vadovė.

Greta bus eksponuojami tris menininko kūrybos laikotarpius žymintys skulptūros darbai, besiskiriantys ne tik stilistika, bet ir technikomis. "Aukso pjūvio" stendo ekspoziciją papildys vaizdo įrašas "Maestro. Skulptorius Šarūnas Šimulynas", taip pat mugės lankytojai, susidomėję dailininko kūryba, galės įsigyti meno albumą "Šarūnas Šimulynas. Kelionė per gyvenimą".

Skirtingos kartos

"Kauno langas" pristatys keletą skirtingų kartų kūrėjų. "Jauni menininkai stengiasi patekti į mugę, siekdami atkreipti į save dėmesį, o aktyviai kuriantys, parodas rengiantys, vidurinės ir vyresniosios kartų kūrėjai, turintys savo gerbėjų, besidominčių kolekcininkų ratą, dalyvauti mugėje nesiveržia, todėl galerijos tikslas yra sujungti skirtingų kartų menininkus ir sukurti įdomią, išsiskiriančią ekspoziciją savo stende", – sako galerijos dailėtyrininkė Algė Gylienė.

Kauno galerijų stenduose bus ir tapybos, ir skulptūros, ir grafikos darbų, besiskiriančių technikomis, formatais, idėjomis.

"Kauno langas" mugės lankytojus supažindins su jaunų skulptorių – Gedimino Endriekaus ir Aurelijos Šimkutės – duetu "Abodu". Menininkų mažosios plastikos kūriniuose nenutolstama nuo žmogaus, tačiau subtilia, juvelyriška plastika, transformuojant anatominę žmogaus struktūrą, kuriamas naratyvas yra kupinas metaforų, simbolių ir prasmių.

"Galerijos stende taip pat bus eksponuojami praėjusių metų dalyvių – Artūro Aliuko, kuris po pasirodymo "ArtVilnius‘18" gavo pakvietimą dalyvauti Florencijos bienalėje, skirtoje jubiliejiniams Leonardo da Vinci metams; Aistės Ramūnaitės – po ilgametės kūrybinės veiklos Anglijoje, aktyviai įsiliejančios į Lietuvos grafikos lauką; ir skulptoriaus Danieliaus Sodeikos, kuris nori kiek atitrūkti nuo gyvenimo vienkiemyje ir panirti į meno pasaulio šurmulį, kūriniai", – galerijos ekspoziciją apibūdina dailėtyrininkė.

Sąlygiška ir reliatyvu

Irenos Mikuličiūtės dailės galerija išsiskirs kelių šalių menininkus sujungiančia ekspozicija – pristatys tapytojus: Arvydą Martinaitį, Andrių Makarevičių, Sigitą Laurinavičių, Ireną Mikuličiūtę-Miką ir Anatoly Baratynsky iš Izraelio.

Mugėje bus eksponuojami naujausios A.Martinaičio paveikslų serijos "Raudonkepuraitė ir Co" darbai, kuriais dailininkas interpretuoja klasikinę Charles Perrault pasaką, jos motyvus perkeldamas į šių dienų dramas, konfliktus. Gerai žinomos pasakos "Miegančioji gražuolė ir nykštukai" interpretacijos atsiskleis jaunosios kartos tapytojo A.Makarevičiaus darbuose. "Menininkas, reflektuodamas jį supančią kasdienę aplinką, paveiksluose kuria ryškius, ironiškus siužetus. A.Makarevičius nestokoja humoro, nevengia atvirumo, bohemiškos aplinkos realybės sutirštinimo", – tapytoją apibūdina galerijos vadovė I.Mikuličiūtė.

Nuo ironiškų interpretacijų pereiti prie apmąstymų skatins S.Laurinavičiaus kūrinys "Juoda – balta, juoda – balta! Hei! Hei!", kviesiantis žiūrovus apmąstyti visuomenės deklaruojamas vertybes ir nuolatos iškylantį prasmės klausimą. Į apmąstymus panirti skatins ir A.Baratynsky kūrinių serijos "Vidinės erdvės ontologija". "Galerijos stende eksponuojamose trijose kūrinių serijose, menininkas per pasirinktas raiškos priemones atskleidžia, kas atsitinka objektams ir reiškiniams už jų jausminės sąsajos ribos su dailininku", – sudomina galerijos vadovė. Stende bus eksponuojamas ir I.Mikuličiūtės-Mikos paveikslas, dedikuotas Kaunui, kuriame ekspresyviais potėpiais ir gyvybingomis spalvinėmis dėmėmis atsiveria menininkės vaizduotėje išryškėjęs miestovaizdis.

I.Mikuličiūtės dailės galerijos stende mugės žiūrovai susidurs su pasauliu, kuriame viskas yra reliatyvu ir sąlygiška.

Arčiau žiūrovų

Vadovaudamasi "ArtVilnius‘19" šūkiu, "Meno parko" galerija su gausiu pristatomų menininkų: Elenos Balsiukaitės-Brazdžiūnienės, Mildos Gailiūtės, Gretos Grendaitės, Židrijos Janušaitės, Eimučio Markūno ir Julijos Pociūtės kolektyvu žengs arčiau žiūrovų.

"Stende pristatomi kūriniai bus tik nedidelio formato (todėl ne tik lengvai aprėpiami akimis, tačiau ir telpantys į kišenes. Norime savo ekspozicija sulaikyti žiūrovo žvilgsnį ir pažadinti svajonę, priminti, kad įsigytas meno kūrinys niekada nepasensta", – sako galerijos kuratorė Airida Rekštytė.

Vienos ryškiausių Lietuvos ekspresyvios tapybos atstovių – E.Balsiukaitės-Brazdžiūnienės nedidelio formato darbų kolekcija, kuri šiais metais eksponuota "Meno parko" galerijoje Diuseldorfe (Vokietija), privers žiūrovus nusišypsoti, ekspresyviuose paveiksluose lengvai atpažįstant populiariosios kultūros ženklus.

Tapytojos M.Gailiūtės bundančios gamtos peizažai ir meditatyvi menininkės Ž.Janušaitės tapyba pakvies mugės lankytojus jaukiai, ramiai pasibūti, o grafikės G.Grendaitės serija "Apie meilę", kurioje grafiškas piešinys derinamas su koliažo technika, žiūrovus paskatins ironiškai pažvelgti į šiuolaikinės visuomenės paradoksus.

E.Markūnas, atpažįstamas kaip didelio formato drobių meistras, mugėje nustebins nedidelėmis abstrakčiomis kompozicijomis, kurios, anot autoriaus, atskleidžia pasąmoninius žmogaus klodus. J.Pociūtės objektuose žiūrovai kartu tyrinės atminties ir suvokimo fenomenus.

"Žaismingu performansu – nuolat besikeičiančia ekspozicija, kurioje prisistatė visi galerijos menininkai – pavertę praėjusių metu "ArtVilnius’18" stendą, toliau tyrinėjame mugės fenomeną. Esame įsitikinę, kad mugėje svarbiausia – bendravimas. Todėl šiais metais norime ne tik pasirodyti, bet ir išgirsti žiūrovus. Mugės lankytojus kviesime išreikšti savo nuomonę, išrenkant labiausiai patinkantį ekspozicijos kūrinį. Kartu pasiteirausime, kaip jie mus mato, kokius norėtų matyti, o susidomėjusiems mūsų stendu pasakosime, kas slypi už paveikslo vaizdo; kaip jis atsirado, taip padėdami žiūrovui išsirinkti kūrinį, kuris galbūt savo istoriją tęs jo namuose", – sako galerijos vadovas Arvydas Žalpys.

Kauno galerijų stenduose bus ir tapybos, ir skulptūros, ir grafikos darbų, besiskiriančių technikomis, formatais, idėjomis. Įvairovės meno mylėtojams tikrai netrūks, o ir nustebti bus dėl ko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

meną išmananti inteligentė

meną išmananti inteligentė portretas
maždaug tas pats kas Kauno urmo bazėje

Anonimas

Anonimas portretas
TO KAUNIETEI - KAIMIETEI sėdėk ramiai

Kolega

Kolega portretas
ne viskas gerai Tokius didelius pinigus sumokejusios galerijos ar autoriai Darbu EKSPONAVIMUI skirta labai trumpas laikas NESAMONE NESAMONE NESAMONE
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių