Quantcast

Kaune – spektaklio „Durys“ pristatymas: ar kitapus durų visuomet geriau?

  • Teksto dydis:

42-ajame festivalyje "Lietuvos teatrų pavasaris Kaunas – 2021" svečiuojasi Lietuvos Nacionalinis dramos teatras, pristatysiantis režisieriaus Jo Strømgreno spektaklį "Durys".

"Durys skiria čia ir kitur. Yra labai stiprus įsitikinimas, kad kitoje pusėje visada bus kažkas geresnio. Šis tikėjimas verčia žmones judėti. Kažkur Europoje, šalių sienų, kalbų, religijų ir geografinių barjerų padalytoje žemėje, visuomet egzistavo migracijos fenomenas. Tai būdas išgyventi ir būdas priešintis, galimybė pradėti gyvenimą iš naujo, taip pat ir sudeginti tiltus, viską palikti užnugaryje", – taip apie pagrindinę spektaklio metaforą sako jo koncepcijos ir dramaturgijos autorius J.Strømgrenas.

Vieno garsiausių Skandinavijos choreografų režisuotame spektaklyje pasitelkus judėjimą ir šokį keliaujama per skirtingus istorinius periodus ir regionus, kad pamatytume visada egzistavusius modelius, migracijos priežastis ir kaip ji kinta skirtingose tautose.

Žmones visada riboja aplinka – namai, mokykla, darbovietė, šalis, restoranas, kuriame išgalime lankytis, asmuo, kurį mylime ar apsimetame mylį.

Durys skiria čia ir kitur. Yra labai stiprus įsitikinimas, kad kitoje pusėje visada bus kažkas geresnio.

Priklausyti tam tikrai aplinkai yra nuostabu, ypač jei tavo kaimynas restoranuose lankytis neišgali. Tokie dalykai mus priverčia šypsotis. Tačiau, kai vieną dieną kitas kaimynas grįžta namo su kanoja ant mašinos stogo, mes pradedame jaustis apgailėtini. Ir kai kaimyno veide atpažįstame tą šypseną, mes, be abejonės, užsinorime kanojos. Net jei ir labai nemėgstame būti gamtoje.

Spektaklis "Durys" per naivų ir asociatyvų žvilgsnį į grupę žmonių, atskirtų sienos, siekia atskleisti labiausiai nuviliančius ir destruktyvius žmonių bruožus. Kadangi kitoje pusėje viskas visuomet atrodo įdomiau, siauros durys tampa svarbiu slenksčiu į pokyčius. Tačiau kadangi niekas nepatenkintas tuo, ką turi, geresnio paieškos tampa nesibaigiančiu procesu. Ar esame laisvi žmonės, galbūt net žavingi ir kūrybingi, ar visgi beviltiškai prisirakinę prie savo įpročių, kaip Pavlovo šunys, klausia spektaklio kūrėjai.

Spektaklis apdovanotas keturiais 2018-ųjų Auksiniais scenos kryžiais: už choreografiją, nepagrindinio vaidmens atlikimą, scenografiją ir šviesų koncepciją.


Kas? Spektaklis "Durys".

Kur? "Girstučio" rūmuose.

Kada? Spalio 9 d. 20 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sk

Sk portretas
Covidas, spektaklis atšauktas

Vytautas

Vytautas portretas
Spektaklis yra atšauktas jau vakar.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių