Quantcast

Kaune S. Kairys dalyvavo parodos „Tai, ko neatsimename“ atidaryme

  • Teksto dydis:

Kultūros ministras Simonas Kairys penktadienį dalyvavo Williamo Kentridge‘o parodos „Tai, ko neatsimename“ atidaryme Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje.

Ši paroda – viena svarbiausių „Kaunas 2022“ programos dalių.

„Nors didysis Kauno – Europos kultūros sostinės atidarymas mūsų laukia rytoj, vis dėlto viskas pačia aukščiausia nata prasideda būtent čia ir dabar. Čia, nuostabioje čiurlioniškoje karūnoje, kuri puikiai mena tarpukarinį Kauną ir jo posūkį į modernybę. Čia, kur plonytė siena skiria karą ir meną. Čia, kur šiandien gerbiamas Williamas Kentridge’as mus provokuoja patyrinėti tai, ko neatsimename“, – kalbėjo kultūros ministras.

Kreipdamasis į susirinkusiuosius, ministras prisiminė šviesaus atminimo profesorių Leonidą Donskį, kuris taip pat prisidėjo kuriant Kauno – Europos kultūros sostinės programos pagrindą, sakoma Kultūros ministerijos pranešime. Profesorius mūsų gyvenamą laikotarpį yra pavadinęs atminties ir užmaršties kovos lauku. Pasak S. Kairio, šiame lauke labai greitai pradingsta ir kasdienės smulkmenos, ir ryškios asmenybės, ir skaudūs ar džiugūs įvykiai.

„Vis dėlto būtent miestas yra tas kultūrinis audinys, kuris gaubia mus prisiminimais. Kurio išraiškingi pastatai, gatvių lygiagretės, parkai, fontanai ir, be abejo, kultūrinės tradicijos mums kalba anksčiau gyvenusiųjų balsais. Tai jų, ankstesnių Kauno žmonių, vardu miestas šiandien kreipiasi į mus ir kviečia atsiminti. Tuos, kurie čia kūrė, statė, siekė šviesos, kurie norėjo save įamžinti mieste, o miestą padaryti amžinu. Tai įmanoma tada, kai bendras tikslas yra svarbiau nei skirtumai, kai meilė miestui ir šaliai vienija labiau, nei skiria pažiūros ar kultūriniai kontekstai. Tai puikiai iliustruoja ir šis pastatas – trijų talentingų architektų Karolio Reisono, Vladimiro Dubeneckio ir Kazimiero Kriščiukaičio kūrinys.

Mes turime atsiminti šiuos ir kitus savo pirmtakus tam, kad galėtume ir toliau projektuoti miesto ateitį, tuo pačiu gebėdami žvelgti ir į amžinybę. Be to, turime daryti tai jautriai, reaguodami į pokyčius bendruomenėje, visuomenėje ir pasaulyje. Miestas irgi keisis dar daug kartų – tai neišvengiama. Bet šiandien mes esame jo pokyčių architektai. Kartu mums tenka ir atminties archeologų, ir vizionierių bei futuristų vaidmuo“, – kalbėjo S. Kairys.

Kultūros ministras padėkojo W. Kentridge‘ui už kvietimą leistis į kelionę po atmintį: „Ši paroda yra ne tik didelė Europos kultūros sostinės programos ambicija, ne tik itin aukštai iškelta kartelė, bet kartu – ir įžanga į visus metus Kaune skambėsiančią atminties simfoniją. Pasistenkime ją išgirsti. O Kauno – Europos kultūros sostinės komandai ir apskritai visiems kauniečiams linkiu šiemet kuo dažniau ištarti ne tik „sveiki atvykę“, bet ir „sveiki sugrįžę“.“

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

cirkas

cirkas portretas
Ministeris dalyvauja parodoje "Tai, ko neatsimename" ir neatsimena, jog Kaunas - 1 iš 3 kultūros sostinių 2022 m.

Šepetys

Šepetys portretas
Toks fulfanosis tarybiniais laikais nebent darbų pamokas galėtu dėstyti vaikams vidurinėje mokykloje...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių