Quantcast

Kaune prasideda Ukrainos šiuolaikinio meno trienalė

  • Teksto dydis:

Penktadienį Kauno centriniame pašte prasideda Ukrainos šiuolaikinio meno trienalė „Ukrainian Cross-Section 2022. Ukraine! Unmuted“ („Ukraina! Nenutildyta“).

Anot trienalės organizatorių, „Ukraine! Unmuted“ – unikali galimybė išgirsti ilgai tildytą Ukrainos kultūros balsą, ir apie tai, koks Ukrainos menas buvo ir yra, leisti kalbėti pačiam menui.

„Kaune prasidėsianti trienalė siekia apžvelgti Ukrainos meną šiandien – laiku, kai ukrainiečių realijas daugiausia lemia karas. Šiame kontekste ukrainiečių meninė išraiška įgauna naują atspalvį – gana atvirą, aštrų, netikėtą ir tragišką. Trienalė taip pat siūlys pažvelgti į Ukrainos praeitį, imperijų šešėlį, kultūros naikinimą ir šiandien jaučiamus istorijos vingių padarinius“, – teigiama „Kaunas – Europos kultūros sostinė“ pranešime.

Svarbiausias trienalės programos akcentas – 17 meno projektų pristatanti paroda, kurioje Ukrainos menininkų iš Dnipro, Chersono, Kyjivo, Charkivo, Lvivo, Odesos bei Donecko darbai.

Ekspozicijoje – vaizdo kūriniai, instaliacijos, tapybos, grafikos, fotografijos darbai.

Trienalės kuratorius Volodymyras Kaufmanas sakė, kad atrenkant dalyvius buvo domimasi projektais, kurių žvilgnis yra gilesnis, ypač kalbant apie esamą situaciją Ukrainoje.

„Nors šie kūriniai galėjo būti sukurti ir prieš Rusijos karinius veiksmus Ukrainoje, jie vis tiek gilinasi į tai, ant ko mes, ukrainiečiai, stovime, kokio masto yra mūsų patirtos traumos. Svarbu perteikti, kad ukrainiečių kultūra yra savarankiška, verta dėmesio ir gilesnio tyrinėjimo, o ne priedas prie „rusų kultūros“, kaip kadaise į ją žiūrėjo pasaulis“, – sakė V. Kaufmanas.

Prieš parodos atidarymą lankytojų lauks Ukrainos menininkų performansas „Kelias“.

Šių metų programoje numatytos keturios viešos diskusijos apie kultūrinę diplomatiją, Rusijos kolonijinės politikos paliktas traumas.

Trienalėje savo kurtus tekstus pristatys Ivanas Kozlenko, Kateryna Botanova, Mykola Ryabchuk, Vitalijus Portnikovas, Zoya Zvinyatskovska, Halyna Kruk bei Yurko Vovkohonas – kultūros vadybininkas ir Ukrainos karys, atskleisiantis, kaip kariaujantys kultūros žmonės gali perteikti šią patirtį kitiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marytė

Marytė portretas
ŠLOVĖ Ukrainai... MIRTIS putino teroristams.

noxci

noxci portretas
Ukro naciai lauk is Lietuvos !!!

:)))

:))) portretas
ir kiek mum kainavo sita ukrainos meno trydanale?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių