Quantcast

Kaune – nemokamas koncertas ukrainiečiams ir jiems padedantiems lietuviams

  • Teksto dydis:

Gegužės 13 d. visi Lietuvoje gyvenantys ukrainiečiai ir jiems padedantys lietuviai kviečiami į nemokamą klasikinės muzikos koncertą, kuriame pasirodys ukrainiečių pianistas, daugelį pasaulio šalių apkeliavęs Aleksėjus Botvinovas ir lietuvių kultūrą reprezentuojantis ansamblis „Lietuva“.

Koncertas simboliškai pavadintas „Après un rêve“ (liet. „Nubudus iš sapno“), šį prancūzų kompozitoriaus Gabrielio Fauré kūrinį kartu atliks A. Botvinovas ir ansamblio „Lietuva“ solistė Dovilė Kazonaitė (sopranas).

Koncerte įsigiję bilietus gali apsilankyti ir visi kiti norintys. Taip pat galima užuot pirkus bilietą kakava.lt svetainėje pasirinkti aukojimą. Už bilietus ir aukas surinktos lėšos bus skirtos teikti psichologinę pagalbą Ukrainoje likusiems žmonėms, kurie nukentėjo nuo karo ir susiduria su nerimu, panika, depresija ir mintimis apie savižudybę. Pagalba taip pat bus teikiama ir išprievartavimo aukoms, vaikams bei paaugliams.

Koncertą organizuoja Andrejaus Sacharovo demokratijos tyrimų plėtros centras. Jo vadovas prof. Robert van Voren sako: „Dabartinė situacija pasaulyje primena baisų slogų sapną. Norisi, kad visi iš jo kuo greičiau pabustų. Tikime, kad taip ir bus. Šiuo koncertu siekiame, kad tiek ukrainiečiai, tiek juos į savo namus priėmę ar kitaip padedantys lietuviai nors vieną vakarą galėtų pamiršti karo sunkumus, pabūti kartu ir atsipalaiduoti, paklausyti puikios klasikinės muzikos.“

„Après un rêve“ savanoriavimo pagrindu ves laidų vedėjas Richardas Jonaitis ir Kira Boževska iš Ukrainos, atlikėjai taip pat pasirodo be atlygio.

„Nepažįstu žmonių, kurių nejaudintų agresoriaus sunkiai suvokiami veiksmai Ukrainoje. Ir tuo pačiu net išdidu stebėti, su kokia empatija ir pagal visas išgales mūsų žmonės ukrainiečiams stengiasi padėti. Ansamblis „Lietuva“ – ne išimtis, tad natūralu, kad išreiškia savo palaikymą prisidėdamas prie paramos koncerto. Apie jį su prof. Robert van Voren kalbėjome dar kovo pradžioje. Mus sieja bendros vertybės, suvokimas, kad niekas neturi teisės kėsintis į šalies laisvę ir tautos etnosą, identitetą. Šios žinutės aiškiai atsiskleidžia ansamblio repertuare, kurio dalis nuskambės būsimame paramos koncerte“, – sako ansamblio „Lietuva“ vadovė Edita Katauskienė.

Ansamblis „Lietuva“ / fotopolis.lt nuotr.

Koncerte pasirodysiantis A. Botvinovas koncertus yra surengęs daugiau kaip 45 šalyse, su Sacharovo centru jis bendradarbiauja jau ne pirmus metus, tik šiemet ši draugystė įgauna visai kitų prasmių. Klasikinės muzikos gerbėjai vertina Botvinovą kaip vienintelį pianistą pasaulyje, kuris sudėtingąsias Bacho „Goldbergo variacijas“ yra atlikęs daugiau kaip 300 kartų. Dėl to jis buvo įtrauktas į rekordų knygą. Taip pat yra tapęs laureatu C. Schumanno ir J. S. Bacho konkursuose Vokietijoje bei S. Rachmaninovo konkurse Maskvoje.

Kaune, VDU Didžiojoje salėje A. Botvinovas atliks ukrainiečių kompozitorių Valentino Silverstrovo, Miroslavo Skoryko, Alemdaro Karamanovo, taip pat Frédérico Chopin‘o, Johanneso Brahmso ir Jano Freidlino kūrinius.

Aleksėjus Botvinovas / J. Petronio nuotr.

Kartu koncerte dalyvaus ansamblis „Lietuva“, savo naujausiomis programomis atskleidžiantis gyvą šalies istoriją ir kaip niekad svarbų tautos tapatumą. Per skirtingų muzikos žanrų samplaiką, unikalius šokio, muzikos ir teatro pastatymus ansamblis nuolat ieško novatoriško tautinės muzikos skambesio.

Pirmiausiai žiūrovai išgirs „Lietuva“ atliekamus orkestro kūrinius iš prancūzų įkvėptos programos „Bučinys iš Prancūzijos“. Tai Georges‘o Bizet, Leo Delibes, Claude Debussy ir Maurice‘o Ravelio kūriniai. Kartu solines partijas atliks sopranai Dovilė Kazonaitė ir Ilona Pliavgo, šokio solo – Aušra Krasauskaitė. Vyr. dirigentas – dr. Egidijus Kaveckas.

Taip pat ansamblis „Lietuva“ atliks kūrinius chorui iš koliažinės operos „Mažvydas“ (režisierius – Kęstutis Jakštas, libreto autorius – Arnas Ališauskas, kompozitorius – Jonas Jurkūnas). Prie choro prisijungs ir žinomas aktorius, atlikėjas, pagrindinį „Mažvydo“ vaidmenį įkūnijęs Giedrius Arbačiauskas. Renginį vainikuos bendras ansamblio ir A. Botvinovo ukrainietiškas kūrinys.

Paramos koncertas „Après un rêve“ vyks gegužės 13 d., penktadienį, 19 val. VDU Didžiojoje salėje. Nemokami bilietai ukrainiečiams ir jiems padedantiems čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių