Quantcast

Kaune minimos operos primadonos A. Galaunienės gimimo 125-osios metinės

  • Teksto dydis:

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus padalinyje – A. ir P. Galaunių namuose ketvirtadienį 17.30 val. rengiamas garsios operos dainininkės Adelės Galaunienės gimimo 125-ųjų metinių minėjimas.

Muziejus praneša, kad šios iškilios asmenybės jubiliejinei sukakčiai paminėti skirtame nemokamame renginyje „Dainavusi siela ir širdimi“ apie A. Galaunienę, jos gyvenimo ir kūrybos kelią pasakos muzikologė, Kauno miesto muziejaus M. ir K. Petrauskų namų muziejininkė Kristina Vaitkūnienė.

Renginyje koncertuos Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos dainavimo metodinės grupės studentai.

ELTA primena, kad A. Nezabitauskaitė-Galaunienė buvo Lietuvos dainininkė (koloratūrinis sopranas), muzikos mokytoja, dirigentė.

Gimusi Salantų valsčiuje ir būdama vienuolikos metų, ji pradėjo giedoti parapijos chore, vėliau, kaip solistė, – Skuodo gimnazijoje. Meninėje veikloje dalyvavo ir besimokydama Kauno „Saulės“ mokytojų seminarijoje. Operinį dainavimą studijavo Maskvoje. 1918-aisiais grįžo į Lietuvą ir su kitais muzikais daug koncertavo. 1919-aisiais ištekėjusi už dailininko ir menotyrininko Pauliaus Galaunės, apsigyveno Kaune. Stažavosi kursuose Paryžiuje, aktyviai reiškėsi prancūzų ir lietuvių draugijos veikloje, buvo apdovanota Prancūzijos ordinu. Lietuvoje kūrė vaidmenis operos spektakliuose, dirigavo chorams, mokytojavo.

Šįmet sukanka šimtas metų ir nuo įsimintino kultūros įvykio, kai 1920-aisiais Kipras Petrauskas kartu su Juozu Tallat-Kelpša ir kitais Lietuvių meno kūrėjų draugijos nariais įkūrė Kaune operos vaidyklą (Operos teatrą). Ši vaidykla veikė dabartiniame Muzikiniame teatre. Kaip tik čia buvo pastatytas pirmasis scenos veikalas – „Traviata“, o šalia pagrindinio herojaus Alfredo, kurio vaidmenį sukūrė K. Petrauskas, debiutavo ir pirmoji Violeta – Adelė Nezabitauskaitė-Galaunienė.

Nuo tada, kaip naujienų agentūrai ELTA teigė dabar Kauno valstybiniam muzikiniam teatrui vadovaujantis operos solistas Benjaminas Želvys, teatre laikomasi tradicijos gruodžio 31-ąją – anos istorinės premjeros dieną – būtent „Traviata“ palydėti senuosius metus bei operos Lietuvoje gimimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių