Quantcast

Kaune – koncertas Japonijos ir Lietuvos dvasiniams ryšiams sustiprinti

Michio Miyagi, Kazuo Fukushima, Toshi Ichiyanagi, Toshiya Sukegawa – šių Japonijos kompozitorių kūriniai, drauge su kolegų kauniečių Vidmanto Bartulio bei Giedriaus Kuprevičiaus sukurta muzika skambės šeštadienį Kauno valstybinėje filharmonijoje vyksiančiame koncerte „Artimos tolumos“.

Koncertas, kaip pažymima Filharmonijos pranešime, skiriamas Japonijos ir Lietuvos dvasiniams ryšiams, žymaus diplomato Chiunes Sugiharos 120-osioms gimimo metinėms (prisimintina jo misija gelbėjant Lenkijos ir Lietuvos žydus) bei „gyvybės vizos“ 80-mečiui.

„Dvasiniai ryšiai tarp žmonių ir tautų, inspiruojantys kūrybos bei gyvybės vizos prasmes, šiandien ypač aktualūs“, – taip programos idėjos autorė vargonininkė Jūratė Landsbergytė apibūdina koncertą.

Anot jos, dvasinė bičiulystė su ypatinga japonų kultūra atsiskleidžia per muziką, į kurią veda kompozitorių idėjos, kūriniai. Koncerte skambės ir haiku – japonų poezija, kuri persikels į scenos veiksmą kartu su improvizacijų motyvais.

Programą parengė trys patyrę scenos meistrai. Vienas jų – vokiečių fleitininkas Johannesas Hustedtas, kuris daugelį metų puoselėja muzikinius kultūrinius mainus, koncertuoja visame pasaulyje kaip solistas ir kamerinių ansamblių partneris. Daugiausia dėmesio jis skiria gyvai sąveikai su Azijos, Pietų Amerikos, Rytų Europos kultūromis. Dalyvauja įvairiuose svarbiuose festivaliuose visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, yra Karlsrūhės muzikos universiteto pedagogas bei kviestinis kitų universitetų lektorius.

Kitas koncerto dalyvis – talentingas jaunas fleitininkas Vytautas Oškinis – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorių Algirdo Vizgirdos ir Valentino Gelgoto klasių absolventas, meistriškumo sėmėsi ir pas Machiko Takahashį bei kitus žinomus fleitininkus, dalyvavo kursuose „International Summer Academy“ Austrijoje.

Domisi šiuolaikine muzika ir naujomis fleitos raiškos galimybėmis, grojo šiuolaikinės muzikos ansamblyje „Synaesthesis“. Šiuo metu gilinasi į improvizacijos paslaptis, groja kaip solistas ar įvairių sudėčių ansamblių dalyvis, nuolat koncertuoja Lietuvoje, Vokietijoje.

J. Landsbergytė, žinoma Lietuvos vargonininkė, muzikologė, meno daktarė, koncertinę veiklą pradėjo 1978-aisiais. Vėliau dirbo Berlyno Šv. Stepono bažnyčios vargonininke ir nuo to laiko vargonuoja įvairiose evangelikų bažnyčiose Vokietijoje bei Lietuvoje, koncertuoja solo ir su įvairiais ansambliais bei solistais.

Svarbią vietą J. Landsbergytės repertuare užima modernioji muzika, ypač lietuvių. Muzikė yra daugelio kūrinių pirmoji atlikėja bei redaktorė, daug kūrinių įrašė Lietuvos ir Vokietijos radijo archyvams, išleido daugiau nei 30 kompaktinių plokštelių. J. Landsbergytė apdovanota už Lietuvos ir Vokietijos dvišalio bendradarbiavimo puoselėjimą. Ji nuolat koncertuoja ne tik Lietuvoje, bet ir Rygoje, Miunsteryje, Dresdene, Berlyne, Seinejokyje (Suomija), Otavoje (Kanada), dalyvauja tarptautiniuose festivaliuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių