Quantcast

Kaune įrašytai plokštelei – pasaulinis pripažinimas

  • Teksto dydis:

Plokštelę, kurioje skamba „sidabro trimitas, apsuptas šilko“ – amerikiečio tenoro Lorenso Braunlio (Lawrence Brownlee) balsas, Algimanto Treikausko vadovaujamas Kauno miesto simfoninis orkestras bei kiti menininkai Kaune įrašė balandžio mėnesį.

Rugpjūtį ši plokštelė išleista Jungtinėse Amerikos Valstijose. Iš ten Kauną ir pasiekė džiugi žinia, kad ji pripažinta pasauline mėnesio plokštele.

Įrašant plokštelę dalyvavo solistai iš Lietuvos - Viktorija Miškūnaitė (sopranas), Liudas Mikalauskas (bosas), Andrius Apšega (baritonas) bei Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Petras Bingelis). Dirigavo Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas H. C. Orbelian.

Plokštelė pavadinimą „pasiskolino“ iš G. Donizetti operos „Rita“, kur vienas pagrindinių veikėjų – Beppe – atlieka ariją „Alegro io son, come un fringuel“. Solistas L. Braunlis (L. Brownlee) čia pateikė rinkinį „Allegro io son“ (muzika – Vincenzo Bellini ir Gaetano Donizetti), kuris tarsi patvirtina dramaturgo Aleko Gineso (Alec Guiness) apibrėžimą „nuostabus, poliruoto sidabro, tenoro balsas“.

Vienas tituluočiausių Amerikos dainininkų L. Braunlis (L. Brownlee) yra atlikėjas, kuris organišką operų atlikimą be priekaištų derina su didžiausiu technikos tobulėjimu. Tai – menininkas, teisėtai nusipelnęs kiekvieno garbės apdovanojimo, kurių iki šiol yra nemažai susilaukęs.

Vertintojų teigimu, puikiai įrašyta, nepriekaištingai „Delos“ įrašų kompanijos apipavidalinta kompaktinė plokštelė pasižymi precižiškais muzikos garsais, išskiriančiais ją iš daugybės kitų. Nestebina, kad V. Bellini „Alegro io son“ plokštelė „sudėliota“ iš kompozitoriaus operos „I puritani“ spektaklių. Tų, kuriuose dalyvaudamas (Artūro vaidmuo), L. Brownlee sublizgo visa savo talento jėga Vašingtono operos, Metropoliteno operos bei kituose garsiausiuose teatruose, atkreipdamas dėmesį ne tik į lengvumą (koks ryškus šiam solistui atliekant sudėtingiausias arijas), tačiau ir apdovanojimų vertus vaidybos įgūdžius. Lygiai taip subtilaus žavesio kupinas ir kitų kūrinių skambesys, amerikiečiui juos atliekant kartu su V. Miškūnaite, A. Apšega ir L. Mikalausku.

Plokštelė pristatoma „Delos“, „Naxos Direct“, „Amazon“ (JAV) ir didžiausiose muzikos leidybos ir platinimo vietose. Akivaizdu, jog tarptautinio bendradarbiavimo bei stulbinančio virtuoziškumo rezultatas tiesia kelius į kritikų dėmesį ir pasaulinį pripažinimą.

Kauno miesto simfoninis orkestras, anot jo vadovo A. Treikausko, jau pasirengęs naujam atsakingam kūrybiniam procesui. Ateinančią savaitę Kauno valstybinėje filharmonijoje, drauge su vienu žymiausių amerikiečių tenoru - Niujorko „Metropolitan opera“ solistu Džonu Osbornu (John Osborn), orkestras įrašinės populiariausius klasikos kūrinius iš Džoakino Rosinio (Gioacchino Rossini), Hektoro Berliozo (Hector Berlioz), G. Donicečio (G. Donizetti) ir Džiuzepės Verdžio (Giuseppe Verdi) operų.

Dera priminti, kad kasmet vieno įtakingiausių klasikinės muzikos žurnalo ir portalo "Opera News" kritikai iš šimtų kompaktinių plokštelių ir DVD diskų renka geriausiųjų dešimtuką. Praėjusių metų pabaigoje paskelbta, kad metų favorite buvo pripažinta Kauno miesto simfoninio orkestro ir JAV įrašų kompanijos „Delos Music“ išleista Džiuzepės Verdžio operos „Simonas Bokanegra“ kompaktinė plokštelė.

Ši klasikinės muzikos metų plokštelės titulą tarptautiniu mastu pelniusi plokštelė taip pat buvo įrašyta Kaune. Joje skamba Dmitrijaus Chvorostovskio (Dmitri Hvorostovsky), vadinamo geriausiu Dž. Verdžio operų baritonu balsas. Įraše taip pat galima išgirsti šiandieninės operos žvaigždyną - sopraną Barbarą Frittoli (Amelija), tenorą Stefano Secco (Garbrielius), bosą Ildarą Abdrazakovą (Fiesko), baritoną Marco Caria (Paolo). Kauno miesto simfoniniam orkestrui ir užsieniečiams solistams įrašant minėtą plokštelę, svečiams talkino lietuvių dainininkai Kęstutis Alčiauskis, Kostas Smoriginas ir Eglė Šidlauskaitė bei Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Petras Bingelis).

„Man džiugu pabrėžti, kad ir šią plokštelę įrašant, dirigavo didelių tarptautinių muzikos projektų iniciatorius, Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas Constantine Orbelian, o įrašo technine dalimi bei garso kokybe rūpinosi puikūs Lietuvos meistrai: Vilius Keras ir Aleksandra Suchova“, - sakė orkestro vadovas A. Treikauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių