Quantcast

„Kaunas Piano Fest 2019“: garsiausių pianistų patirtys

  • Teksto dydis:

Šią vasarą vyksiantis jau antrasis tarptautinis pianistų festivalis ir meistriškumo kursai "Kaunas Piano Fest" pakvies į koncertus ir paskaitas, kurių temų spektras šįmet ypač platus: nuo muzikos psichologijos, vadybos ir lyderystės iki Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybos pristatymo.

Svečiuose – O.Kern

Antrajame "Kaunas Piano Fest" apsilankys ir pirmą kartą Kauno bei visos Lietuvos istorijoje meistriškumo pamokas ves garsioji rusų kilmės, JAV gyvenanti pianistė Olga Kern. 2001 m. ji tapo pirmąja moterimi per 30 metų, pelniusia aukso medalį tarptautiniame Van Cliburn pianistų konkurse.

"Esu nepaprastai laiminga, kad pavyko prisikviesti tokio lygio atlikėją kaip O.Kern, kuri ne tik koncertuoja, bet ir šiuo metu dėsto Manhatano aukštojoje muzikos mokykloje Niujorke. Manau, tai didelis įvykis visos Lietuvos kultūriniame gyvenime, – dienraščiui sakė "Kaunas Piano Fest" meno vadovė Monika Mašanauskaitė. – Esame dėkingi Kauno "Rotary" klubui, kad prisidėjo prie pianistės atvykimo į Kauną."

O.Kern ves meistriškumo pamokas kartu su jau pirmajame festivalyje dėsčiusiais pianistais Petru Geniušu ir Fali Pavri. "Su žymiąja O.Kern taip pat planuojame atvirą pokalbį, kurio metu diskutuosime apie tai, ką reiškia būti koncertuojančiu pianistu, su kokiais iššūkiais susiduria žinomiausi klasikinės muzikos atlikėjai ir kaip atrodo jų kasdienybė?" – pasakojo M.Mašanauskaitė.

Suaktualinti klasikai

Dar vienas svarbus įvykis "Kaunas Piano Fest 2019" tvarkaraštyje – paskaita "M.K.Čiurlionio pasaulis. Garsas, spalva, žodis", kurią pristatys pianistai Sonata ir Rokas Zubovai. Pastarasis, beje, kaip ir ne vienas festivalio dalyvis bei organizatorius, grįš į savąją alma mater: R.Zubovas yra baigęs J.Naujalio gimnaziją, kurioje ir vyks didelė dalis festivalio renginių.

Pianistai pristatys M.K.Čiurlionio paveikslus, atliks jo muziką. "Tikslingai nusprendėme organizuoti paskaitą M.K.Čiurlionio tema. "Kaunas Piano Fest" dalyviai galės susipažinti su kompozitoriaus kūryba, galbūt ateityje norės įtraukti jo kūrinius ir į savo repertuarą, – sakė M.Mašanauskaitė. – Tiesa, nors M.K.Čiurlionis yra vienas žymiausių kompozitorių Lietuvoje, reikėtų paminėti, kad prie mūsų muzikinės kultūros ypač daug prisidėjo ir kompozitorius Juozas Naujalis, kurio 150 metų gimimo sukaktį šiemet minime."

Su žymiąja O.Kern taip pat planuojame atvirą pokalbį, kurio metu diskutuosime apie tai, ką reiškia būti koncertuojančiu pianistu.

Emocijos ir verslumas

Į "Kaunas Piano Fest" sugrįžta pernykščiame festivalyje ypatingo susidomėjimo sulaukęs hipnoterapijos specialistas Wayne Neo. Šiais metais W.Neo ves ne tik individualius užsiėmimus, bet ir atvirą paskaitą apie stresą, emocijas, pasitikėjimą savimi ir konstruktyvų mąstymą. Nors paskaita skirta muzikantams, norintiems išmokti streso valdymo scenoje, kiekvienas klausytojas, besidomintis žmogaus psichologija, paskaitoje išgirs sau naudingos informacijos.

Paskaitų cikle taip pat pasirodys Julijus Grickevičius – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro rinkodaros departamento vadovas, "VDU Jazz Jungtys" festivalio organizatorius. Jis kalbės apie verslumo įgūdžių ugdymą ir asmeninės vadybos ypatumus klasikinėje muzikoje.

Ritoldas Narmontas, konsultavimo įmonės "Sekmės Laboratorija" įkūrėjas, savo paskaitoje kalbės apie muzikantų motyvavimą bei jų lyderystės įgūdžių tobulinimą. Lektorius Audrius Blažiūnas, Lietuvos fortepijonų derintojų asocijacijos prezidentas, savo paskaitos metu pristatys fortepijono anatomiją. Jis pianistus išsamiau supažindins su instrumento techniniais ypatumais.

Be sienų

"Kaunas Piano Fest" – tiesų unikali tarptautinė platforma. Anot M.Mašanauskaitės, iškalbingas faktas tai, kad šiais metais festivalis sulaukė paramos iš Kauno savivaldybės programos "Iniciatyvos Kaunui".

"Projekto sritis – Kauno miesto įvaizdį formuojantys tarptautiniai renginiai. Šis apibrėžimas puikiai atspindi šio projekto dvasią. Tarptautiškumas yra "Kaunas Piano Fest" vizitinė kortelė. Štai festivalio fotografas-dizaineris, Lenkijoje gimęs pianistas Łukaszas Niemancewiczius, šiuo metu gyvena Londone. Ispanų pianistas Jorge Nava į "Kaunas Piano Fest" atvyksta kaip garso režisierius. J.Nava įrašinės festivalio dalyvių koncertus, paskaitas ir meistriškumo pamokas", – pastebėjo M.Mašanauskaitė, beje, ir pati tęsianti muzikos studijas užsienio aukštosiose mokyklose.

Smuikininkė iš Vokietijos Anne-Sophie Bodenkamp atvyks į Kauną savanoriauti kaip žurnalistė. A.S.Bodekamp kalbins festivalio dalyvius, rašys vokiečių ir anglų kalbomis, taip garsindama Kauno miesto vardą užsienio muzikų bendruomenėse.

Koncertai miestiečiams

"Kaunas Piano Fest" dalyviai pianistai neapsiribos vien mokslais: liepos 12–20 d. kasdien rengs rečitalius. Jų muzika skambės VDU Didžiojoje auloje, Kauno ir Birštono kultūros centruose, J.Naujalio muzikos gimnazijoje, Kauno menininkų namuose, Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o didysis gala koncertas – Šv.Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių