Quantcast

Karo muziejuje pristatomos dvi pasipriešinimą prieš sovietų valdžią menančios parodos

  • Teksto dydis:

Karo muziejuje pristatomos dvi pasipriešinimą sovietų valdžiai menančios parodos. Abi ekspozicijos skirtos kauniečio jaunuolio Romo Kalantos mirtimi pasibaigusio protesto 1972-ųjų gegužę prieš sovietų valdžią paminėjimui.

Vytauto Didžiojo Karo muziejuje antradienį visuomenei atverta paroda – instaliacija „Akiplėšos. Bebaimiai. Maištininkai“ apie XX a. 8-ojo dešimtmečio jaunimą, kovojusį prieš sustabarėjusią sovietinę santvarką. Greta šios ekspozicijos, visą gegužės mėnesį muziejaus lankytojai galės išvysti kitą pasipriešinimo sovietams atminti skirtą parodą „Opozicijos komunistinei valdžiai kaleidoskopas“ ir Raimundo Banionio filmą „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“, teigė muziejaus atstovė Džiuljeta Griškutė.

Parodos primena, kaip praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio pabaigoje, sparčiai keičiantis jaunimo vertybėms, plintant maksimalizmui ir išorinės laisvės siekiui, paplito hipių judėjimas. Jaunimas tapo kontrkultūra sovietinei kultūrai ir, protestuodamas prieš gyvenimo normas, išėjo į gatves visame pasaulyje. Protesto nuotaikos atsispindėjo teatre ir literatūroje, taip pat buvo girdimos roko muzikoje. Represijomis grįstoje sovietų sistemoje maišto ir apmaudo idėjos sparčiai plito.

1969-aisiais protestuodami prieš esamą santvarką savo gyvybes paaukojo jauni studentai Jan Palach (vėliau tapęs Rytų Europos kovojančio jaunimo simboliu) ir Eliyahu Rips.

Hipių kultūra ir kovos prieš melą, neteisybę bei sovietinę sistemą dvasia pasiekė ir Lietuvos jaunimą. 1972 metų gegužės 14 dieną Kauno muzikinio teatro sodelyje susidegino devyniolikmetis Romas Kalanta. Jo laisvės šauksmas ir pasiaukojimas pažadino lietuvių tautinį identitetą, sukėlė kelias dienas trukusias masines antisovietines manifestacijas. Eisenos virto demonstracija, o Laisvės alėja – laisvės šūkius skanduojančių jaunuolių arena. Ir nors jaunimo pasipriešinimas buvo numalšintas, protestai sudrebino sovietinę santvarką.

Romas Kalanta / Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.

Karo muziejaus paroda-instaliacija „Akiplėšos. Bebaimiai. Maištininkai“ supažindina lankytojus su Lietuvos jaunimo pasipriešinimo sovietinei santvarkai išraiškos formomis bei tokio pasipriešinimo slopinimo priemonėmis. Parodoje per įvairias muziejines vertybes pasakojama apie hipiuojančius jaunuolius, savo išvaizda, drabužiais, klausoma muzika ir elgesiu XX a. 8-ojo deš. Lietuvoje kovojusius prieš sustabarėjusią santvarką, kuri juos pavertė akiplėšomis, bebaimiais, maištininkais. Ši paroda Karo muziejuje veiks iki birželio 5 d.

Lankytojams suteikiama galimybė pamatyti spaudos modelius bei įrangą, naudotą sovietmečiu nepriklausomiems leidiniams Čekoslovakijoje ir Vengrijoje leisti.

„Pasipriešinimo prieš sovietinę santvarką įvykiams atminti bei Romo Kalantos metams paminėti Karo muziejuje visą gegužę vyks įvairūs tam skirti renginiai ir parodų pristatymai. Kauno miesto gyventojai ir svečiai muziejuje galės pamatyti Raimundo Banionio filmą „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (1990 m.) bei susipažinti su Vytauto Didžiojo universiteto Andrejaus Sacharovo demokratijos tyrimų plėtros centro parengta paroda „Opozicijos komunistinei valdžiai kaleidoskopas“, kuri perteikia pasipriešinimo ir kovos už laisvę priemones bei pasakoja apie opozicinių judėjimų veiklą sovietinėje santvarkoje. Lankytojams suteikiama galimybė pamatyti spaudos modelius bei įrangą, naudotą sovietmečiu nepriklausomiems leidiniams Čekoslovakijoje ir Vengrijoje leisti. Paroda supažindina su savilaida (rus. „samizdat“) bei tuometiniais opoziciniais Lietuvos, Lenkijos, Čekijos, Slovakijos bei Ukrainos simboliais. Parodoje taip pat yra speciali skiltis, skirta protesto prieš sovietinę sistemą aukoms, laisvajai profesinei sąjungai „Solidarność“ bei įvykiams Maidano aikštėje, Kijeve, atminti“, – sakė D. Griškutė.

Pasak muziejaus pranešimo, eksponuojami ir artefaktai, atvežti iš Libri Prohibiti bibliotekos Prahoje, taip pat iš Europos solidarumo centro Gdanske ir Brėmeno universiteto archyvų, o dalį parodoje pristatomos medžiagos surinko pats Kovo 11-osios Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės Akto signataras Petras Vaitiekūnas. Parodą „Opozicijos komunistinei valdžiai kaleidoskopas“ Karo muziejuje bus galima aplankyti iki gegužės 29 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. LR Velnio išpažintojai, išdavikai-žvalgai ankščiau kalbėjo okupantais. LR karo kurstymas, propoganda. Tai palaima, o nepriklausomybės troškimas- ne kas kita kaip liguistas kliedesys. Sustiprinti Vilniaus egzistuojančio organo vadovybę kuri turėtu nuolatinį ryšį su užsieniu, iš jo gautų materialinę ir moralinę paramą vedami kovai prieš priešą. Svajotojai planavo nusagstyti mažais atsparos taškais kuriuose budėtų, ne po daug, ne tik kautis, informuoti, kurstyti tautą apie vidaus ir pasaulio įvykius, antieuroposfikacija atsišaukimų platinimas, Velniui, tauta, žino, ją gina, kas kovoja, Velniui būti, teisybės savivaliavimą ir žmonėms nuoskriaudas prieš teisybę, kad nepalūžtų, kovoje su gėriu dėl laisvės ir joje rusentų nepriklausomybės ugnis. Lietuvos Respublikos Kauno vpk, Darius Žukauskas, Mindaugas Baršys. Gintautas Žaliagiris, Andrius Kubilius. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų. Luminor LT294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių