Quantcast

Karantino grimasos: kai užsiveria galerijų durys – atsidaro langai

Nors Kauno fotografijos galerijos durys užrakintos, į pėsčiuosius po savaitės prabils langai. Netradicines erdves bendrauti su lankytojais per karantiną renkasi ir kitos kultūros įstaigos.

Kviečia užimti erdvę

"Kai Dievas uždaro duris, atveria langus", – liaudies išmintis puikiai iliustravo nūdieną. Reaguodama į epidemiologinę situaciją ir šalyje paskelbtą karantiną, Kauno fotografijos galerija buvo priversta uždaryti savo erdvių Senamiestyje duris, tačiau priešingai nei pavasarinio karantino metu, šįsyk nusprendė nenutraukti ryšio nei su menininkais, nei su miestiečiais. Nesvarbu, ar karantinas truktų tris savaites, ar dvigubai daugiau.

"Norime, kad, nepaisant esamos situacijos, galerija būtų gyva, pasiekiama ir naudojama. Todėl vedami šios iniciatyvos sugalvojome atverti langines ir langus, jei jau durų laikinai miestiečiams negalime atidaryti, – Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) Valdybos narys, LFS Kauno skyriaus pirmininkas, fotografas Gintaras Česonis vylėsi, kad prisilietus menininkams, penki didieji ir šeštas įėjimo langas pirmame aukšte prikaustys ne vieno praeivio dėmesį. – Kviečiame fotografus kuratorius, menininkų grupes teikti siūlymus kūrinių eksponavimui Kauno fotografijos galerijos languose ar kitas idėjas, kaip kūriniai, parodos galėtų būti pristatomos žvelgiantiems iš gatvės."

Prioritetai, anot G.Česonio, bus teikiami kokybei ir idėjos turiniui, bet ne patirčiai, todėl laukiami ne tik juostos virtuozai, bet ir pradedantieji, pirmuosius nedrąsius žingsnius žengiantys menininkai. Idėjų pristatymai ir vizualinių sprendimų siūlymai, parodoje eksponuojami kūriniai ir jų aprašai, kūrėjų darbų aplankas ir gyvenimo aprašai laukiami iki lapkričio 15 d. e.paštu gintare@kaunasgallery.lt. Idėjos įgyvendinimo darbai prasidės po atrankos, lapkričio viduryje. Kūriniai bus eksponuojami iki mėnesio pabaigos arba tiek, kiek tęsis karantino suvaržymai. Kaip skelbiama Kauno fotografijos galerijos puslapyje, parodos autoriui bus skiriamas honoraras, padengiamos kelionės ir nakvynės, kūrinių instaliavimo, paruošimo išlaidos.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Labiau užgrūdino

Nors menininkus, kaip ir scenos artistus, peni atgalinis žiūrovų ryšys, apie pastarąjį idėjos sumanytojai kol kas negalvoja. Apklausų, ar sumanymas pavyko, ar ne, organizuoti nežada ir tiki, kad savo vertinimus miestiečiai paliks virtualiojoje erdvėje arba emocijas perduos iš lūpų į lūpas.

"O galbūt kas nors parašys ir menotyrinę recenziją", – G.Česonis neabejojo, kad kūrybinėmis idėjomis prabilę galerijos langai menininkus skatins toliau kurti. Tuo metu miestiečiai, laikinai atplėšti nuo teatrų, muziejų ir įvairių renginių, bent šiek tiek numalšins kultūrinį alkį.

"Dabar esame budėjimo režime, bet vos tik gavę ženklą iškart atsidarysime. Pavasarį duris atvėrėme tą pačią dieną, kai tik buvo leista", – anot LFS Kauno skyriaus pirmininko, šie metai menininkams negailėjo iššūkių. Tiesa, kūrėjų jie nesugniuždė, o privertė pažiūrėti dar plačiau ir prisijaukinti tam tikrų naujovių. Jau visiškai netrukus bus paleista interneto platforma, kuri veiks net ir tada, kai Kauno fotografijos galerijos durys vėl bus atviros lankytojams. Pakeliui ir dar viena intriga – šviesos projekcijos ant miesto pastatų sienų.

"Taip neišeidami iš namų žmonės galės pažiūrėti vieną kitą projekciją-parodą", – G.Česonis vylėsi, kad šviesos sienas nuspalvins dar šiemet.

Nenutraukia ryšio

Kitokias erdves nei įprastai ir kitokį bendravimo formatą su žiūrovais karantino metu pasirinko daugiau kultūros įstaigų. Nujausdamas epideminį scenarijų, Kauno valstybinis lėlių teatras jam ruošėsi iš anksto, todėl žada ne vieną virtualiąją staigmeną.

"Labai tikimės netrukus pakviesti ir į spektaklių transliacijas internete. Sekite naujienas teatro svetainėje ir feisbuko paskyroje", – lėlininkai žadėjo padaryti viską, kad karantinas mažiesiems miestiečiams neprailgtų.

Nacionalinis Kauno dramos teatras viso karantino metu kvies užsukti į interneto svetainę, skiltį "Teatras online". Joje sutalpinta net šešiolika skirtingų žanrų spektaklių. Anot Nacionalinio Kauno dramos teatro Viešųjų ryšių koordinatorės Jolantos Garnytės-Jadkauskienės, planuojama parodyti keturis skirtingus online turus, kuriuos teatralai spėjo parengti iki karantino, ir vieną arba dvi premjeras. Be to, teatro "YouTube" kanale galima rasti visą praėjusio karantino laidų ir pokalbių archyvą.

Nors intensyviai ruošiasi 100-mečiui, Nacionalinis Kauno dramos teatras žada nepamiršti ir namuose sėdinčių žiūrovų. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

"Šiuo metu aktyviai ruošiamės teatro šimtmečio sukakčiai, kuri bus minima 2020 m. gruodžio 19 d. Vienas iš akcentų – interaktyvi paroda, nusidrieksianti nuo teatro vidinio kiemelio iki Mažųjų scenų kiemelio erdvių. Skirtingų sričių menininkai išlaisvins fantaziją pristatydami skirtingus teatro istoriją atspindinčius darbus: fotografijas, grafičius, smėlio, stiklo keramikos ir kitas instaliacijas. Svarbu, kad ši paroda bus ilgalaikė ir įtraukta į "Kaunas IN" maršrutą. Atidarymas – gruodžio pradžioje", – J.Garnytė-Jadkauskienė vylėsi, kad epidemiologinė situacija negriaus planų.

Virtualioji ekskursija

Į pažintinį turą neišėjus iš namų pakvietė ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus kolektyvas.

Daugiau nei prieš savaitę pasidžiaugusi į sceną grįžtančiais spektakliais, Kauno valstybinio muzikinio teatro administracija vėl buvo priversta skelbti pertrauką. Tiesa, žiūrovus, užšaldžiusius savo bilietus, ji pakvietė į virtualiąją ekskursiją po teatro erdves. Įgyvendinus Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus ir partnerių projektą "Virtualusis muziejus", į pažintinį turą neišėjus iš namų pakvietė ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus kolektyvas. Virtualusis pasivaikščiojimas, anot muziejininkų, leis ne tik pasisukioti po erdvias sales, bet ir išgirsti negirdėtų detalių apie muziejų ar jame eksponuojamas vertybes.

Karantino metu Nacionalinio M.K.Čiurlionio muziejaus darbuotojai taip pat nusprendė persikelti į virtualiąją erdvę, o miestiečius ar Kauno svečius, netekusius galimybės eksponatus pamatyti gyvai, pakvietė arčiau kompiuterių ekranų. Praėjusį sekmadienį virtualiuosius lankytojus muziejininkai supažindino su "Veliuonos Madona" – viena gražiausių gotikinių skulptūrų Lietuvoje. Įkėlė nuotraukas ir trumpus "Madonos su kriauše", "Madonos su kūdikiu" pristatymus. Naują savaitę Nacionalinis M.K.Čiurlionio muziejus pradėjo pažintimi su Adelės ir Pauliaus Galaunių namais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GAILA

GAILA portretas
viskas gerai bet dabar yra kitu problemu

kaunietė

kaunietė portretas
Puiku, laukiame...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių