Quantcast

Kaune – antrieji J. Naujalio kamerinės muzikos kursai

Vasario 18–21 d. Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje vyks jau antrieji tarptautiniai J.Naujalio kamerinės muzikos kursai. Paskatinti pirmųjų kursų sėkmės, organizatoriai vėl subūrė tarptautinę dėstytojų komandą, kuri keletą dienų dirbs su vaikais ir jaunimu, atvykusiais iš įvairių Lietuvos regionų.

Kamerinis muzikavimas Lietuvoje neturi tokių gilių tradicijų kaip kitose Europos šalyse, o muzikuojančiam jaunimui, ypač mažesniuose miestuose, retai tenka groti ansambliuose ar orkestre ir pajusti bendro muzikavimo džiaugsmą bei iššūkius. Šių kursų dalyviai, padedami puikių pedagogų, turės galimybę patys patirti kamerinio muzikavimo specifiką, gilinsis į ansamblinio grojimo paslaptis, dalyvaus orkestro repeticijose, šią muzikos savaitę vainikuos dėstytojų ir mokinių koncertai.

Tarptautinių kamerinės muzikos kursų idėja gimė lietuvių muzikos patriarcho J.Naujalio jubiliejiniais metais, todėl pasirinktas prasmingas pavadinimas, garsinantis J.Naujalio vardą ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėje muzikų bendruomenėje.

Šių kursų organizatorė ir meno vadovė, J.Naujalio muzikos gimnazijos pedagogė Ilona Klusaitė tikėjo, kad šis renginys taps tradicinis. Sulaukusi dalyvių itin šiltų atsiliepimų, gavusi Lietuvos kultūros tarybos paramą, šiais metais ji vėl subūrė Europoje pripažintų kamerinės muzikos atlikėjų ir pedagogų komandą.

Jau antrą kartą į kursus atvyksta "Xenia ansamblio asociacijos" prezidentė, Europos kamerinės muzikos mokytojų asociacijos valdybos narė, smuikininkė Ellen Cranitch ir altininkas, J.Naujalio muzikos gimnazijos absolventas, fortepijoninio kvarteto "Et Arsis" įkūrėjas, kamerinės muzikos festivalio "Europos kamerinės muzikos tradicijos bei jaunieji talentai" įkūrėjas ir vadovas Ainis Kasperavičius.

Savo patirtimi dalysis įvairių projektų sumanytoja ir organizatorė ("Baltijos muzika", "Astor Piazzolla – Tango Nuevo", "Smuikas ir žodis Lietuvoje", "Naujalis – naujai") smuikininkė I.Klusaitė, Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos mokytoja ekspertė ir VDU Muzikos akademijos docentė violončelininkė Ramutė Kalnėnaitė.

Prie šių pedagogų prisijungs smuikininkas Önderas Baloglu (Vokietija), violončelininkė Miriam Roycroft (Airija). Ö.Baloglu žinomas kaip puikus kamerinės muzikos atlikėjas, koncertuojantis su įvairios sudėties kameriniais ansambliais, jis yra įkūręs kamerinį orkestrą "Les essences", kaip solistas grojo su Vokietijos orkestrais, o pastaruoju metu dažnai koncertuoja savo gimtinėje su visais garsiausiais Turkijos simfoniniais orkestrais. Šiuo metu jis yra Duisburgo simfoninio orkestro koncertmeisteris, kaip pats juokauja – pirmasis turkas Vokietijoje, užimantis tokias pareigas.

M.Roycroft yra meistriškumo kursų "Vedančioji violončelė" steigėja, "Airijos Kamerata" pagrindinė violončelininkė, su šiuo orkestru daug koncertuoja Europoje ir kituose žemynuose. Ji veda violončelės ir kamerinio ansamblio meistriškumo pamokas JAV, Kinijoje, Ispanijoje, Lenkijoje, Suomijoje, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,

..., portretas
Klusaitė stukačius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių