Quantcast

Kam skirta ukrainiečių daina „Stefania“: jautrią atsiradimo istoriją bus galima išgirsti Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Birželio 16 d. į Lietuvą atvyksta ypatingi svečiai – grupė, šiemet tiesiog ištirpdžiusi europiečių širdis, koncertuos Kaune ir kvies Lietuvos žmones dar kartą solidarizuotis su karo niokojama Ukraina.

Vos kelios dienos po to, kai „Kalush Orchestra“ sužinojo, jog vyks į 2022-ųjų Euroviziją atstovauti Ukrainai, atėjo kone baisiausios dienos šalies istorijoje – Rusija pradėjo karą, naikinantį Ukrainos miestus, gamtą, žudantį jos žmones. Tą akimirką „Kalush Orchestra“ misija įgavo visai kitą formą.

Dainą rašė vienam žmogui: tai geriausia, ką dėl jos padariau

Repas, hiphopas ir tradicinė ukrainietiška muzika tilpo vienoje dainoje – „Stefania“, kuri šių metų „Eurovizijoje“ be konkurencijos tapo Europos žiūrovų mylimiausia daina. Ir nors nuo vasario 24 d., kuomet Rusija įsiveržė į Ukrainą, daina įgavo absoliučiai naują prasmę, ją parašęs „Kalush Orchestra“ grupės lyderis Olehas Psiukas atskleidžia visai kitokią dainos „Stefania“ istoriją.

Scanpix nuotr.

„Tai daina apie mano mamą. Niekada neskyriau jai dainos ir visai nesu tikras, ar mūsų santykiai praeityje buvo ypač artimi, bet aš žinau, kad ji tikrai nusipelnė šios dainos. Tai – geriausias dalykas, kurį aš kada nors padariau dėl jos“.

Pasirodymo prasmė keitėsi akimirksniu

Nuo karo pradžios daina apie mamą virto daina apie meilę tėvynei, o bene labiausiai tai atspindinti kone pranašiška kūrinio eilutė – „Visada rasiu kelią namo, net jei visi keliai sugriauti“.

Visada rasiu kelią namo, net jei visi keliai sugriauti.

„Įsiveržus rusams, daug kas ėmė ieškoti dainoje papildomos prasmės. Pavyzdžiui, tie, kuriems liūdna, kad šiuo metu negali matytis savo mamos. Štai kodėl daina dabar yra ukrainiečių širdyse ir ausyse“, – sakė O. Psiukas.

Nuo dainos paviešinimo, socialiniuose tinkluose buvo sukurta šimtai vaizdo įrašų, kurių garso takeliu tampa „Stefania“, o po „Eurovizijoje“ finalo, dainą savaip įprasmino ir lietuviai. Lietuvai konkurse atstovavusi dainininkė Monika Liu kartu su Nacionalinio operos ir baleto teatro solistais, orkestro muzikantais, vaikų choru ir kūdikio besilaukiančia repo atlikėja Daiva Starinskaite atliko itin jautrią dainos aranžuotę.

„Kalush Orchestra“ istorija

„Kalush Orchestra“, vadovaujama 27 metų O. Psiuko, dar žinomo kaip The Psiuchyi Son, susikūrė 2019 m., kai nariai Ihoris Didenchukas ir MC CarpetMan (KylymMen) atsakė į Oleho feisbuko įrašą, kuriame vaikinas ieškojo grupės draugų.

Trijulė sukūrė neįtikėtinai unikalų repo mišinį su liaudies motyvais ir ukrainietišku autentiškumu. Patys atlikėjai tai vadina „folk ir groove“, o norėdami didesnio sąstato, transformavosi į „Kalush Orchestra“, prijungdami dar du multiinstrumentalistus Tymofii Muzychuk ir Vitaliy Duzhyk. Pirmasis grupės singlas „Shtomber Womber“ buvo išleistas 2021 m. gruodžio mėn.

Jau birželio 16 dieną „Kalush Orchestra“ atvyksta į Lietuvą – kartu su „Delfi“ Kauno „Žalgirio“ arenoje organizuojamas grupės koncertas „Aš esu Ukraina“, o pusė už bilietus surinktų lėšų bus skirta taip reikiamai pagalbai Ukrainai.

„Kuo greičiau sulauksime pagalbos iš Europos, kuo greičiau susibursime, kuo daugiau žmonių mums padės ir apie tai praneš, tuo greičiau karas baigsis. Ir neplis į kitas šalis“, – sakė grupės lyderis.

Drauge su „Kalush Orchestra“ birželio 16 d. „Žalgirio“ arenoje dainuos ir mūsų Eurovizijos žvaigždė Monika Liu, grupės „8 kambarys“ ir „Mad Money“.

Monika Liu. (Luko Balandžio / BNS nuotr.)

Bilietus į koncertą galite įsigyti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
MES GAL IR IŠGIRSIM JAUTRIAI BET JIE NIEKADA NIEKAM JAUTRUMO NETURI IŠPEROS ŽUDIKAI ANGELU ALĖJOS

SAULIUS

SAULIUS portretas
Oi ukrai pasaulyje žinomi aferistėliaio nachališkumui nera rybu Tai tokia rasė ir nieko nepakeisit Pasaulis juos žino ir keista kad doresni gal viena iš tukstančio rasit

Rasa

Rasa portretas
ORKESTRAS KALIOŠE dar tokio lietuvoje negirdėjom debilai su VIŠIVANKOM
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių